Uutisia – Brysselin ryhmäviikko 16.-20.11.VIIKON TEEMA: HUIPPUVIRKANIMITYKSET VIIVÄSTYMÄSSÄ?

Torstaina 19.11. ylimääräisen EU-huippukokouksen oli tarkoitus nimittää neuvoston EU:n presidentti ja ulkoministeri, eli loput EU:n huippuvirkamiehistä. Viimeisimpien tietojen mukaan nimitykset saattavat kuitenkin lykkääntyä, koska riittävästi tukea saaneita ehdokkaita ei ole vieläkään löytynyt. Päätökset pyrittäisiin kokouksessa tekemään yksimielisesti, vaikka periaatteessa kahden kolmanneksen enemmistö riittäisi. Yksi eniten kuultu ehdotus presidentiksi on ollut Belgian keskusta-oikeistolainen pääministeri Herman Van Rompuy, joka hänkään ei saa kaikkien kannatusta.

Euroopan parlamentin naisparlamentaarikot ja vihreät ovat vaatineet yhä jompaan kumpaan virkaan naista, kun parlamentin komission johtoon on jo asetettu mies. Eniten suosiota saanut naispuolinen ehdokas on ollut Vaira Vike-Freiberga, Latvian entinen presidentti, joka on taustaltaan sitoutumaton. Vihreät ovat olleet mukana toistamassa vaatimuksen naisen nimittämisestä ainakin toiseen avoinna olevista huippuviroista:

 


MUUTA ASIALISTALLA: TUKHOLMAN OHJELMA, ENERGIAMERKEISSÄ SOPU, LASTEN OIKEIKSIEN JULISTUSTEN 20-VUOTISJUHLA

Tukholman ohjelma seuraa kiisteltyä Tampereen ja Haagin ohjelmia, jotka käsittelevät sisä- ja oikeusasioita eli esimerkiksi maahanmuuttoa,
rikosoikeutta ja turvallisuusasioita.  Ohjelmaa käsitteli viime viikolla myös  kansalaisoikeuksien valiokunnan, oikeusasioiden valiokunnan ja perussopimusasioiden valiokunnan yhteiskokous. Vihreät äänestivät ohjelmaa koskevaa päätöslauselmaa vastaan, koska ryhmä ei voi hyväksyä muun muassa ehdotettuja laitonta maahanmuuttoa ennaltaehkäiseviä toimia ja EU-kansalaisuuden korostamista perusoikeuksien ehtona. Vihreät eivät hyväksyneet myöskään rajavalvonnassa Frontexin vahvempaa roolia. Tervetullut piirre päätöslauselmassa onmyönteinen suhtautuminen saman sukupuolisten välisten parisuhteiden vastavuoroiseen tunnustamiseen. Tästä johtuen konservatiivit (EPP) äänesti tyhjää päätöslauselmaa hyväksyttäessä.  Hautala on ehdottanut päätöslauselmaan lisättäväksi EU:n arvojen, kuten ihmisoikeuksien, edistämistä myös sen oikeus- ja sisäasioiden ulkoisissa suhteissa. Tukholman ohjelma hyväksytään Eurooppa-neuvostossa joulukuussa, päätöslauselma käsitellään jo ensi viikolla Strasbourgissa.

Kodinkoneiden A-G-energiamerkinnöissä on tehty sopu komission ja neuvoston kanssa. Vihreät ja muut parlamenttiryhmät halusivat uudistaa ja tiukentaa nykyistä merkintäjärjestelmää, siten että A-G -merkintöjen +-merkeistä päästäisiin eroon. Jäsenmaita ei kuitenkaan saatu tämän tavoitteen taakse.  Parlamentti sai kuitenkin sentään rajoitettua +-merkkien määrän kolmeen. Valitettavasti esitystä energiamerkeistä vesitettiin myös julkisten hankintojen osalta, jossa ostajien tulee ainoastaan ”pyrkiä” energiatehokkaisiin valintoihin. Parlamentti päättää täysistunnossa ensi vuoden alussa, hyväksyykö se neuvottelutuloksen. Vihreiden puolesta energiamerkeistä neuvotteli Satu Hassi, lue hänen kommenttinsa: 

Heidi Hautala on tällä viikolla järjestänyt lasten oikeuksien julistuksen 20-vuotisjuhlanäyttelyn. Hautala halusi erityisesti korostaa lasten oikeuksia heitä koskevaan päätöksentekoon. Näyttely järjestettiin yhdessä Plan Internationalin kanssa

Lisäksi Hautala järjesti tiistaina Tunne Kelamin elokuvanäytöksen Imbi Pajun dokumentista ”Suomenlahden sisaret”, joka kuvaa vielä elossa olevia suomalaisia ja virolaisia lottia. Elokuva on saanut hyvän vastaanoton kansainvälisesti. Nykyhetkeen luo siltaa dokumentissa esiintyvä Elisabeth Rehn, joka on tunnettu työstään nykyajan kriisialueille.

Hautala tapasi myös vihreän ryhmän järjestämään ”Letter to Anna” -elokuvanäytökseen osallistuneita Anna Politkovskajan perheen asianajajaa Karinna Moskalenskaa ja Politkovskajan poikaa Ilja Politkovskia. Elokuvan on ohjannut sveitsiläinen Eric Bergkraut.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: