15.-18.3. Uutisia – valiokuntaviikko

VIIKON TEEMA: RAVITSEMUSAINEMERKINNÄT YMPÄRISTÖVALIOKUNNASSA
 
Ympäristövaliokunta äänesti tällä viikolla pitkään lykätystä mietinnöstä koskien elintarvikkeiden ravitsemusainemerkintöjä. Valiokunta ei tue vihreiden esittämiä pakollisia liikennevalomerkintöjä, mutta antaa jäsenmaille oikeuden tällaisiin merkintöihin. Kuluttajien terveyden kannalta iso asia on pakkausten etusivulle tuleva nykyistä selkeämpi tieto muun muassa rasvasta, kaloreista ja sokerista. Pikaruokaketjujen pitää antaa annoksistaan vastaavat tiedot. Ympäristövaliokunta esittää mietinnössä  transrasvojen kieltämistä niukalla enemmistöllä. Alkuperämerkinnät valiokunta haluaa pakollisiksi liha-, siipikarja- ja maitotuotteisiin, tuoreisiin hedelmiin ja vihanneksiin sekä ylipäänsä yhden ainesosan tuotteisiin. Teollisiin valmisteisiin tulisi pakollinen lihan, siipikarjan ja kalan alkuperämaamerkintä. Lihasta pitää kertoa eläimen syntymäpaikka sekä myös kasvu- ja teurastuspaikat.Vihreiden vaatimus geenimuunnellulla rehulla kasvatettujen eläintuotteiden merkinnästä ei mennyt läpi. Vihreät äänestivät mietinnön puolesta, vaikka olisivat toivoneet selkeämpiä varoitusvärein varustettuja merkintöjä.
 
Vihreät pahoittelevat erityisesti, että Sommer sai valiokunnassa niukan enemmistön vaatimaan niin sanottujen ravitsemusprofiilien poistamista. Ravitsemusprofiilivaatimus tarkoittaa, että tuotetta ei saa markkinoida terveysargumentilla, jos siinä on liikaa tyydyttynyttä rasvaa, sokeria tai suolaa.Hassi toivoo jäsenmaiden torppaavan yrityksen.
Ravitsemusainemerkinnät tulevat täysistunnon käsiteltäväksi näillä näkymin toukokuussa.
 
Lue Hassin blogi äänestyksestä: http://tinyurl.com/yzxszvb
Lue vihreän ryhmän tiedote: www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/332/332332.food_labelling@en.htm
 
 
MUUTA ASIALISTALLA: SANANVAPAUS KAUKASIASSA, KIDUTUSTUOTTEIDEN KAUPPA KURIIN, TUTKIMUS PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISESTÄ
 
Hautala järjesti keskiviikkoiltana seminaarin koskien venäjänkielisen median sananvapautta. Seminaarissa käsiteltiin georgialaisen venäjänkielisen satelliittikanavan Pervyi Kavkazskyin sulkemista. Kyseinen kanava oli Kaukasuksen ensimmäinen venäjänkielinen Kremlistä itsenäinen kanava. Lähetykset kuitenkin loppuivat, kun eurooppalainen satelliittiyhtiö Eutelsat irtisanoi sopimuksen aloitettuaan yhteistyön venäläisen Intersputnikin kanssa. Pervey Kavkazskyi nosti syytteen Ranskassa Eutelsatia vastaan, mutta lähetyksiä voi toistaiseksi seurata vain internetistä. Seminaarissa näytettiin myös Andrei Nekrasovin Venäjän ja Georgian sodasta kertova elokuva ”Russian Lessons”, jossa esitetään vaihtoehtoinen venäläinen näkökulma tapahtumista.
www.heidihautala.fi/2010/03/russia-georgia-media-freedom-debate-and-film-screening/
 
Hautalan johtama ihmisoikeusvaliokunta keskusteli torstaina kidutukseen kidutukseen käytettävien tuotteiden kauppaa. Neuvoston asetus on vuodelta 2005 ja se kieltää kaupan tuotteilla joita voidaan käyttää kidutukseen. Asetuksen oimeenpano on osoittautunut puutteelliseksi muun muassa Amnestyn ja Omega-tutkimuslaitoksen tällä viikolla julkaisemassa raportissa. Raportin mukaan on ilmeistä, että kaikkien jäsenmaiden viranomaiset eivät riittävästi arvioi riskiä, että vietyjä tai tuotuja laitteita käytetään kidutukseen kolmansissa maissa. Asetuksen alaa pitäisi myös laajentaa, sillä kiellettyjen tuotteiden listalla eivät ole esimerksi peukaloraudat tai kahleet. Ihmisoikeusalivaliokunta vaatii komissiota valvomaan tarkemmin asetuksen toteutusta jäsenmaissa, jäsenmaita olemaan tiukempia asetuksen toimeenpanossa sekä laajentamaan asetuksen toimialaa kattavammaksi.
www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/015-70898-077-03-12-902-20100318IPR70897-18-03-2010-2010-false/default_en.htm
www.amnesty.org/en/news-and-updates/legal-loopholes-allow-european-companies-trade-tools-torture-2010-03-16
 
Vihreä parlamenttiryhmä julkaisi maanantaina tutkimuksen yhdessä riippumattoman CE Delft -tutkimuslaitoksen kanssa koskien EU:n päästötavoitetteen nostamista nykyisestä 20 prosentista 30-40 prosenttiin. Tutkimuksen mukaan EU:n odotettaisiin nostavan päästövähennyksensä 40 prosenttiin, mikäli kehittyneet maat sitoutuvat yhteiseen 30 prosentin päästövähennystavoitteeseen vuoteen 2020 mennessä verrattuna vuoden 1990 päästöihin. Tutkimuksessa todetaan myös jo sovittujen ilmastopolitiikan keinojen vähentävän päästöjä neljä prosenttia verrattuna ”business as usual” -skenaarioon. Tulokset vahvistavat 30 prosentin päästövähennysten olevan paljon edullisemmat kuin EU:n ilmasto- ja energiapaketinsopimushetkellä.
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/332/332094.environment_and_climate@en.htm
 
Vihreä ryhmä kokoontuu loppuviikosta Barcelonassa, erityisenä teemana on nuorten asema.
www.greens-efa.org/cms/default/dok/328/328107.a_generation_on_the_edge_new_start_for_y@en.htm
 
www.satuhassi.net                www.satuhassi.net                www.greens-efa.org   

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: