18.-21.1. Uutisia – Strasbourgin täysistuntoviikko

 VIIKON TEEMA: KOMISSION NIMITTÄMINEN SIIRTYI BULGARIALAISEN JELEVAN VETÄYDYTTYÄ
Komissaarien valintaprosessi viivästyy muutamilla viikoilla, kun Bulgarian nimittämä Rumiana Jeleva vetäytyi häneen kohdistuneen kritiikin vuoksi. Jeleva oli ehdolla kansainvälinen yhteistyön, humanitaarisen avun ja kriisinhallinnan komissaariksi. Kuulemisen jälkeen Jelevan asiantuntemusta epäiltiin laajasti, ja lisäksi parlamentin juristit saivat tehtäväkseen tutkia Jelevan taloudelliseen ilmoitukseen liittyneet epäselvyydet. Juristit eivät löytäneet vedenpitävää näyttöä taloudellisen ilmoituksen puutteista, mutta kritiikki Jelevan pätevyyttä kohtaan ei laantunut. Financial Timesin arviossa Jeleva sai ainoana komissaariehdokkaana yhden tähden viidestä. Jelevan edustama puolue kuuluu EPP-ryhmään. Vetäytymisen jälkeen Bulgaria nimitti ehdokkaaksi Maailmanpankin varapuheenjohtaja Kristalina Georgievan. Parlamentin kehitysyhteistyövaliokunnan on seuraavaksi kuultava Georgievaa, todennäköisesti 2. helmikuuta. Tämän jälkeen koko komission hyväksymisestä äänestetään näillä näkymin 9. helmikuuta.
Yksikään komissaariehdokas 26:sta ei ole vihreä, vaan kaikki edustavat joko konservatiiveja, liberaaleja tai sosialisteja. Perussopimuksen nojalla komissaareilta odotetaan puolueettomuutta, mutta valintaprosessi on osoittanut, että nimitykset koetaan kaikesta huolimatta ryhmäpoliittisina. Vihreät ovat painottaneet, että komission kokoonpanossa tulisi ottaa huomioon Euroopan parlamentin vaalien tulos, jotta keskikokoiset ja pienet poliittiset ryhmät saisivat komissaarin virkoja.

 Seuraa kuulemisia suorana netissä:
www.europarl.europa.eu/hearings/default.htm?language=FI
Katso Hautalan kysymys kuulemisessa Jelevalle:
www.heidihautala.fi/2010/01/chairwoman-hautalas-question-to-commissioner-designate-jeleva-on-jan-12th/
Lue Hassin kolumni Hämeen Sanomissa:
http://tiny.cc/KG5IS
Lue Hautalan kolumni Maaseudun Tulevaisuudessa:
www.heidihautala.fi/2010/01/komissaarit-kuulustelussa/#more-3060
Lue Vihreän ryhmän tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/323/323112.european_commission@en.htm

MUUTA ASIALISTALLA: OIKEUSASIAMIEHEN VALINTA, KÖÖPENHAMINAN TULOS, EUROOPPALAINEN PIDÄTYSMÄÄRÄYS
Täysistunnossa valittiin Euroopan oikeusasiamies viisivuotiskaudelle. Nykyinen oikeusasiamies Nikoforos Diamandouros voitti päävastaehdokakkaansa belgialaisen Pierre-Yves Monetten äänin 340-289 suljetussa äänestyksessä. Diamandouros on tullut tunnetuksi pelottomana avoimuuden ja läpinäkyvyyden edistäjänä ja vihreät tukivat hänen jatkovalintaansa. Hautala keräsi äänestystä ennen pohjoismaisten parlamentaarikkojen yhteiskirjeen, jossa tuettiin kreikkalaisen Diamandouroksen valintaa. Oikeusasiamiehen tehtävä on varmistaa että toimielimet toimivat oikein ja vastuullisesti sekä tutkia kansalaisten kanteluita hallinnon epäkohdista.
Lue Hautalan kommentit äänestyksen jälkeen:
www.heidihautala.fi/2010/01/diamandouros-was-the-right-choice-for-transparency/
Lisää tietoa Euroopan oikeusasiamiehestä:
www.ombudsman.europa.eu/
Täysistunnossa keskusteltiin myös Kööpenhaminan ilmastokokouksen lopputuloksesta. Hassi kommentoi Kööpenhaminan olleen pettymys. Hassin mukaan ensisijaista on nyt tiukentaa EU:n omaa päästövähennestavoitettaan. Lisäksi hän ehdottaa uudistamaan YK:n neuvotteluprosessia sekä ottamaan käyttöön EU:ssa uudenlaista ilmastodiplomatiaa. Kööpenhaminan kokoukseen liittyvä päätöslauselma hyväksytään täysistunnossa helmikuussa.
Lue lyhennelmä Hassin täysistuntopuheesta:
http://tiny.cc/TuiYB
Täysistunnossa esitettiin myös kysymys komissiolle rikosoikeudellisista prosesseista ja niitä koskevista miniminormeista sekä eurooppalaisesta pidätysmääräyksestä. Hautala, joka on asiassa vihreiden vastuuhenkilö, nosti keskustelussa esiin myös ”Groznyin enkelinä” tunnetun tsetseenin Hadizhat Gatajevan pidätyksen Suomessa Liettuan annettua Gatajevasta ja hänen miehestään pidätysmääräyksen. Hautalan mukaan eurooppalainen pidätysmääräys on rakennettu hiekalle, sillä EU-maat eivät todellisuudessa voi luottaa siihen, että muiden jäsenmaiden oikeusjärjestelmät toimivat aina moitteettomasti. Hautala vaati komissiota esittämään pidätysmääräykseen selkeitä miniminormeja, jotta luottamus jäsenmaiden välillä voisi kasvaa.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: