10.-12.5. Uutisia – ryhmäviikko

VIIKON TEEMA: VIHREÄT SUHTEELLISEN TYYTYVÄISIÄ KREIKKA-PAKETTIIN – LISÄTOIMET SILTI TARPEEN

Vihreät olivat suhteellisen tyytyväisiä viikonloppuna sovittuun Kreikan pelastuspakettiin, joka osoitti EU-mailta toimintakykyä ja solidaarisuutta. Tukipaketilla oli markkinoihin rauhoittava vaikutus. Keskiviikkona talouskomissaari Olli Rehn esitti suunnitelman talouspolitiikan tiukentamiseksi EU:ssa. Rehn haluaisi kansalliset budjetit komission ennakkoarviointiin. Tällä ehkäistäisiin se, että jäsenmaan vaikeudet koituvat muiden maiden rasitukseksi. Yksityiskohtiin ei haluttaisi kuitenkaan puuttua. Makrotaloudellista tilanteen arvioimiseksi aiotaan kehittää uusia indikaattoreita.

Vihreät ovat tyytyväisiä ehdotuksiin ja toivovat, että yhteistä talouspolitiikkaa kehitetään edelleen rohkeasti ja johdonmukaisesti. Vihreät esittävät eurobondejen käyttöönottoa pysyvästi sekä minimiharmonisointia veropolitiikassa ja muistuttavat, että parlamentin roolia talouspolitiikan ohjaamisessa ei saa unohtaa. Finanssimarkkinoiden parempaa säätelyä ja valvontaa käsitellään ensi viikon täysistunnossa.

www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/339/339713.euro_rescue_package@en.htm
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/339/339916.eu_financial_supervision@en.htm

 
MUUTA ASIALISTALLA: HASSISTA PUUKAUPAN LAILLISUUDEN ESITTELIJÄ, HARTWELLIN ILMASTOKANNANOTTO, TIITISEN LISTA, OAXACA
 
Hassi sai tällä viikolla tärkeän tehtävän ympäristövaliokunnassa, kun hänet nimettiin jatkamaan vihreiden Caroline Lucasin työtä puun ja puutuotteiden laillisuusvalvonnan esittelijänä. Lucas siirtyy Iso-Britannian parlamenttiin. EU-asetuksen tavoitteena on poistaa EU:n sisämarkkinoilta laittomista hakkuista peräisin oleva puu ja siitä tehdyt tuotteet.
”Kyse on myös maapallon ilmastonsuojelun kannalta erittäin merkittävästä asiasta. Metsien hävittämisen ja muiden maankäytön muutosten arvioidaan aiheuttavan peräti viidesosan kaikista ilmastoa lämmittävistä päästöistä. Tämä on enemmän kuin koko maailman liikenne aiheuttaa. Tilannetta pahentavat monissa maissa rehottavat laittomat hakkuut. Kun kansainvälisellä tasolla vaadimme trooppisia maita saattamaan omat metsälakinsa ja laillisuusvalvontansa ajan tasalle, on tärkeää panna myös oma pesä kuntoon. Siksi laittomista hakkuista saatu puu ja siitä tehdyt tuotteet pitää tehokkaasti sulkea pois EU:n markkinoilta”, Hassi selvittää. Parlamentti ja neuvosto neuvottelevat mahdollisesta kompromissista ennen parlamentin heinäkuun täysistuntoäänestystä.
Lue Hassin tiedote asiasta: http://tiny.cc/irr76

Hassi kommentoi ns. Hartwellin ilmastokannanottoa, jonka julkaisseessa kansainvälisessä tutkijaryhmässä ovat mukana muun muassa suomalainen Atte Korhola ja Gwyn Prins London School of Economicsista. Raportti oli nostettu YLE:n nettisivujenn pääuutiseksi. Myös BBC uutisoi Hartwellin paperista. BBC kertoi myös, että paperin tuottamista rahoitti Keidenran Nippon, japanilainen teollisuuden lobbausjärjestö, joka vastustaa kasvihuonekaasujen päästörajoja. Hassi kommentoi: ”Kaiken kaikkiaan Hartwellin paperin yhteenvedon voi esittää näin: Kun lopetetaan kansainvälinen ilmastopolitiikka ja unohdetaan päästörajat, hammaskeiju saa ihmiset ja yritykset vähentämään päästöjä ihan omasta aloitteestaan. Tutkijoiden ja firmojen laboratoriot alkavat suoltaa innovaatioita ilman tietoa siitä, että uusille keksinnöille on markkinoita, maailman köyhät saavat sähköä, teollisuus parantaa energiatehokkuutta. Koko tämä taivas aukeaa, kun vain luovumme sitovista päästörajoista.”
http://tiny.cc/j6k4v
 
Tänään keskiviikkona korkein hallinto-oikeus päätti, ettei suojelupoliisin tarvitse julkistaa ns. Tiitisen listaa. Hautalan mukaan päätöksen perustelut eivät kestä päivänvaloa ja asiakirja tulisi julkistaa: ”Nykymaailmassa ei voi riittää, että kansalaiset saavat olennaista tietoa tiedustelupalvelujen toiminnasta 60 vuoden kuluttua. Jopa suojelupoliisin on hyväksyttävä olevansa toiminnastaan tilivelvollinen. Suomessa poliitikot ovat kavahtaneet Supon parlamentaarista valvontaa. Ei siis ihme, että häntä heiluttaa koiraa.”
http://www.vihreat.fi/node/5024
 
Hautala kirjoitti EU-puheenjohtajamaa Espanjan ihmisoikeuslähettiläälle vaatien EU:ta painostamaan Meksikoa tutkimaan pikaisesti Oaxacan murhat, joissa menehtyi myös suomalainen Jyri Jaakkola. Hautala pyysi Espanjaa dialogiin Meksikon kanssa, sekä ottamaan asian esille EU-Meksiko -huippukokouksessa.
http://tiny.cc/fxpiu
 
Ensi viikolla parlamentti kokoon täysistuntoon Strasbourgissa. Istunnossa keskustellaan mm. julkisista hankinnoista (vihreiden Heide Rühlen mietintö), kehityspolitiikan johdonmukaisuudesta (vihreiden Ska Kellerin mietintö), vuoden 2011 budjetista (vihreiden Helga Trüpelin mietintö), elinluovutuksista ja -siirroista (Hassi vihreiden varjoesittelijä),  EU:n liittymisestä Euroopan ihmisoikeusyleissopimukseen sekä yrittäkuljettajien työajasta.
http://www.europarl.europa.eu/sed/agenda.do
 

 

www.greens-efa.org             www.satuhassi.net             www.heidihautala.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: