5.-9.4. Uutisia – valiokuntaviikko

VIIKON TEEMA: YDINVOIMA ESILLÄ SUOMESSA JA BRYSSELISSÄ

Pääsiäistä edeltävällä viikolla vihreän ryhmän puheenjohtaja Rebecca Harms vieraili Suomessa Helsingissä ja Tampereella puhumassa ydinvoimasta ja uusiutuvasta energiasta. Harms toimii toista kautta Euroopan parlamentin teollisuusvaliokunnassa ja hän on perehtynyt nimenomaan ydinvoimakysymyksiin. Tällä viikolla Harms järjesti parlamentissa yhdessä Sirpa Pietikäisen kanssa ydinvoimaa käsittelevän tilaisuuden, jossa käsiteltiin Euroopassa rakenteilla olevien reaktoreiden – myös Olkiluoto 3:n – ongelmia. Seminaarissa tuotiin esiin, ettei ydinvoimateollisuuden hintatarjoukset ole realistisia ja eivätkä reaktoreihin liittyvät turvallisuusongelmat ole ratkaistuja. Tällä viikolla tuli myös ilmi, että Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunta alkaa käsitellä Pro Hanhikivi ry:n ja Raahen Seudun Luonnonystävien vetoomusta Fennovoiman Hanhikivelle suunnittelemasta ydinvoimalahankkeesta, joka vetoojien mukaan on ristiriidassa EU:n luonto-, lintu- ja vesipuitedirektiivien kanssa.
Lue Hassin blogi Harmsin vierailusta: http://tinyurl.com/yjoxub2
Lue Hassin ja Harmsin tiedote: http://tinyurl.com/ylc8qwj
Lue Pro Hankiven ja Raahen seudun Luonnonystävien vetoomuksesta: http://prohkivi.vuodatus.net/

MUUTA ASIALISTALLA: 

Pääsiäisen alla julkistettiin myös komission esitys kansalaisaloitteeksi, jonka käyttöönotosta sovittiin Lissabonin sopimuksen yhteydessä. Vihreät eivät olleet täysin tyytyväisiä esitykseen, sillä se sisälti paljon ehtoja kansalaisten aloitteille, mutta ei siitä, kuinka komission tulee toimia aloitteiden suhteen. Vihreät olivat tyytyväisiä siihen, että kansalaisaloitteen voisi tehdä internetissä ja että allekirjoittajien lukumäärävaatimusta oli höllennetty. Vihreät haluavat alentaa vielä vaatimusta allekirjoittajien edustamien jäsenmaiden määrää nykyisestä yhdeksästä.
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/334/334822.citizens_initiative@en.htm

Viime viikolla sisäasioista vastaava komissaari ruotsalainen Cecilia Malmström julkisti myös suunnitelman lapsipornon ja ihmiskaupan torjumisesta. Vihreiden ensireaktio esitykseen oli kriittinen. Jan Philipp Albrechtin mukaan vaarana on, että rikollisen toiminnnan filtteröinti etenee helposti poliittisesti epätoivottavan sisällön filtteröinniksi.
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/334/334507.child_abuse@en.htm

Ihmisoikeusalivaliokunta keskusteli tällä viikolla ensimmäistä kertaa virallisesti Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteesta. Pohjois-Korean ihmisoikeustilanne on yksi maailman huonoimmista ja YK:n tuoreimman raportin mukaan entisestään huonontunut. Valiokunnann puheenjohtaja Hautala piti keskustelua tärkeänä. Parlamentti jatkaa tilanteen seuraamista ja pyrkii lähettämään valtuuskunnan Pohjois-Koreaan.
http://tinyurl.com/yj2o243

Itämeristrategiaa koskevaa lausuntoa käsiteltiin ulkoasiainvaliokunnassa. Hautala korosti asian käsittelyssä sitä, että Venäjä tulisi viimeinkin saada ratifioimaan Espoon sopimus, joka koskee valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointia. Itämeristrategiaa käsitellään kevään aikana muissakin valiokunnissa, käsittelyä johtaa alueiden kehityksen valiokunta. Ulkoasiain valiokunnassa käsiteltiin myös Etelä-Kaukasus -strategiaa, jonka osalta Hautala nosti esiin mediavapauden tärkeyttä.
www.heidihautala.fi/2010/04/ulkoasioita-parlamentissa/

 

http://www.greens-efa.org             http://www.satuhassi.net             http://www.heidihautala.fi

**********************************************************************
Anne Hildén
General Secretary – Information officer
MEP Satu Hassi – MEP Heidi Hautala
Delegation of the Greens of Finland
in the European parliament

anne.hilden@europarl.europa.eu
Gsm +32 47 373 5136
Tel. +32 2 28 37374
European parliament ASP 8G301, Rue Wiertz 60, 1047 Brussels, Belgium

*********************************************************************
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: