25.-29.1.2010 Uutisia – valiokuntaviikko

VIHREITÄ UUTISIA EUROOPAN PARLAMENTISTA

Brysselin valiokuntaviikko 25.-29.1.2010

VIIKON TEEMA:  VIHREÄT ESITTIVÄT VAIHTOEHTOISEN PÄÄSTÖVÄHENNYSTAVOITTEEN UNFCCC:LLE

Keskiviikkona EU:n puheenjohtajamaa Espanja ilmoitti EU:n päästövähennystavoitteensa UNFCCC:n eli YK:n ilmastopuitesopimuksen sihteeristölle. EU:n virallinen päästövähennystavoite on 20-30 prosenttia vuoden 1990 päästötasosta vuoteen 2020 mennessä, riippuen muista sitoumuksista.  Tavoitteen julkistaminen liittyy niin sanottuun Kööpenhaminan julistukseen, jossa pyydetään maita ilmoittamaan päästövähennystavoitteensa tammikuun loppuun mennessä.  Vihreät/EVA -parlamenttiryhmä ja Euroopan vihreä puolue toivat julki samana päivänä oman 40 prosentin vaihtoehtoisen tavoitteensa päästöjen vähentämisestä EU:lle. Vihreiden mukaan 40 prosentin päästövähennys tarvitaan, jotta EU voi toteuttaa tavoitteensa vaarallisen ilmastonmuutoksen rajoittamisessa kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Uusimman tutkimustiedon valossa 20-30 prosentin päästötavoite on sekä riittämätön että helposti saavutettavissa EU:n nykyisten päästökehitystrendien oloissa.
www.stopclimatechange.net/index.php?id=26&tx_ttnews%5Btt_news%5D=945&…

MUUTA ASIALISTALLA: SWIFT-SOPIMUS PANKKITIETOJEN LUOVUTTAMISESTA YHDYSVALLOILLE, H1N1:N ROKOTUSOHJELMAT, KOKOUS DUUMAN KANSSA, MIETINTÖ IHMISOIKEUSPUOLUSTAJISTA

Tällä viikolla valiokunnat kokoontuivat Brysselissä vuoden ensimmäisellä valiokuntaviikolla. Viikon loppupuolella Vihreät/EVA -ryhmä kokoontuu Madridissa muun muassa puimaan Espanjan puheenjohtajakauden ohjelmaa.

Kansalaisvapauksien, oikeus- ja sisäasioiden valiokunta keskusteli EU:n ja Yhdysvaltojen välistä pankkitietojen luovuttamista koskevasra SWIFT-sopimuksesta. Parlamentin puhemies Jerzy Buzek vaati edellisellä viikolla neuvostoa lykkäämään sopimuksen voimaantuloa, jotta parlamentti ehtii ottaa siihen kannan. Parlamentti arvosteli syksyllä jyrkästi sopimusta koskevaa käsittelyä, sillä valmistelu oli tehty parlamentilta salassa ja siten, että sopimus oli tarkoitus allekirjoittaa Lissabonin sopimuksen voimaantuloa edeltävänä päivänä. Lissabonin sopimus antaa parlamentille neuvoston kanssa tasavertaisen aseman oikeus- ja sisäaisoista päätettäessä. Vihreät arvostelivat tällä viikolla yhä hieman muokattua sopimusta, joka ei turvaa kansalaisten oikeuksia ja jossa tärkeitä osia on piilotettu salaisiin liitteisiin. Parlamentin on määrä äänestää sopimuksen hyväksymisestä helmikuun istuntoviikolla Strasbourgissa.
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/324/324471.euus_swift_bank_data_agre…

Ympäristövaliokunta keskusteli H1N1:n rokotusohjelmista. Vihreät kritisoivat sitä, etteivät EU tai jäsenmaat muuttaneet strategiaa laajoista rokotuksista kesän 2009 jälkeen, jolloin ilmeni että tautikanta oli aiemmin arvioitua heikompi. Komissio totesi syyskuussa taudin aiheuttavan vain lieviä oireita, mutta esitti silti 30-60 prosenttia väestöstä rokotettavaksi sekä hyväksyi H1N1-roketteen ennätysvauhtia kevyellä näytöllä rokotteen hyödyistä ja haitoista.  H1N1:een on menehtynyt EU- ja EFTA-maissa yhteensä 1045 ihmistä, kun tavallisiin kausiflunssiin kuolee vuosittain 40 000-220 0000 ihmistä.
www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/envi/cm/801/801843/801843…

EU:n ja Venäjän parlamentaarinen yhteistyövaliokunta, johon kuuluu yhtä monta jäsentä Euroopan parlamentista ja Venäjän Duumasta kokoontui tällä viikolla. Kokous päättyi ilman julkilausumaa, kun valtuuskunnat eivät päässeet minkäänlaiseen yksimielisyyteen. Parlamentin edustajat olisivat halunneet tuoda esiin ihmisoikeudet, mutta duuman edustajat vastustivat jopa duumassa hiljattain hyväksytyn Euroopan ihmisoikeussopimuksen 14. pöytäkirjan mainitsemista.  Seuraava yhteistyövaliokunnan kokous on Venäjän Permissä toukokuussa. Hautala on yhteistyövaliokunnan varajäsen ja varapuheenjohtajana toimii vihreiden Werner Schulz.
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/324/324419.eurussia@en.htm

Hautala esitteli ihmisoikeusalivaliokunnassa mietintöluonnoksen ihmisoikeuspuolustajien suojelemisesta. Painopiste on ihmisoikeusaktivistien auttaminen heidän kotimaissaan, mutta mietintö kattaa myös viisumien myöntämisen vaara- ja hätätilanteissa sekä muun muassa turvapaikkakaupunkien ohjelman luomisen ihmisoikeuspuolustajien tukemiseksi. Hautalan mietintö tulee todennäköisesti täysistuntoon toukokuussa.
www.heidihautala.fi/2010/01/hautala-report-on-human-rights-defenders/#more-3104

www.greens-efa.org                      www.satuhassi.net                    www.heidihautala.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: