Uutisia Euroopan parlamentista – ulkosuhdeviikko 26.-30.10.

VIIKON TEEMA: EUROOPPA-NEUVOSTO LINJAA LOPPUVIIKOSTA EU:N PANOKSESTA KÖÖPENHAMINAAN

Ruotsin EU-puheenjohtajakauden ensimmäinen Eurooppa-neuvosto kokoontuu Brysselissä 29. ja 30. lokakuuta. Kokouksen pääteema on Kööpenhaminassa joulukuussa järjestettävä YK:n ilmastokonferenssi ja erityisesti ilmastorahoitus. Kehitysmaiden ilmastotoimien rahoituksen lisäksi neuvoston on valmistauduttava myös muihin Kööpenhaminassa esille tuleviin kysymyksiin, kuten siihen, millä ehdoilla EU siirtyy 20 prosentin päästötavoitteestaan 30 prosenttiin kansainvälisen sopimuksen syntyessä. Vihreät odottavat kokoukselta viimein selvää viestiä ja sitoutumista, jolla ilmastoneuvotteluihin saadaan vauhtia vielä riittävän ajoissa ennen Kööpenhaminan kokousta.

Vihreä ryhmä järjesti tiistaina Brysselissä tiedotustilaisuuden, jossa Satu Hassi oli kommentoimassa vihreiden odotuksia Eurooppa-neuvoston kokoukseen liittyen. Hassi korosti erityisesti, että kehitysmaiden ilmastotoimien tukemisessa EU:n rahoitusosuuden tulee nousta 30 miljardiin euroon vuodessa vuoteen 2020 mennessä, kuten Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta linjasi viime viikolla Strasbourgissa.
Lue vihreiden kommentit: www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/311/311194.eu_summit_and_climate@en.htm
Vieraile vihreän parlamenttiryhmän uusilla Climate Circus -kampanjasivuilla: www.climatecircus.com/

MUUTA ASIALISTALLA: UZBEKISTANIN ASEVIENTIKIELLOSTA LUOPUMINEN ENNENAIKAISTA, VENÄJÄLLÄ TAAS IHMISOIKEUSAKTIVISTIN MURHA, KOMISSIO EI VIELÄKÄÄN HALUA PAKOLLISTA LOBBARIREKISTERIÄ

Tällä viikolla Euroopan parlamentin jäsenet ovat pääosin kotimaissaan, sillä parlamentissa ei järjestetä kokouksia ulkosuhdeviikolla.

Hautala arvosteli tiistaina EU:n ulkoministerien päätöstä poistaa Uzbekistanin asevientikielto. Hautala ei voi hyväksyä päätöstä luopua asevientikiellosta, koska Uzbekistan on yhä yksi maailman pahimmista diktatuureista ja ihmisoikeusrikkomukset maassa ovat yleisiä. Lisäksi asevientikiellon syynä olleet Andijonissa tapahtuneet murhat ovat vieläkin selvittämättä.
Lue lisää: www.heidihautala.fi/2009/10/uzbekistan-arms-embargo-shouldnt-be-lifted/#more-…

Hautala puuttui myös ingušialaisen oppositiojohtaja Maksharip Aushevin murhaan Venäjällä. Aushev oli tuonut esiin Venäjän turvallisuuspalvelun ihmisoikeusrikkomukset alueella. Jälleen kerran vihreä parlamenttiryhmä joutuu vaatimaan, että murha on tutkittava viipymättä ja perinpohjin, ja syylliset tuodaan oikeuteen.
Lue lisää:
www.heidihautala.fi/2009/10/greens-condemn-murder-of-opposition-figure-maksha…
www.heidihautala.fi/2009/10/hautala-outraged-by-brutal-assasination-of-maksha…

Komissio julkaisi keskiviikkona tiedonannon lobbarien rekisteristä. Vihreät, sosialistit ja vasemmiston parlamentin jäsenet ovat erittäin pettyneitä komission haluttomuuteen tarttua lobbarirekisterissä vuoden aikana ilmenneisiin puutteisiin, kuten siihen, ettei vapaaehtoiseen rekisteriin ole imoittautunut kuin murto-osa lobbareista ja että rekisteriä on suoranaisesti boikotoitu. Komissio ei esityksessään vieläkään lämpene parlamentin keskeisille vaatimuksille tehdä lobbarirekisteristä pakollinen, vaatia rekisteriin lobbarien nimet, ja riittävän tarkka tieto lobbauksesta laskutetuista summista. Vihreiden Claude Turmes totesi: “Jos komissio halusi hankaluuksia parlamentin kanssa, ei parempaa keinoa olisi voinut löytä.” Lobbarirekisteristä keskustellaan parlamentin ja komission yhteisessä työryhmässä, jonka on määrä kokoontua 12.11.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: