22.-26.2. Uutisia mini-istuntoviikko

  VIIKON TEEMA: EU2020-STRATEGIAESITYS JULKI ENSI VIIKOLLA – VIHREIDEN ODOTUKSET ALHAALLA

 

Viime viikkoisen ulkosuhdeviikon jälkeen parlamentti kokoontui taas Brysselissä valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksiin ja täysistuntoon. Eurooppa-neuvoston uusi puheenjohtaja Herman van Rompuy osallistui ensimmäistä kertaa Euroopan parlamentin täysistuntoon.

 

Barroso kertoi komission antavan ensi viikolla 3.3. ehdotuksen niin kutsutuksi EU2020-kehitysstrategiaksi, joka seuraa vuoden lopussa päättyvää Lissabonin strategiaa. Vihreät olisivat alunperin halunneet tarkemman arvion Lissabonin strategian onnistumisista ja epäonnistumisestä ennen uuden strategian valmistelua, ja ehdottivat asian lykkäämistä vuoden lopulle. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Alustava luonnos EU2020-strategiaksi on vihreiden näkökulmasta liian kunnianhimoton ja siinä mainitut tavoitteet vihreästä kasvusta tarvitsisivat lisää konkreettisia keinoja ja tavoitteita vihreän teknologian ja uusiutuvan energian edistämiseksi.  Vihreät jatkavat ensi viikolla EU2020-strategian käsittelyä seminaarissa tiistaina. Seminaarissa keskustellaan erityisesti siitä, edistääkö vai hidastaako strategia vihreiden ”Green New Deal” -ohjelmaa. EU2020-strategia pyritään hyväksymään kevään Eurooppa-neuvostossa tai kesän huippukokouksessa.

 

http://ec.europa.eu/eu2020/

 

 

MUUTA ASIALISTALLA: HAUTALA TAPASI DALAI LAMAN, NAISTENASIAIN VALIOKUNTA LIPUTTI 20 VIIKON ÄITIYSLOMAN PUOLESTA, EU VAMMAISSOPIMUKSEEN, TASA-ARVOKESKUSTELU, KALASTUSPOLITIIKKA JA TURKISTARHAUS

 

Hautala tapasi ulkosuhdeviikon aikana Dalai Laman Dharamsalassa. Tapaamisen aikana Dalai Lama kertoi EU:n oleva sopiva malli yhteistyölle Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa ja pahoitteli ilmastoneuvottelujen epäonnistumista Kööpenhaminassa. Äskettäin päättynyt neuvottelukierros Tiibetin ja Kiinan välillä ei tuonut tulosta Tiibetin tilanteeseen, mitä Dalai Lama ja Hautala pahoittelivat. Tiibetin edustajat esittivät tlanteeseen sopivana ratkaisuna esimerkiksi Ahvenanmaan kaltaista itsehallintoa, mutta Kiina on tyrmännyt idean. Hautala korosti tapaamisen jälkeen tarvetta toimia johdonmukaisesti Tiibetin tilanteen ratkaisemiseksi Kiina-suhteissa. Hautala myös toivoo, että mahdollisen seuraavan Dalai Laman Suomen vierailun aikana valtiovalta rohkenisi ottamaan hänet viimein virallisesti vastaan.

www.heidihautala.fi/2010/02/new-years-dawn-in-the-company-of-his-holiness/

 

Naisten asioiden valiokunta äänesti tällä viikolla vanhempainvapaadirektiivin uusimisesta. Komissio ehdotti alun perin äitiysloman minimikeston nostettavaksi nykyisestä 14 viikosta 18 viikkoon. FEMM-valiokunta äänesti kuitenkin 20 viikon minimin puolesta. Vihreät ovat tyytyväisiä valiokunnan esitykseen, jonka mukaan isille on taattava vähintään kahden viikon isyysloma. Valiokunnan mukaan äitiys- ja isyyslomasta pitää saada myös täysi palkka. Vihreät kannattavat yhä äitiysloman pidentämistä WHO-suositusten mukaisesti 24 viikkoon. EU:ssa pidetty keskimääräinen äitiysloma on 18 viikkoa, joka vastaa suomalaista lakisääteistä äitiyslomaa. Direktiivi on tärkeä, koska se parantaa vapaiden tasoa niissä maissa, joissa äitiys- ja isyyslomat ovat vielä liian lyhyitä, mutta direktiivi ei toisaalta estä jäsenmaita takaamasta pidempia vanhempainvapaita. Asiaa koskeva Estrelan mietintö tulee täysistunnon käsiteltäväksi 24.-25.3.

www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/328/328646.parental_leave@en.htm

 

Hautalan johtama ihmisoikeuksien alivaliokunta kuuli YK:n ja vammaisten edustajia EU:n liittymisestä vammaissopimukseen. Hautala pahoitteli joidenkin jäsenmaiden haluttomuutta ratifioida sopimusta kustannussyistä. Hautalan mukaan miljoonat eurooppalaiset saattavat joutua odottamaan vuosia, ennen kuin he hyötyvät sopimuksesta. YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus tuli voimaan 2008. Sopimus edustaa uudenlaista suhtautumista vammaisuuteen; se nostaa vammaiset aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi, joilla on oltava samat oikeudet kuin kaikilla muilla kansalaisilla. EU:n liittyminen kansainvälisiin sopimukseen on mahdollista Lissabonin tultua voimaan, prosessia viivyttää kuitenkin se, että kaikkien jäsenmaiden on ratifioitava sopimus ennen EU:n liittymistä. EU:n tasolla sopimus takaisi esteettömyyden EU:n projekteissa, politiikoissa ja infrastruktuureissa.

www.heidihautala.fi/2010/02/hautala-calls-for-eu-to-promote-rights-of-disabled-people/

www.heidihautala.fi/2010/02/a-great-advance-stopped-in-its-tracks/

 

Suomalaismepit innostuivat julkiseen keskusteluun naisten oikeudesta päättää lisääntymisestään. Keskustelu alkoi Helsingin Sanomien kirjoituksesta naisten ja miesten tasa-arvotilannetta käsittelevän mietinnön äänestystuloksista. Naisten oikeuksia päättää lisääntymisestään vastustaneet parlamentin jäsenet Essayah, Korhola, Takkula ja Soini kommentoivat äänestämistään sillä, ettei EU:lla ole toimivaltaa asiassa. Hassi totesi kuitenkin vastineessaan, että parlamentin linja vaikuttaa konkreettisesti muun muassa siihen, miten ja mihin EU:n kehitysyhteistyövaroja käytetään.

http://tinyurl.com/y9e6tzw

www.iltalehti.fi/uutiset/2010022211175933_uu.shtml

http://vihreatparlamentissa.posterous.com/102-Aanestystulos-tasa-arvoraportti

 

Täysistunnossa äänestettiin tänään mietinnöstä koskien yhteistä kalastuspolitiikkaa. Vihreät ottivat äänestystuloksen vastaan varovaisen myönteisesti.  Parlamentti linjasi, että kalastuspolitiikan tulee perustua ympäristö- ja sosiaalisiin näkökohtiin, ei aiempiin kalastusmääriin. Mietinnössä todetaan myös, etteivät EU:n kalastusalukset saa enää ryöstökalastaa kehitysmaiden vesillä. Vihreät harmittelevat kuitenkin, ettei mietintö suhtaudu riittävän kriittisesti kalastustukiin ja niiden haitallisiin vaikutuksiin muun muassa ympäristölle.

www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/329/329002.cfp_reform@en.htm

 

Hassi ja Hautala kommentoivat myös Suomessa käytävää turkistarhakeskustelua todeten, että EU:n laajuinen turkistarhakielto on ennakoitavissa seuraavien vuosikymmenien aikana. Vihreät tulevat ehdottamaan EU:n turkistarhakieltoa maatila- ja tarhaeläinten hyvinvointia koskevan direktiivin uusimisen yhteydessä, koska tarhaolosuhteissa ei voida taata eläinten riittävää hyvinvointia lakien edellyttämällä tavalla. Direktiivin uusiminen pikaisesti on vihreiden tavoitteena, mutta komissio ei ole ilmoittanut toistaiseksi tarkemmasta aikataulusta.

http://vihreatparlamentissa.posterous.com/242-hassi-ja-hautala-ennakoivat-eun-turkistar

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: