17.-28.5. Uutisia – täysistunto ja puoluekokous

VIIKON TEEMA: KESKUSTELU KERJÄÄMISEN KIELTÄMISESTÄ

Tällä viikolla Suomessa kiihtyi keskustelu romanikerjäläisistä ja kerjäämisen kieltämisestä. EU-komissaari Lázló Andor kommentoi asiaa toteamalla, ettei kerjäämisen kieltäminen ole oikea keino, vaan on panostettava romanien työllisyyteen ja huolehdittava etteivät romanilapset eivät jäisi pois koulusta ja päiväkodista. EU:n tavoitteena on nostaa 20–64-vuotiaiden romanien työllisyysaste 75 prosenttiin. Nykyisin se on 69 prosenttia. Tavoitteena on myös, että koulunsa keskeyttäisi enintään kymmenen prosenttia romanilapsista nykyisen 15 prosentin sijasta. Euroopan parlamentti on vaatinut komissiota laatimaan kattavan romanistrategian, jolla puututtaisiin romanien syrjäytymiseen etenkin uusissa jäsenmaissa. Komissio ei ole vielä tehnyt esitystä strategiaksi.

Lue Andorin kommentit:
www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/EU-komissaari+ei+kannata+kerj%C3%A4%C3%A4misen+kielt%C3%A4mist%C3%A4/1135257144445

MUUTA ASIALISTALLA:

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona 19.5. trombiinin eli lihaliiman lisäämisestä sallittujen lisäaineiden joukkoon. Täysistunto ei sallinut komission esitystä sallia lihaliima, jolla kuluttajaa voidaan harhauttaa uskomaan ostavansa erilaista lihatuotetta, kuin mistä itse asiassa on kyse. Parlamentti piti siis kiinni voimassaolevasta lisäainedirektiivistä, jonka mukaan lisäaineita saa sallia vain, jos niistä ei ole kuluttajille haittaa tai jos niiden käyttäminen ei johda kuluttajaa harhaan. Katso miten suomalaismepit äänestivät:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/195-Aanestystulos-lihaliiman-kieltaminen
Lue Hassin kommentti äänestystuloksesta:
www.satuhassi.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1686:parlamentti-torjui-lihaliiman&catid=5:blogi&Itemid=19

Viime viikolla parlamentin täysistunnossa käsiteltiin muun muassa Thaimaan epävakaata tilanne ja hyväksyttiin aiheesta päätöslauselma. Lisäksi ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala lähetti EU:n Thaimaan edustuston päällikölle kirjeen, jossa esitettiin huoli muun muassa siitä, että viranomaisvoimat käyttivät tuliaseita mielenosoittajia kohtaan.
http://tinyurl.com/38h37w2

Poliittisen väännön jälkeen Euroopan parlamentissa ei saatu hyväksyttyä tärkeää päätöslauselmaa koskien talouskriisiä, euroaluEU2020-strategiaa eli Lissabonin strategian seuraajaa, jonka on tarkoitus esittää suuntaviivat EU:n kehitykselle vuoteen 2020 asti. Vihreät ja sosialistit olivat tehneet yhteistyötä päätöslauselmaesitykseksen luonnostelemiseksi, mutta lopulta asiaa päätettiin lykätä seuraavaan täysistuntoon. Vihreät olivat pettyneitä ratkaisuun.
Lue vihreän ryhmän tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/341/341232.euro_crisis@en.htm
 
Hassi ja Hautala tapasivat Turun vihreiden puoluekokouksessa vieraillutta Omar Esparzaa. Esparza on Meksikon Oaxacassa kuolleen Bety Cariñon leski ja ihmisoikeustoimija. Esparza kertoi tilanteen Oaxacassa vain pahentuneen huhtikuisen avustussaattueeseen kohdistuneen iskun jälkeen- Edellisellä viikolla alueella tapettiin jälleen kaksi henkilöä. Esparza toivoi, että EU toimisi aktiivisesti asiassa ja vaatisi Meksikoa takaamaan turvallisuuden ja sen, että murhat sekä rikokset tutkitaan ja käsitellään asianmukaisesti. Seuraavaa avustussaattuetta suunnitellaan kesäkuun alkuun ja sen turvaaminen on tällä hetkellä avainkysymys. Hautala vaati asiassa toimia sekä EU:n puheenjohtajamaalta Espanjalta ja EU:n Meksikon edustustolta.
Lue Hautalan kirje:
http://tinyurl.com/32syjle
 
Hassi piti Turun puoluekokouksessa vihreän meppivaltuuskunnan poliittisen puheenvuoron. Hassi ehdotti EU:n talouskriisin hillitsemiseksi toimia: ”Rahoitusmarkkinoiden säätelyä tulee tiukentaa. Valvontaviranomaisille pitää muun muassa antaa valtuudet kieltää keinotteluluontoisia rahamarkkinatuotteita ja kansantaloutta horjuttavia menettelyjä. Keinottelun hillitsemiseksi tarvitaan myös rajat ylittäviin finanssisiirtoihin kohdistuva vero, niin sanottu Tobin-vero. Rahoitusmarkkinoihin kohdistuvilla veroilla tulee koota varoja, joilla tuleviin kriisitilanteisiin voidaan reagoida.” Hassi kommentoi myös ydinvoimapäätöstä: ”Joka väittää yhtä aikaa edistävänsä energian säästöä, uusiutuvaa energiaa ja ydinvoimaa, on yhtä uskottava kuin se, joka väittää yhtä aikaa voivansa olla juoppo ja raitis.”
Lue Hassin puhe:
http://tinyurl.com/34o25ku

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: