22.-26.3. Uutisia – mini-istuntoviikko
VIIKON TEEMA: EU LUOMASSA ULKOSUHDEHALLINTOA

Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunta käsitteli tällä viikolla EU:n uuden ulkosuhdehallinnon muodostamista EU:n korkean edustajan Ashtonin kanssa. Ashtonista tulee uuden ulkosuhdehallinnon johtaja ja vastuuhenkilö nimityksissä. Virkamiehiä hallintoon tulee noin 7000 komissiosta, neuvostosta ja jäsenmaiden ulkosuhdehallinnosta. Parlamentille tärkeä tavoite on tässä vaiheessa ollut, että Ashtoninille valitaan poliittiset varajohtajat jotka voivat edustaa Ashtonia, ja että parlamenttia kuullaan EU:n erityisedustajien nimittämisessä. Erityisesti vihreät ovat lisäksi vaatineet, että kaikki virkamiehet koulutetaan kehitys- ja ihmisoikeusasioissa ja että EU-edustustoihin ja -lähetystöihin nimetään ihmisoikeusvastuuhenkilöt. Jäsenmaat ovat puolestaan kamppailleet asemasta komissiota vastaan muun muassa virkamiesnimityksissä. Tavoitteena on ollut saada suunnitelma hallinnon muodostamisesta valmiiksi jo huhtikuun loppuun mennessä.
Lue Hautalan blogi aiheesta:
www.heidihautala.fi/2010/03/ihmisoikeudet-ulkosuhdehallinnossa/

MUUTA ASIALISTALLA: BUDJETTI, TALOUSTILANNE, TIIBET, HUIPPUKOKOUS

www.greens-efa.org               www.satuhassi.net               www.heidihautala.fi  

 

Täysistunnossa käsiteltiin tällä viikolla vuoden 2011 budjetin painopisteitä. Vihreät onnistuivat saamaan tukea tavoitteilleen vihreistä teknologioista, ilmasstonmuutoksen ja ympäristö- ja sosiaalitavoitteiden tukemiseen EU2020-strategian osalta ja siviilikriisinhallintaan ja äänestivät mietinnön puolesta.

Budjetin valvontavaliokunnassa sen sijaan koettiin vihreiden kannalta pettymyksiä, kun Bart Staesin (Vihreät/EVA) mietinnöntöä vuoden 2008 parlamentin tilinpäätöksestä käsiteltiin. Konservatiivit ja sosialistit poistivat riittävällä enemmistöllä tärkeitä kohtia liittyen läpinäkyvyyteen sekä taloushallinnon parantamiseen. Valiokunta muun muassa poisti kiellon käyttää veronmaksajien varoja parlamentin jäsenten vapaaehtoisen eläkevakuutuksen vajeen kuromiseen. Mietintö etenee täysistuntoon huhtikuussa, jossa Staes esittää tärkeimpiä kohtia palautettavaksi mietintöön. Valiokunnassa Staesin mietintöä tukivat liberaalit, vasemmistoryhmä GUE/NGL sekä ECR-ryhmä (Euroopan konservatiivit ja reformistit).
Lue vihreän ryhmän tiedote:

www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/333/333387.staes_report@en.htm

Parlamentti keskusteli euroalueesta ja talouden hallinnasta.Vihreiden Sven Giegoldin mietinnössä nostettiin esiin tarvetta elvytykseen ja rakennemuutoksiin raha- ja finanssipolitiikassa. Mietinnössä varoitettiin noudattamasta kurinalaista palkkamalttia, sillä se hillitsee kotitalouksien tulojen ja yksityisen kulutuksen kasvua. Parlamentti kehottaa myös parempaan energia- ja luonnonvaratehokkuuteen uusien työpaikkojen luomiseksi ja kestävään talouteen siirtymiseksi. Vihreät olivat erityisen tyyvtyväisiä, että mietintö vaatii monikansallisten yritysten maakohtaista raportointia sekä yhteistä yhtenäistettyä yhtiöveropohjaa. Nämä toimenpiteet auttaisivat saamaan paremmin tietoa yrityisten toiminnasta sekä estämään veronkiertoa. Mietintö antoi tuen eurobondeille, jotka mahdollistaisivat edullisen julkisen rahoituksen tietyissä tilanteissa. Parlamentti hyväksyi myös erillisen päätöslauselman, jossa vaaditaan kansainvälistä valuutanvaihtoveroa.
Lue vihreän ryhmän tiedote:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/333/333826.eurozone_and_public_finances@en.htm

Parlamentin täysistunnossa keskusteltiin myös Tiibetin tilanteesta komission edustajien kanssa. Neuvoston edustajia keskustelussa ei ollut, mistä ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala oli pahoillaan. Hautala korosti puheenvuorossaan sitä, että EU:n tulee uudistaa tukensa Tiibetin itsehallinnolle ja pyysi Ashtonia tapaamaan Dalai Laman mahdollisimman pian. Hautala peräänkuulutti myös komissiota kiirehtimään EU:n Tiibetin erityisedustajan nimittämistä, erityisedustajan toimen perustamiseen on varattu rahaa tämän vuoden budjetissa. 
Lue Hautalan kirjoitus:
www.heidihautala.fi/2010/03/eun-autettava-tiibetia/

 EU-huippukokous Brysselissä torstaina ja perjantaina käsittelee etenkin talousasioita ja Kreikan kriisiä. EU-johtajien on tarkoitus käsitellä myös ilmastopolitiikkaa. Julkisuuteen vuotanut esitys kokouksen johtopäätelmiksi osoittaa, että EU on alentamassa ilmastopoliittista kunnianhimoaan, eikä kokouksessa puhuttane edes EU:n oman päästövähennystavoitteen tasosta. Vihreät ovat tyytymättömiä EU:n perääntymiseen 30 prosentin päästövähennystavoitteesta. Vihreät vaativat myös, että EU:n on pikaisesti sovittava siitä, kuka EU:ta edustaa ilmastoneuvotteluissa neuvotteluiden vauhdittamiseksi
Lue vihreän ryhmän blogi:
www.stopclimatechange.net/index.php?id=25&tx_ttnews[tt_news]=1080&tx_ttnews[backPid]=2&cHash=a457c15641

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: