9.2. Hassi ja Hautala: Komissiolla ei työkaluja kriisien ratkaisemiseksi

Tiedote 9.2.2010 

  

Euroopan parlamentti on tänään hyväksynyt Barroson komission nimityksen kaudelle 2009-2014.  Vihreät äänestivät vastaan. Vihreiden suomalaiset parlamentin jäsenet Satu Hassi ja Heidi Hautala perustelevat äänestämispäätöstään sillä, ettei ehdotettu komissio esittänyt riittäviä työkaluja erityisesti talouskriisin voittamiseksi. Ilmastonsuojelussa komission tavoitteet ovat yleisellä tasolla kunnianhimoisia, mutta nähtäväksi jää, vastaavatko käytännön teot lupauksia. Hautala ja Hassi epäilevät myös pystyykö nimitetty komissio nostamaan EU:n vahvaksi ulkopolitiikan toimijaksi Lissabonin sopimuksen edellyttämällä tavalla.

 

–  Komission talouspolitiikan yleinen linja on vihreiden mielestä liian markkinaliberaali. Siksi emme voineet tukea komission valintaa, vaikka joukossa onkin komissaariehdokkaita, jotka vakuuttivat osaamisellaan ja näkemyksillään. Barroso oli selvästi myös kieltänyt komissaariehdokkaita antamasta selkeitä vastauksia parlamentin jäsenten kysymyksiin, mitä emme voi hyväksyä, kun komission nimenomaan pitää olla vastuussa työstään Euroopan parlamentille, toteaa Hassi.

 
Hassi ja Hautala ehdottavat komission nimityksen uudistamista

 Hassi ja Hautala ehdottavat komission nimitystavan uudistamista avoimemmaksi ja demokraattisemmaksi sekä kuvailevat jäsenmaiden asennetta komissaarien nimittämisessä yliolkaiseksi.

 

–  Kukin jäsenmaa esittää komissaariksi vain yhtä ehdokasta ja  EU-parlamentti voi ilmasta tyytymättömyytensä vain äänestämällä koko komissiota vastaan. Parlamentille tulee antaa mahdollisuus hylätä myös yksittäinen komissaariehdokas, jotta Bulgarian Jelevan ehdokkuuden kaltaiset tapahtumat eivät tulevaisuudessa muodosta vastaavaa pattitilannetta kuin nyt nähtiin, sanoo Hassi.

 

– Teemme vakavan ehdotuksen siitä, että komissaarinimitykset tulisi käsitellä kansallisissa parlamenteissa. Kansanedustajien pitäisi kuulla ehdokkaita keskeisistä näkemyksistä EU-politiikasta. Suomi valitettavasti on yksi esimerkki maasta, jossa komissaarivalinta on tehty kabineteissa ilman todellista kilpailua pätevien ehdokkaiden välillä. Keskeistä valtaa EU:ssa käyttävän maan komissaariehdokkaiden tulisi vähintään olla eduskunnassa kuultavana, perää Hautala.

 

– Jäsenmaat pitäisi lisäksi sitovasti velvoittaa nimittämään sekä nais- että mieskomissaariehdokkaita, jotta kummankin sukupuolen edustus saadaan toteutettua. Suomi voi tarjota mallin tasa-arvolain kiintiöiden toteutuksesta, joka edellyttää asettamaan molempien sukupuolien edustajia, toteaa Hautala

 

–  Komissiota muodostettaessa tulisi tulevaisuudessa ottaa huomioon myös Euroopan parlamentin vaalien tulos. Nykyinen komissio muodostuu pelkistä konservatiiveista, liberaaleista ja sosialisteista. Jos vaalitulos vaikuttaisi, olisi vihreitä komissaareja  ainakin kaksi, laskevat Hassi ja Hautala.

 

Komission hyväksymisen puolesta äänesti 488, vastaan 137 ja tyhjää 72 parlamentin jäsentä.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: