3.-7.5. Uutisia – mini-istuntoviikko

VIIKON TEEMA: KREIKAN KRIISIIN TYÖKALUJA

Kreikalle suunnattu tukipaketti herätti keskustelua EU-maissa ja levottomuuksia Kreikassa. Vihreät esittivät monissa maissa tuen yhdeksi rahoituslähteeksi EU:n rahoitusmarkkinoita koskevaa niin sanottua Tobinin veroa, jonka tuloja voitaisiin käyttää kriisitilanteissa ensisijaisten tervehdyttävien toimien ohella. Hassin ja Hautalan mukaan veron käyttöönotto olisi tasapuolinen ja hyväksyttävä tapa kerätä varoja Kreikan auttamiseksi. Kiistämättömänä etuna olisi lisäksi sen kohdistuminen kriisin syihin ja markkinoiden vakauttaminen. Vihreät olivat huolissaan Kreikan levottomuuksista ja siitä, että toimet iskevät pahiten Kreikan vähäosaisiin.

Vihreät vaativat torstaina euromaiden huippukokousta antamaan selvän viestin euron vakaudesta spekulaatioiden lopettamiseksi. Vihreät vaativat myös selviä toimia EU:n talousohjauksen parantamiseksi, kehittämään yhteistyötä verotuksessa sekä ennenkaikkea rahoitusmarkkinoiden selvästi tiukempaa säätelyä ja valvontaa.

Lue Hassin ja Hautalan tiedote asiasta: http://tinyurl.com/34cp8uu
Lue vihreän ryhmän tiedote: www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/339/339203.crisis_of_the_eurozone@en.htm

MUUTA ASIALISTALLA: MANKALA-PERIAATE KOMISSION SYYNIIN, SUOMALAISMEPIT EIVÄT LÄMMENNEET SYANIDIKIELLOLLE, TILINPÄÄTÖS 2008, ULKOSUHDEHALLINTO, MEKSIKO, LAITON PUUKAUPPA

Hassi ja Hautala saivat komission vastauksen Suomessa käytössä olevasta ns. Mankala-periaatteesta, jonka mukaan tietyt sähköyhtiöt ovat antaneet osakkailleen alehintaista sähköä. Nykyinen lainsäädäntö kieltää osakeyhtiötä myymästä tuotettaan osakkeille erikoishinnalla eli periaatteessa alesähkö tulisi tulkita veronalaiseksi osingoksi. Komissio ilmoitti tutkivansa asiaa ja Suomi sai asiasta jo selvityspyynnön tällä viikolla. Hassi sai lisäksi tällä viikolla vastauksen kysymykseen Talvivaaran kaivoksen muuttamisesta uraanikaivokseksi ilman ympäristövaikutusten arviointia. Komissio tarkensi vastauksessa hankkeeseen liittyviä velvollisuuksia. Hautala oli tänään perjantaina tavattavissa Helsingin Eurooppa-tapahtumissa Esplanadilla ydinvoimaan ja uusiutuviin energianlähteisiin liittyen.
Katso kysymys ja komission vastaus Mankalasta: http://tinyurl.com/3az37dq
Katso kysymys Talvivaaran muuttamisesta uraanikaivokseksi: http://tinyurl.com/2v4jofh

Täysistunnossa äänestettiin tällä viikolla päätöslauselmasta joka koski syanidin kieltämistä kaivostoiminnassa. Syanidi on terveydelle vaarallinen ja se saastuttaa vesistöjä sekä ympäristöä. Lisäksi sille on olemassa turvallisempi vaihtoehto, joka perustuu bakteereita käyttävään katalyyttiseen prosessiin. Parlamentin suuri enemmistö (488-48) asettui tukemaan syanidin kieltämistä, mutta suomalaismeppien enemmistö yllätti vastustamalla kieltoa.
Lue Hassin blogi:http://tinyurl.com/36ykqcc
Miten suomalaismepit äänestivät: http://vihreatparlamentissa.posterous.com/55-Aanestystulos-syanidikaivostoiminnan-kielt

Täysistunnossa otettiin myös kantaa parlamentin tilinpäätökseen vuoteen 2008 liittyen. Vihreiden Bart Staesin mietintö sisälsi useita toimenpiteitä parlamentin hallinnon läpinäkyvyyden ja taloudenpidon parantamiseksi. Monet ehdotukset ja kriittiset huomiot huonosta taloudenpidosta ja valvonnasta noustattivat vastustusta ja mietinnön käsittely politisoitui budjetinvalvontavaliokunnassa, jossa enemmistö torppasi Staesin kriittiset huomiot. Tärkeimmät muutosehdotukset tuotiin uudestaan täysistuntoon, ja sosialistien sekä liberaalien turvin monet parannukset saatiin läpi.
Katso miten suomalaismepit äänestivät siitä, pitääkö johtavat virkamiehet valita pätevyyden perusteella:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/55-Aanestystulos-staesin-mietinto-tilinpaatok

Hautala otti kantaa EU:n ulkosuhdehallintoon Kalevassa julkaistussa artikkelissa 6.5. Hautalan mukaan nyt on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että suurien tyhjien sanojen ja kauppapoliittisten intressien sijaan ulkosuhdehallinto rakennetaan tukemaan kaikessa ulkopolitiikassa konkreettisesti EU:n perussopimuksessa sovittuja tavoitteita kuten rauhaa, globaalia kestävää kehitystä, köyhyyden vähentämistä, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.
Lue artikkeli: http://tinyurl.com/34w5hor

Hautala ja Hassi tapasivat myös tällä viikolla Meksikon suurlähettilästä Oaxacan tilanteeseen ja Jyri Jaakkolan murhaan liittyen. Hautala toi esiin, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun eurooppalainen ihmisoikeustarkkailija on murhattu ja se tekee asian periaatteellisesti tärkeäksi. Suurlähettiläs kertoi, että Meksikon keskushallituksen viranomaiset ovat ottaneet tämän tapauksen selvitettäväkseen. Hautala pyysi parlamentin puhemiehen osanottoa suomalaisille ja meksikolaisille uhrien omaisille täysistunnon aluksi.
Lue Hassin blogi tapaamisesta: http://tinyurl.com/38aprcr
Lue Hautalan kirje puhemiehelle: http://tinyurl.com/384ybe7

Ympäristövaliokunta äänesti tällä viikolla laitonta puukauppaa koskevasta direktiivistä. Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta päätti tänään ylivoimaisella enemmistöllä kannattaa laittoman puun ja puutavaran myynnin täyskieltoa EU:n alueella. Käytännössä valiokunta piti voimassa parlamentin alkuperäisen, viime vuonna ensimmäisessä käsittelyssä hyväksytyn kannan. Valiokunnan mukaan laittomia hakkuita on suitsittava järeämmin keinoin kuin ministerineuvosto maaliskuussa linjasi. Asia oli suuri voitto ennen kaikkea mietinnön laatineelle vihreiden Caroline Lucasille, joka tuli tällä viikolla myös tehneeksi historiaa tulemalla ensimmäisenä vihreänä valittua parlamenttiin Isossa-Britanniassa.
Lue Hassin tiedote asiasta: http://tinyurl.com/34bceu6

www.greens-efa.org             www.satuhassi.net             www.heidihautala.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: