24.2. Hassi ja Hautala ennakoivat EU:n turkistarhakieltoaTiedote

 

Hassi ja Hautala kehottavat Suomessa varautumaan EU-laajuiseen turkistarhauskieltoon. Vihreiden Euroopan parlamentin jäsenten mukaan on ilmeistä, että yhä useammat maat luopuvat turkistarhauksista ja turkiskaupasta. Komissiolta odotetaan maatila- ja tarhaeläinten hyvinvointia koskevan direktiivin (98/58/EC) uusimista lähivuosina. Tässä yhteydessä vihreät tulevat esittämään EU:n kattavaa turkistarhakieltoa. Hassi ja Hautala perustelevat kieltoa sillä, että turkistarhaolosuhteissa ei pystytä takaamaan eläinten hyvinvointia.

– Komissio totesi tutkimuksessaan ongelmia kaikkien yleisesti tarhattujen lajien tarhausoloissa jo vuonna 2001 ja päätyi siihen, että turkiseläinten lajityypilliset tarpeet eivät toteudu tarhoissa. Turkisteollisuus ei ole onnistunut kymmenessä vuodessa panemaan asioita kuntoon. Järkyttäviä puutteita tulee julki usein, viimeksi Suomessa ja Tanskassa.  Jos turkistarhaaja itsekin sanoo, ettei häkeissä olevia eläimiä voi estää vahingoittamasta toisiaan, tarhoissa ei edes teoriassa voi taata eläinten hyvinvointia, sanoo Hassi.

Monet Euroopan maat ovat jo luopuneet turkistarhauksesta kokonaan tai osittain. Tanska on kieltänyt kettutarhauksen, Hollanti minkki-, kettu- ja chinchillatarhauksen, Irlannin odotetaan päättävän täyskiellosta vuoden loppuun mennessä vihreiden saatua tavoitteen hallitusohjelmaan. Tiettyjen lajien tarhauksen ovat kieltäneet Ruotsi, Saksa, Itävalta, Iso-Britannia, Kroatia ja Sveitsi. Israelissa käsitellään esitystä turkisten tuotannon ja myynnin kieltämisestä kokonaan.
– Vakava keskustelu turkistarhauskielloista on herännyt melkein kaikissa Euroopan maissa, ulkopuolisiksi jäävät lähinnä vain Puola ja Suomi. Jos muissa maissa lainsäätäjät kieltävät turkistarhauksen, on lyhytnäköistä kuitata asia Suomessa marginaalisena eläinaktivistien touhuna. Asiasta on antauduttava vakavaan keskusteluun, kertoo Hautala

– Suomi ei voi  eristäytyä asiassa arvotyhjiöön Puolan ja Kiinan kanssa. Turkistarhaus ei ole kestävä ratkaisu maaseudun työllisyyteen, ratkaisut löytyvät uudenlaisista kasvavista elinkeinoista, kommentoi Hassi.

-Ennakoimme, että EU:n laajuinen turkistarhauskielto tulee voimaan seuraavien vuosikymmenten aikana. Tähän olisi hyvä Suomessakin jo varautua, piti siitä tai ei, toteavat Hassi ja Hautala.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: