30.11.-4.12. Uutisia – Valiokuntaviikko


VIIKON TEEMA: ULKOPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA ASHTON PARLAMENTIN JÄSENTEN KUULTAVANA 
EU:n uusi ulkopolitiikan korkea edustaja Catherine Ashton vieraili ensimmäistä kertaa ulkoasiainvaliokunnassa. Ashtonin varsinainen parlamentaarinen kuuleminen on tammikuussa. Hänen nimityksensä, kuten koko tulevan Euroopan komission nimitys, vaatii parlamentin hyväksynnän. Ulkopolitiikan korkea edustaja on samalla Euroopan komission varapuheenjohtaja. Hän johtaa unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa apunaan uusi Euroopan ulkosuhdehallinto. Lisäksi hän toimii EU:n ulkoasiainneuvoston puheenjohtajana. Ashton korosti parlamentissa hiljaisen diplomatian merkitystä. Kokouksessa puhunut Hautala vaati Ashtonilta voimakkaampaa tukea ihmisoikeuksille ulkopolitiikan ytimessä.

MUUTA ASIALISTALLA: LISSABONIN VOIMAANTULO, KIINAN IHMISOIKEUSTILANNE, KÖÖPENHAMINA,  McCARTNEYN VIERAILU

Lissabon astui voimaan 1.12. 2009. EU-instituutioita uudistavaa sopimusta tehtiin kokonainen vuosikymmen. Sopimus tuo muun muassa enemmän valtaa kansalaisten suoraan valitsemalle parlamentille, antaa kansalaisille oikeuden tehdä aloitteita ja tehostaa EU:n päätöksentekoa. Vihreät/EVA -parlamenttiryhmä pitää sopimuksen voimaantuloa tärkeänä askeleena EU:n uudistumisessa.
Ihmisoikeusalivaliokunta järjesti avoimen kuulemisen Kiinan ihmisoikeuksista tiistaina. Valiokunnan puheenjohtaja Hautala sanoi valiokunnan vaativan Kiinaa takaamaan kansalaisilleen poliittiset ja kansalaisoikeudet. Hautala vaati tietoja viime vuonna parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinnon saaneen ihmisoikeusaktivisti Hu Jian tilanteesta, josta Kiinan viranomaiset ovat vaienneet. Esiin nousi myös kommuninistihallinnon harjoittama sorto Falun Gongia ja Tiibetin uskonnollisia vähemmistöjä vastaan.

Hassi tapasi kansanedustaja Oras Tynkkysen kanssa toimittajia Helsingissä Kööpenhaminan ilmastokokouksen odotuksista. Hassin ja Tynkkysen mukaan neuvottelujen onnistuminen Kööpenhaminassa on äärimmäisen tärkeää ja he odottavat Kööpenhaminassa ratkaistavan ilmastosopimuksen keskeiset kohdat eli teollisuusmaiden päästövähennystavoitteet, kehitysmaiden päästörajoitustoimet, rahoituksen suuruus ja kanavointi.
Lue Hassin ja Tynkkysen tiedote: http://tinyurl.com/yexsbft

Pop-musiikin legenda ja kasvissyöjä Paul McCartney puhui torstaina parlamentissa ”less meat=less heat” -seminaarissa. Tilaisuuden avasi parlamentin puhemies Jerzy Buzek. McCartney esitteli parlamentin jäsenille lihaton maanantai -kampanjaansa.
Lue Hassin blogi aiheesta: http://tinyurl.com/ya8pcaw

Suurimmat parlamenttiryhmät ovat tyytymättömiä talous- ja valtiovarainministerien vesittää finanssimarkkinoiden hallinnan ja valvonnan parantamiseen tarvittuja toimenpiteitä ja valvonelimien toimivallan ja itsenäisyyden rajaamisesta. Parlamentti ja erityisesti vihreät ovat vaatineet finanssimarkkinoiden tiukempaa valvontaa tulevien finanssikriisien ehkäisemiseksi.

www.satuhassi.net         www.heidihautala.net             www.greens-efa.org

Seuraa valmistautumista Kööpenhaminen ilmastokokoukseen www.stopclimatechange.net
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: