14.-18.12. Uutisia – Strasbourgin täysistuntoviikko


VIIKON TEEMAT: KÖÖPENHAMINAN ILMASTOKOKOUS JA VENÄJÄN IHMISOIKEUDET

Hassi on tällä viikolla ollut Euroopan parlamentin edustajana Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Kokousta on leimannut lievä kaoottisuus ja puheenjohtajamaa Tanska ei ole onnistunut viemään neuvotteluja odotusten mukaisesti eteenpäin. Edistysaskelia on toistaiseksi saatu kehitysmaiden ilmastotoimien rahoituksen suhteen, mutta vielä tarvittaisiin sopu päästövähennystavoitteista ja siitä, miten edetään sitovaan ilmastosopimukseen.
Lue Hassin tuoreimmat kuulumiset:
www.satuhassi.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1578:lattialla-obamaa-odottamassa&catid=5:blogi&Itemid=19

Parlamentti antoi tällä viikolla vuosittaisen Sakharov-sananvapauspalkinnon venäläiselle Memorial-järjestölle. Hautala osallistui viikonlopun aikana Venäjällä myös venäläisen ihmisoikeusaktivisti Sakharovin mukaan nimettyyn konferenssiin ja tapasi venäläisiä ihmisoikeustaistelijoita. Hautalan vierailu huolestutti viranomaisia siinä määrin, että ihmisoikeuspuolustajien asuntoja piiritettiin ja niissä tehtiin kotietsintöjä. Hautala totesi myöhemmin Strasbourgissa, että EU:n on tarkistettava arvojaan ja otettava määrätietoisemmin ihmisoikeudet keskeiseen asemaan politiikassaan. EU on Hautalan mukaan kääntänyt selkänsä liian monta kertaa Venäjän ihmisoikeuspuolustajille.
Lue vierailusta ja Memorialin palkitsemisesta:
www.heidihautala.fi/2009/12/hautala-supports-sakharov-winners-proposal/
www.heidihautala.fi/2009/12/ongoing-action-in-russia-2/#more-2844
www.heidihautala.fi/2009/12/hautalan-vierailu-aiheutti-piiritystilanteen-venajalla/#more-2810

MUUTA ASIALISTALLA: ASIAKIRJOJEN AVOIMUUS, VALKO-VENÄJÄ, LAITTOMAT HAKKUUT, LELUTURVALLISUUS JA BUDJETTI 2010

Parlamentti äänesti päätöslauselmasta EU:n asiakirjojen avoimuudesta. Päätöslauselman valmistelussa mukana ollut Hautala on tyytyväinen parlamentin vaatimukseen, jonka mukaan avoimuudessa ei saa ottaa takapakkia – etenkään kun Lissabonin sopimus takaa kansalaisille perusoikeuskirjassa entistä paremmat oikeudet tietoon. Hautalan mukaan komissio, tietyt jäsenmaat ja oikeistoryhmät ovat halunneet vetää takaisin avoimuudessa tapahtuneita edistysaskelia.
www.heidihautala.fi/2009/12/european-parliament-defends-public-access-to-eu-documents/
www.heidihautala.fi/2009/12/eun-avoimuus-vedenjakajalla-hautala-tuomitsee-salailupyrkimykset/

Lisäksi keskusteltiin Valko-Venäjän huonosta ihmisoikeustilanteesta. Hautala on pitänyt esillä sitä, että jäsenmaiden ulkopoliitiikkaa pitää koordinoida, erityisesti suhteessa ihmisoikeuksiin. Vihreät nostivat esille, että vierailullaan Valko-Venäjällä Berlusconi ei tavannut opposition edustajia ja antoi tukensa vaaleille, jotka toivat Lukashenkon valtaan. Muut poliittiset ryhmät eivät kuitenkaan halunneet osoittaa Berlusconia sormella, joten asia jäi mainitsematta asiaa koskevassa päätöslauselmassa.                                                                                                                                                                                                                                                                  www.heidihautala.fi/2009/12/tukeni-valko-venajan-demokratian-puolustajille/

Vihreä parlamenttiryhmä pettyi maatalousministerien päätökseen laittomien hakkuiden torjunnasta. Asian vihreä mietinnönlaatija Caroline Lucas sanoo asiaan palattavan parlamentissa vielä toisessa lukemisessa ja toivoo, että parlamentti vaatii silloinkin ilmastonmuutosta vauhdittavien laittomien hakkuiden tehokasta torjuntaa.
Lue lisää www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/319/319448.illegal_timberclimate_change@en.htm

Vihreät vaativat parlamentissa teollisuuskomissaari Verheugenia kommentoimaan viime vuoden joulukuussa hyväksyttyä leluturvallisuusdirektiiviä. Vihreät äänestivät ainoana ryhmänä direktiiviä vastaan ja nyt saksalainen tutkimuslaitos on todennut, ettei direktiivi aseta riittävän tiukkoja rajoja kemikaaleille, jotka aiheuttavat syöpää tai vaikuttavat lisääntymiseen. Vihreät kiirehtivät rajojen tiukentamista.
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/319/319297.toy_safety@en.htm

Parlamentti hyväksyi myös EU:n budjetin vuodelle 2010. Vihreät ovat suhteellisen tyytyväisiä lopputulokseen, mutta haluavat tulevaisuudessa vielä enemmän budjettipanostusta vihreään teknologiaan ja budjetin muuttamista siten, että se osaltaan mahdollistaa kunnianhimoiset ilmastotavoitteet.
Katso Helga Trüpelin puheenvuoro: www.europarl.europa.eu/sides/getVod.do?mode=unit&language=EN&vodDateId=20091215-09:47:02-332

www.satuhassi.net         www.heidihautala.net             www.greens-efa.org

Seuraa Kööpenhaminen ilmastokokousta www.stopclimatechange.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: