1.-5.3. Uutisia – ryhmäviikko


VIIKON TEEMA: KOMISSIO HYVÄKSYI GEENIMUUNNELLUN LAJIN VILJELYN EU:SSA ENSIMMÄISTÄ KERTAA 12 VUOTEEN

Tällä viikolla komissio antoi yllättäen hyväksynnyn geenimuunnellulle Amflora-perunalle, jonka lupamenettely oli kestänyt vuosia. Lupa koskaa viljelyä. Amflora-peruna sisältää joillekin antibiooteille vastustuskykyisen geenin, WHO:n mukaan yksi kyseisistä antibiooteista on tärkeä tuberkuloosilääke. Mikäli geeni pääsee leviämään tautibakteereihin, on vaarana että syntyy uusia epidemioita, johon ei ole lääkkeitä. WHO:n mukaan riski on pieni, muttei olematon. Komissio hyväksyi lajin viljelyn yksimielisesti, yhdenkin komissaarin vastalause olisi estänyt lupapäätöksen. Vihreät arvostelivat asian pikaista käsittelyä heti komission kauden alettua ja vaativat keskustelua Amflora-asiasta ensi viikon täysistuntoon, mutta asiam käsittelyä kannatti vain GUE/NGL-ryhmä.

Terveyskomissaari Dalli on ilmoittanut tukevansa EU-jäsenmaiden oikeutta itse päättää, saako sen alueella viljellä geenimuunneltuja lajeja. Toisin sanoen vaikka laji saisikin EU-tason viljelyluvan, jäsenmaa voi kuitenkin kieltää sen viljelyn alueellaan. Itävalta ja Italia ennättivät julistaa kieltävänsä Amflora-perunan viljelyn heti lupapäätöksen jälkeen. Suomen maatalousministeri Anttila oli varovaisempi, eikä esittänyt toistaiseksi kansallista kieltoa Amflora-perunan viljelylle.

MUUTA ASIALISTALLA: HAUTALA VALKO-VENÄJÄLLÄ JA PEKING+15-KOKOUKSESSA, EU2020-STRATEGIA, LAITON PUUKAUPPA JA EUROOPPALAINEN ISYYSLOMA

Hautala vieraili viime viikon lopulla Euroopan parlamentin valtuuskunnan mukana Valko-Venäjällä. Vierailu oli ensimmäinen laatuaan vuosiin, sillä valtuuskunta tapasi myös diktatorisen Valko-Venäjän parlamentin edustajia. Hautala totesi vierailunsa jälkeen kansalaisyhteiskunnan olojen huonontuneen Valko-Venäjällä viime aikoina. Ensi viikolla täysistunnossa hyväksytään Valko-Venäjää koskeva päätöslauselma. Erityisesti esille noussee uudelleen etnisten vähemmistöjen asema, muun muassa valkovenäläisen puolalaisvähemmistön vaikea tilanne.

Hautala oli tällä viikolla Euroopan parlamentin ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan edustajana New Yorkissa YK:n naisten asioiden konferenssissa, joka koski vuonna 1995 solmitun Pekingin naisten oikeuksien julistuksen ja toimintaohjelman seurantaa. Kokous selvitti 15-vuotisen sopimuksen toteutumista ja sitä, mitä vielä täytyy tehdä naisten oikeuksien hyväksi, erityisesti YK:n vuosituhattavoitteiden suhteen.

Komissio julkisti luonnoksen EU2020-strategiaksi eli Lissabonin strategian seuraajaksi. Vihreät kritisoivat luonnosta, koska se ei sisältänyt riittävästi konkreettisia tavoitteita ja keinoja muun muassa ilmastonmuutoksen torjumiseen, ekotehokkuuteen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Vihreät tulevat esittämään strategiaan kunnianhimoisempia sitovia määrällisiä tavoitteita muun muassa päästöjen vähentämiseksi, naisten ja miesten välisen tuloerokuilun kaventamiseksi ja köyhyyden leikkaamiseksi. Strategiasta keskustellaan ensi viikon tiistaina täysistunnossa.

Vihreät olivat pettyneitä maanantaiseen ministerineuvoston laitonta puukauppa koskevaan yhteiseen kantaan. Euroopan parlamentin mietinnön asiasta laatinut vihreiden Caroline Lucas sanoi jäsenmaiden poistaneen esityksestä useita tärkeitä toimenpiteitä, joilla oli tarkoitus estää ilmastonmuutosta kiihdyttäviä metsätuhoja. Vihreät tulevat esittämään laittoman puukaupan kattavan kiellon ja rangaistusten palauttamista parlamentin toisessa lukemisessa. Lucasin mukaan metsätuhot aiheuttavat lähes viidenneksen maailman hiilidioksidipäästöistä.

Hassi ja Vihreät naiset ottivat kantaa eurooppalaisen palkallisen isyysloman puolesta maanantaina vietettävän naistenpäivän aattona. Isyyslomaa vanhempainlomadirektiiviin esitti Euroopan parlamentin naisten asioiden valiokunta – vihreiden, liberaalien ja vasemmistoryhmien tukiessa aloitetta. Asia etenee täysistuntoäänestykseen maaliskuun lopussa.
 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: