14.-17.6. Uutisia – istuntoviikko

VIIKON TEEMA: IHMISOIKEUDET
 
Tällä viikolla Euroopan parlamentissa keskusteltiin laajalti ihmisoikeuksista. Torstaina hyväksyttiin myös Hautalan laatima mietintö ihmisoikeustoimijoiden tukemisesta. Mietinnössä esitetään muun muassa turvapaikkakaupunkien verkoston perustamista ja hätäviisumien myöntämistä ihmisoikeustoimijoille, joiden turvallisuus heidän omassa maassaan on uhattuna. EU:n edustajia kannustetaan myös tapaamaan ihmisoikeuspuolustajia osana virallisia vierailuja kolmansissa maissa. Mietintö hyväksyttiin torstaina täysistunnossa lähes yksimielisesti kädennostoäänestyksellä.
 
Parlamentti hyväksyi myös päätöslauselman kidutusvälineiden vientikiellon toimeenpanon paremmasta seurannasta. Alkuvuodesta julkaistun raportin mukaan jäsenmaissa rikottu kidutusvälineiden vientikieltia, myös Suomesta olisi viety mahdollisesti kidutukseen sopivia välineitä ulkomaille. Parlamentti vaatii komissiota varmistamaan, että jäsenmaat eivät jatka kidutusvälineiden vientiä, jonka kiellosta EU on asetuksella sopinut jo vuonna 2005. Asetuksen jatkuvaa seurantaa tulee myös huomattavasti parantaa.
 
Parlamentti keskusteli myös vuosittaisesta ihmisoikeusraportista ja EU-Venäjä huippukokouksen tuloksista. Jälkimmäiseen Hautala ja vihreät ehdottivat lisättäväksi ihmisoikeustilanteen parantamiseen liittyviä vaatimuksia. Nämä eivät saaneet täysin parlamentin tukea. Vihreät vaativat, että kumppanuuden osana on vaadittava oikeusvaltioperiaatteiden, ihmisoikeuksien ja kansalaisvapauksien kunnioittamista. Ennen viisumivapauksista sopimista on varmistettava, että venäläiset voivat vapaasti liikkua Venäjällä.
 
Lue Hautalan tiedote ja katso Hautalan puheenvuoro täysistunnossa:
http://tinyurl.com/2vusg45
 
Tutustu Hautalan Facebook-chattiin ihmisoikeustilanteesta:
www.facebook.com/photo.php?pid=13058990&id=178362315106&comments
 
Lue vihreän ryhmän tiedote kidutusvälineviennistä:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/344/344498.export_of_torture@en.htm
 
Lue Hautalan tiedote EU-Venäjä-huippukokouksesta:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/344/344619.civil_liberties_in_russia@en.htm
 
 
MUUTA ASIALISTALLA: LAITTOMASTA PUUKAUPASTA SOPU, ELINTARVIKEMERKINNÄT, YRITTÄJÄKULJETTAJAT, HUIPPUKOKOUS
 
Neuvosto hyväksyi tällä viikolla kompromissin laitonta puutavaraa koskevasta asetuksesta, jossa Hassi on toiminut parlamentin esittelijänä ja pääneuvottelijana. Asetus, jonka sisällöstä on nyt lopullisesti sovittu, kieltää laittomasti hakatun puun tai sellaisesta valmistettujen tuotteiden tuomisen EU:iin ja EU-maassa laittomasti hakatun puun myynnin. Puutavaraa ja puutuotteita eteenpäin myyvien pitää säilyttää viiden vuoden ajan dokumentit, joista näkyy, mistä tavara on ostettu ja minne se on myyty eteenpäin. Näin EU, joka vuosikausia on saarnannut laittomia hakkuita vastaan, panee oman kotipesänsä kuntoon. Hassin mukaan uusi EU-asetus antaa suomalaiselle puulle kilpailuedun, sillä Suomessa on jo ennestään järjestelmä, joka valvoo hakkuita sangen tarkasti joten täällä hakatun puun laillisuus on helppo todistaa. Asetus hyväksytään virallisesti heinäkuun täysistunnossa.
Lue Hassin blogi:
http://tinyurl.com/2wvydzj
Lue vihreiden tiedote:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/344/344357.illegal_logging@en.htm
 
Täysistunto hyväksyi vaalien yli odottaneen Sommerin (EPP) mietinnön elintarvikkeiden ravintosisältöä koskevista merkinnöistä. Esityksen ympärillä lobattiin hurjasti elintarviketeollisuuden piiristä, mutta myös kuluttaja ja terveysjärjestöt osallistuivat aktiivisesti keskusteluun. Tärkeää esityksessä on, että keskeiset ravintoainesisällöt merkittäisiin vastedes ruokapakkausten etupuolelle ja tietoja annettaisiin ylipäänsä enemmän. Muun muassa vihreät ja kuluttajajärjestöt vaativat lisäämään merkintöihin selkeät liikennevalovärit kertomaan ruuan terveellisyydestä nopeasti havaittavalla tavalla. Teollisuus vastusti liikennevalomerkintöjä, kuten myös mietinnön oikeistolainen laatija Sommer. Äänestyksessä  vaatimus liikennevalomerkinnöistä hävisi. Lopputulos on kuitenkin parannus nykytilanteeseen, joten myös vihreät tukivat mietinnön hyväksymistä. Huolestuttava muutosesitys – jo aiemmin hyväksyttyn ruuan terveellisyysväittämiä koskevan asetukseen – ns. ravitsemusprofiilin poistamisesta hylättiin tasaäänin, jolloin ympäristövaliokunnan pohjaesitys voitti. Ravitsemusprofiili kieltää ruuan markkinoinnin terveellisenä miltään osin, mikäli se sisältää liikaa rasvaa, sokeria tai suolaa. Asia menee seuraavaksi neuvoston käsiteltäväksi.
Katso miten suomalaismepit äänestivät mm. liikennevalomerkinnöistä ja ravitsemusprofiilin poistamisessa:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/166-Aanestystulos-elintarvikkeiden-merkinnat
Lue Hassin istuntopuheenvuoro:
http://tinyurl.com/35dmdsw
 
Toinen laajasti intohimoja herättänyt mietintö tällä viikolla koski yrittäjäkuljettajien työajan rajaamista. Komissio oli ehdottanut – toisin kuin direktiivissä oli alkujaan sovittu – että yrittäjäkuljettajat jätettäisiin rekkakuskien työajan säätelyn ulkopuolelle. Muun muassa Suomi kannatti komission esitystä. Vihreät, sosialistit, osa liberaaleista sekä konservatiiveista olivat kuitenkin sillä kannalla, ettei esitystä yrittäjien erilaisesta kohtelusta voida sallia. Syynä oli muun muassa se, että monissa Euroopan maissa kuljetusfirmat ovat pakottaneet palkkalistoilla olevia kuljettajia ”itsenäisiksi yrittäjiksi” säästääkseen henkilöstökuluissa. Lisäksi yksi tavoite direktiiville on ollut tieturvallisuus, joka vaarantuu mikäli yrittäjäkuljettajat tekevät säännöllisesti paljon ylitöitä. Työaikarajoite salliii myös riittävästi joustoa, sillä se rajaa työaikaa siten, että neljän kuukauden tarkastelujaksolla keskimääräinen viikkotyöaika ei saa ylittää 48 tuntia, siis 8 tuntia ylitöitä/viikko. Komission on nyt jatkettava työaikarajoituksen toimeenpanoa myös yrittäjäkuljettajien osalta.
Katso miten suomalaismepit äänestivät asiassa:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/166-Aanestystulos-saako-yrittajakuljettajien
Lue vihreän ryhmän tiedote:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/344/344342.working_time_for_lorry_drivers@en.htm
 
Parlamentti peräänkuulutti konkreettisempia tavoitteita EU2020-strategiaan päätöslauselmassa, joka saatiin hyväksyttyä aivan asiaa käsittelevän huippukokouksen aattona. Muun muassa kasvihuonekaasupäästöille tulisi olla sitovat tavoitteet ja EU:n köyhyys tulisi puolittaa. Toisen asteen koulutuksen saaneiden osuus tulisi nostaa 100 prosenttiin ja koulunkäynnin keskeyttävien osuus pitäisi laskea alle kymmenen prosenttia. Torstainen huippukokous oli kuitenkin pettymys, sillä konkretia jäi strategiasta pois. Myöskään rahamarkkinoiden hallinnasta ei saatu EU:n tasoista yhteistä suunnitelmaa aikaan ja kansainvälisiä valuuttasiirtoja koskeva ns. Tobinin vero kaatui Iso-Britannian vastustukseen. Lisäksi kolmen vuoden takaa peräisin oleva ilmastotavoite EU:n päästöjen vähentämisestä jäi päivittämättä riittävälle tasolla.
Lue vihreän ryhmän tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/344/344656.european_council@en.htm
 
Hassi ja Hautala ottivat tällä viikolla kantaa Turusen oikeuskansleri Jonkan vahvistamaan jääviyteen ydinvoimapäätösten valmistelussa.  Hassi ja Hautala toivoivat ensi viikon tiistaina  pääministeriksi nimitettävä Mari Kiviniemi tekevän uuden tilannearvion ydinvoimalupien käsittelyprosessista. Hassi ja Hautala ehdottavat, että Kiviniemi vetäisi hallituksen esitykst ydinvoimaluvista pois eduskunnasta. Hassi kertoi myös, että esimerkiksi Saksassa ei kävisi päinkään, ettei jääviys vaikuttaisi asian käsittelyyn.
http://tinyurl.com/2v869sw
 
UUTTA!
Lue Hautalan uutiskirje ihmisoikeusvaliokunnan toiminnasta:
www.heidihautala.fi/wp-content/uploads/2010/06/hautala_news_may2010.pdf
 
www.greens-efa.org             www.satuhassi.net             www.heidihautala.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: