7.-11.6. Uutisia – ryhmäviikko

VIIKON TEEMA: KOMISSION ESITYS BIOPOLTTOAINEIDEN KESTÄVYYSKRITEEREISTÄ
 
Komissio julkaisi tällä viikolla tiedonannon biopolttoaineiden kestävyyskriteereistä. Vihreiden mielestä esitys jättäisi kriteereihin liikaa porsaanreikiä ja mahdollistaisi sellaisten biopolttoaineiden käytön, jotka ovat haitallisia ilmastolle ja ympäristölle. Esityksessä ei varmisteta, ettei polttoainetuotantoon siirrytä jos sen vaikutuksesta luovutaan ympäristölle edullisemmasta bioaineksen sivutuotekäytöstä. Lisäksi esityksessä on arvioitu suodattamattoman etanolin päästöt miltei nollatasolle. Kriteereissä ei oteta epäsuoria maankäyttövaikutuksia huomioon (esimerkiksi siirtymistä viljelyalalla ruokatuotannosta biopolttoainetuotantoon), vaikka tämä on ympäristön kannalta erittäin merkittävä tekijä. Komissiolta odotetaankin erillistä esitystä maankäytön vaikutuksista syksyllä. Vihreät toivovat kriteerien edistyvän pikaisesti, jotta alan toimijoilla olisi varmuus tulevista kriteereistä ennen investointipäätöksiä.
 
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/343/343452.biofuels@en.htm

Lue vihreiden ilmastoblogi:
http://tinyurl.com/34e54u
 
 
MUUTA ASIALISTALLA: MANKALA, SINIEVÄTONNIKALA KALASTUSKIELTOON, TALOUSYHTEISTYÖ, SWIFT-SOPIMUS, TULEVA ISTUNTOVIIKKO
 
Hassi ja Hautala kommentoivat Suomessa käytyä keskustelua voimayhtiöiden tavasta myydä alihintaista sähköä osakkailleen. Komissio tutkii parhaillaan, onko kyseessä osinko, josta pitäisi maksaa vero. Hassi ja Hautala esittivät komissiolle kirjallisen kysymyksen asiasta, jonka perusteella komissio alkoi tutkimaan periaatteen laillisuutta. Suomen odotetaan vastaavan kesäkuussa komission selvityspyyntöön. Hassi ja Hautala peräänkuuluttavat toimialojen tasavertaista kohtelua.
Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/2wsmbdo
Lue Hautalan kolumni Hämeen Sanomissa: www.heidihautala.fi/2010/06/voimayhtioidenkin-pelattava-yhteisilla-saannoilla/
 
Kalastuskomissaari Maria Damanaki antoi tällä viikolla käskyn lopettaa sinievätonnikalan kalastuksen Välimerellä, koska jo vajaan viikon kuluttua kalastuskauden aloittamisesta olivat kalastuskiintiöt jo melkein kulutettu. Vihreiden mielestä kalustusalukset – jotka usein on hankittu EU-tuella – ovat ylimitoitettuja kalakantoihin nähden ja sinievätonnikalan kalastamista ei pitäisi sallia ollenkaan tässä tilanteessa. Vihreät vaativat EU:lta esitystä sinievätonnikalan kalastuksen keskeyttämisestä sinievätonnikalan kalastusta kansainvälisesti säätelevän ICCATin kokouksessa marraskuussa. Alkuvuodesta sinievätonnikalaa ei saatu suojeltua uhanalaisten lajien CITES-kauppasopimuksen puitteissa, kuten EU oli esittänyt.
Lue vihreän ryhmän tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/343/343468.thon_rouge@en.htm
 
Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät tukevat taloushallinnon kehittämistä yhteisöperiaatteen pohjalta, ei ainoastaan jäsenmaiden yhteistyöhön nojautuen. Poliittiset ryhmät toivoivat myös, että Euroopan parlamentti on vahvassa roolissa taloushallinnon kehittämisessä, jotta prosessi on mahdollisimman demokraattinen ja läpinäkyvä. Ryhmien johto keskusteli talouskriisista Euroryhmän johtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.
Lue vihreän ryhmän tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/343/343564.eu_economic_governance@en.htm
 
Vihreät eivät ole edelleenkään tyytyväisiä EU:n ja Yhdysvaltojen väliseen pankkitietojen luovuttamista koskevaan SWIFT-sopimukseen. Vihreiden mukaan sopimus mahdollistaa vieläkin  pankkitietojen massaluovutuksen, vaikka Euroopan parlamentti on jo useaan otteeseen päätöslauselmissaan tuominnut tietojen luovuttamisen suurissa erissä Yhdysvalloille. Tietopyynnöt käsiteltäisiin Europolin sijaan riippumattoman valtontaviranomaisen toimesta ja että sopimukseen liitetään selvä päättymispäivä. Vihreät epäilevät, saako nykyisenlainen neuvottelutulos vieläkään parlamentin hyväksyntää.
Lue vihreän ryhmän tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/343/343465.swiftagreement@en.htm
 
Ensi viikolla parlamentti kokoontuu täysistuntoon Strasbourgiin. Käsittelyssä on muun muassa Hautalan mietintö ihmisoikeuspuolustajien aseman tukemista. Mietinnössä esitetään  muun muassa tärkeitä käytännön toimia ihmisoikeuspuolustajien tukemiseksi kuten hätäviisumien myöntämistä ja turvan ja suojelun tarjoamista EU:ssa. Parlamentti keskustelee myös Israelin kommando-operaatiota Gazan avustuslaivuetta kohtaan, yrittäjäkuljettajien siirtämisestä työaikasäätelyn piiriin, selkeämmistä ravitsemusainemerkinnöistä elintarvikkeisiin, kansalaisten oikeuksista käännöksiin rikosoikeudellisissa menettelyissä ja johdannaismarkkinoiden tiukemmasta sääntelystä. Käsittelyssä on myös Bonus-stategia, jolla pyritään suojelemaan Itämerta sekä vähentämään Itämeren alueen ilmastopäästöjä. Parlamentti saanee hyväksyttyä myös päätöslauselman EU2020-strategiasta, josta toukokuussa ei syntynyt yksimielisyyttä.
 
UUTTA!
Lue Hautalan uutiskirje ihmisoikeusvaliokunnan toiminnasta:
www.heidihautala.fi/wp-content/uploads/2010/06/hautala_news_may2010.pdf
 
www.greens-efa.org             www.satuhassi.net             www.heidihautala.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: