8.-12.3. Uutisia – täysistuntoviikko

VIIKON TEEMA: VÄÄRENNÖSTEN VASTAINEN SALAINEN ACTA-SOPIMUS SUUTUTTAA PARLAMENTTIA
 
Euroopan parlamentin täysistunnossa käsiteltiin tällä viikolla kohuttua väärennösten vastaista kansainvälistä ACTA-sopimusta. Parlamentilla on Lissabonin voimaantulon jälkeen oikeus osallistua kansainvälisistä sopimuksista käytävään päätöksentekoon jäsenmaiden kanssa tasavertaisena kumppanina, mutta komissio ei vieläkään ole toimittanut parlamentille neuvotteluasiakirjoja lukuisista pyynnöistä huolimatta. Parlamentin päätöslauselma ACTA-neuvotteluista keskittyikin vaatimaan lisää läpinäkyvyyttä asian käsittelyyn sekä kunnioittamaan parlamentin tiedonsaantioikeutta asian valmistelusta. Salailun vuoksi vihreät luonnehtivat ACTA:a ”Absence of Commission Transparency Agreement” -sopimukseksi.
 
Keskeisenä sopimuksen sisältöasiana parlamentin päätöslauselma vaatii sopimuksen keskittyvän vain tuotemerkkien ja alkuperämaan väärennyksiin, ei tekijänoikeus- ja patenttirikkomuksiin. Parlamentti vaati myös, ettei väärennysepäilyjen vuoksi saa katkaista käyttäjien internetyhteyttä ilman tuomioistuimen päätöstä.
 
Lue vihreän ryhmän tiedote: www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/331/331334.acta@en.htm
Katso miten suomalaiset mepit äänestivät: http://vihreatparlamentissa.posterous.com/103-Aanestystulos-acta-eli-vaarennosten-vasta
 
 
MUUTA ASIALISTALLA: PÄÄTÖSLAUSELMA EU2020-STRATEGIASTA PETTYMYS, ILMASTONEUVOTTELUT, ARKTINEN POLITIIKKA, YDINSULKUSOPIMUS, TOBININ VERO, KIRJE ASHTONILLE
 
Täysistunnossa käsiteltiin myös komission esitystä EU2020-strategiaksi, josta parlamentti hyväksyi konservatiivien, sosialistien ja liberaalien päätöslauselmaesityksen. Vihreät moittivat parlamentin päätöslauselmaa vielä huonommaksi kuin komission strategiaehdotusta. Vihreiden Phillippe Lambertsin mukaan päätöslauselma ei sisältänyt yhtään ehdotusta EU:n talous-, sosiaali tai ympäristöpolitiikan ohjenuoraksi. Strategia hyväksytään myöhemmin keväällä EU-huippukokouksessa.
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/331/331357.eu_2020_strategy@en.htm
 
Ilmastokomissaari Connie Hedegaard esitteli Euroopan parlamentille suunnitelmaa kansainvälisen ilmastosopimuksen neuvottelemiseksi. Vihreät tukevat EU:n esiintymistä neuvotteluissa yhtenäisenä ja vahvana. Sen sijaan vihreät pahoittelevat, että kunnianhimoa sopimuksen suhteen ollaan pitämässä alhaalla. Hassi vaati EU:ta tiukentamaan päästövähennystavoitettaan vuoteen 2020 mennessä vähintään 30:een, mieluiten 40 prosenttiin. Hassi totesi myös, että EU:n toimintakykyä kansainvälisissä neuvotteluissa tulee parantaa antamalla komissiolle selkeä neuvottelumandaatti.
http://tinyurl.com/yl8o4wp
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/331/331075.climate@en.htm
 
Täysistunnossa keskusteltiin myös EU:n arktisten alueiden politiikasta ulkopolitiikan korkean edustajan Ashtonin kanssa. Hassi ehdotti 50 vuoden moratoriota Jäämeren fossiilivarojen käytölle vähimmäisvaatimuksena, tai rauhoittamalla alue samanlaisella sopimuksella kuin Etelämanner. Hassin mukaan moratoriolla voidaan estää haavoittuvaa arktista luontoa uhkaava kaasu- ja öljyvarojen käyttö ja siihen liittyvä riskialtis meriliikenne.
http://tinyurl.com/yjr44ry
 
Iloisia uutisia täysistunnosta saatiin, kun parlamentti hyväksyi päätöslauselman koskien ydinsulkusopimusta eli vuonna 1968 solmittua kansainvälistä sopimusta, jonka tarkoituksena on estää ydinaseiden leviäminen ja edistää aseistariisuntaa. Päätöslauselmassa vaaditaan vihreiden esityksestä maita tarkistamaan sotilasdoktriiniaan ja luopumaan ensi-iskusta vaihtoehtona. Parlamentaarikot lähettivät kirjeen ydinasepolitiikasta myös presidentti Obamalle, allekirjoittajien joukossa oli muun muassa Heidi Hautala.Ydinsulkusopimuksen seuraava tarkistuskonferenssi järjestetään toukokuussa New Yorkissa.
Katso miten suomalaiset mepit äänestivät: http://vihreatparlamentissa.posterous.com/103-Aanestystulos-ydinsulkusopimuksesta
Lue kirje Obamalle: www.heidihautala.fi/2010/03/obamalle-ydinaseettomuudesta/
 
Täysistunnossa hyväksyttiin päätöslauselma koskien kansainvälisiä rahasiirtoja. Parlamentti pyytää komissiota laatimaan ennen kesäkuussa pidettävää G20-huippukokousta vaikutustenarvioinnin globaaleista rahasiirroista perittävästä verosta ja valmistelemaan EU:n yhteistä kantaa asiassa. Vihreät esittivät rahasiirtojen veroa käytettäväksi myös ilmastonmuutoksen sopeutumisen rahoitukseen kehitysmaissa ja kehitysyhteistyöhön. Ehdotus meni läpi selkeästi.
Katso miten suomalaismepit äänestivät: http://vihreatparlamentissa.posterous.com/103-Aanestystulos-tobinin-eli-kansainvalisten
 
Hautala ja muutamat muut parlamentin jäsenet lähettivät naistenpäivänä EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkealle edustajalle Ashtonille kirjeen. Kirjeessä pyydettiin Ashtonia kiirehtimään toimia naisiin aseellisissa konflikteissa kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, huomioimaan tasa-arvonä rauhanturvaoperaatioissa ja nimittämään naisia keskeisiin asemiin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Kirjeessä vaadittiin myös ottamaan sukupuolien välinen tasa-arvo vahvasti huomioon EU:n uutta ulkosuhdehallintoa muodostettaessa. Parlamentin mukaan tasa-arvonäkökulma ei ole toistaiseksi ollut esillä uudessa EU:n ulkosuhdehallinnossa.
Lue kirje Ashtonille: www.heidihautala.fi/2010/03/ashtonille-tasa-arvoasiaa/

 
 
www.satuhassi.net             www.heidihautala.fi             www.greens-efa.org
 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: