21.6.-2.7. uutisia – valiokunta- ja ryhmäviikot

VIIKON TEEMA: EUROOPASSA PETYTTIIN SUOMEN YDINVOIMAPÄÄTÖKSEEN
 
Suomen ydinvoimapäätökseen oltiin pettyneitä Euroopassakin. Sekä Euroopan parlamentin vihreä ryhmä että Euroopan vihreä puolue pahoittelivat päätöstä, joka vie mahdollisuuksia panostaa uusiutuvaan energiaan ja kannustaa energiansäästöön. Euroopan parlamentin vihreän ryhmän puheenjohtaja ja Suomessa keväällä vieraillut Rebecca Harms sanoi Suomen näin jättäytyvän energiapolitiikan kehitysmaaksi ja piti erityisen huolestuttavana sitä, että ydinvoimaa rakennetaan vientiin, jolloin Suomen vastuulla tulee huolehtia muidenkin maiden ydinjätteestä, vaikka luotettavaa teknistä ratkaisua jätteelle ei vielä ole. Euroopan vihreän puolueen puheenjohtaja Monica Frassoni kiitti Suomen vihreiden työtä vääristelyjä ja valheellisuuksia vastaan, joita ydinvoimakeskustelussa ilmeni. Komission tutkinta Suomen energiayhtiöiden Mankala-periaatteesta on yhä kesken.
Hassin mukaan myös puutteellinen ydinvastuu antaa ydinvoimalla edunlyöntiaseman sen kiistattomista ongelmista huolimatta. Hautalan mukaan ydinvoimaprosessissa ilmeni niin paljon kyseenalaisia menettelyjä, että ei ole selvää toteutuuko Suomessa EU-kansalaisen perusoikeusoikeus hyvään hallintoon.
Lue Vihreän ryhmän tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/346/346155.nuclear_energy@en.htm
Lue Euroopan vihreän puolueen tiedote:
http://europeangreens.eu/menu/news/news-single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=2011&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1&cHash=4d376469d1
Lue Hassin blogi
www.satuhassi.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1710:ydinvoima-2000-luvun-suomettuminen&catid=5:blogi&Itemid=19
 
 
MUUTA ASIALISTALLA: BELGIAN PUHEENJOHTAJUUSKAUSI, HASSI MEKSIKOSSA, KONGO, TULKKAUSDIREKTIIVI, VOTEWATCHIN 1. VUOSIRAPORTTI
 
Belgia aloitti 1.7. EU:n puheenjohtajana. Puheenjohtajuudesta vastaa Yves Letermen tilapäishallitus. Keskeisiä tehtäviä kaudella on Lissabonin sopimuksen toimeenpano ja varmistaa EU-instituutioiden välinen tasapaino näissä uusissa puitteissa. Perustuslakiprosessi – joka johti Lissabonin sopimukseen – itse asiassa aloitettiin edellisellä Belgian puheenjohtajuuskaudella vuonna 2001. Belgian puheenjohtajuuskauden aikana täytyy myös taata riittävä eurooppalainen finanssimarkkinoiden hallinta- ja valvontajärjestelmä. Vihreät vaativat puheenjohtajamaata pikaisesti varmistamaan, että reilusti ennen Cancunin ilmastokokousta EU hyväksyy 30 prosentin päästövähennystavoitteen. Ihmisoikeusvaliokunnan puheenjohtaja Hautala vaatii Belgiaa tuomaan ihmisoikeusasiat järjestelmällisemmin esille EU:ssa.
Lue vihreän ryhmän tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/346/346178.belgian_eu_presidency@en.htm
Lue juttu Hautalan ja Amnesty International vaatimuksista Belgian puheenjohtajuuskaudelle:
http://tinyurl.com/38muva4
 
Hassi on vihreän kollegansa Ska Kellerin kanssa tällä viikolla ja viikonloppuna vierailemassa Meksikossa. Hassi ja Keller tapaavat Mexico Cityssä ja Oaxacassa viranomaisia selvittääkseen Jyri Jaakkolan ja Bety Carinon murhien tutkimuksen ja oikeusprosessien kulkua. Hassin mukaan vierailu tuntuukin vauhdittaneen murhien tutkintaa. Hassi kommentoi tilannetta: ”Kyse ei oikeasti ole vain tästä murhasta, vaan laajemmin niin sanotusta rankaisemattomuuden kulttuurista. Meksikossa tapahtuu järkyttävä määrä rikoksia, myös murhia, joista ketään ei koskan tuoda oikeuden eteen. Niistä erityisen merkittävistä rikoksista, joiden tutkintaa YK ja EU ovat seuranneet, 98 prosenttia on selvittämättä. Kaikki, jotka haluavat murtaa tämän rankaisemattomuuden, toivovat hartaasti että kansainvälinen paine johtaa eurooppalaisen murhan selvittämiseen ihan oikeasti ja että se auttaa lyömään rakoa rankaisemattomuuteen. Tätä painetta me haluamme osaltamme luoda ja täytyy sanoa, että ainakin tulomme on huomattu.”
Lue Hassin blogi Mexico Citystä:
http://tinyurl.com/33ddkh7
 
Ihmisoikeusalivaliokunnassa keskusteltiin muun muassa tasan 50 vuotta sitten Belgiasta itsenäistyneen Kongon ihmisoikeustilanteesta. 1,9 miljoonaa kongolaista on joutunut maan sisällä pakenemaan kotipaikkakunnaltaan. Myös väkivalta naisia ja tyttöjä kohtaan on erittäin yleistä. Maan tilanteen taustalla on myös eurooppalaisten kaivosyhtiöiden vastuuton toiminta ja luonnonvarojen riisto. Hautalan mukaan EU:n valtuuskunnat kolmansissa maissa ovat avainasemassa ihmisoikeusloukkauksiin puuttumisessa. Loppuvuodesta EU:n uudelta ulkosuhdepalvelulta voi myös tehostaa toimia. Hautala kysyi valiokunnassa komissiolta myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien takaamisesta Venäjällä.
Lue artikkeli Kongon tilanteesta:
http://tinyurl.com/347w9yk
Lue artikkeli LGBT-oikeuksista Venäjällä:
http://tinyurl.com/2w4xmd3
 
Hautala kirjoitti 29.6. blogissaan edellisellä täysistuntoviikolla hyväksytystä tulkkausdirektiivistä: ”Syytetyn pitää tästedes voida ymmärtää ja tulla ymmärretyksi tuomioistuimessa, jonka kieltä hän ei osaa. Direktiivi oli ensimmäinen Tukholman ohjelmaan sisällytetyistä rikosprosessuaalisista vähimmäistakeista, joita EU aikoo toteuttaa seuraavan viiden vuoden aikana.” Kyseessä on ensimmäinen rikosprosessuaalinen direktiivi, jonka parlamentti ja neuvosto antavat Lissabonin sopimuksen suomilla uusilla valtuuksillaan. Tulkkausdirektiivin taustalla on jäsenmaiden aloite.
Lue Hautalan blogi:
http://tinyurl.com/2bdcp85
 
EU:n instituutioiden toiminnasta raportoiva Votewatch julkaisi katsauksen nykyisen parlamentin toiminnasta ja äänestämiskäyttäytymisestä ensimmäisen vuoden aikana. Näyttää siltä, että parlamentin politiikka on muuttunut entistä eurooppalaisemmaksi, eli kansallisilla näkökulmilla on entistä vähemmän merkitystä. Myös poliittisten ryhmien yhtenäisyys on kasvanut eli erimielisyyksiä on ryhmien sisällä vähemmän kuin ennen. Vaikka oikeisto voitti vaalit 2009, on sen vaikutusvalta laskenut ja vasemmisto-liberaali-koalitio voittaa äänestyksiä usein. Usein liberaalit ovat vaa’ankieliasemassa. Vihreät ovat yhä kaikista yhtenäisimmin toimiva ryhmä parlamentissa ja yhtenäisyys on viime kaudesta vain tiivistynyt. Eniten yhteistyötä vihreät tekevät vasemmiston kanssa. Vihreät ovat saaneet kolmanneksi eniten mietinnönlaatimistehtäviä parlamentin jäsentä kohti, isoimmat kaksi ryhmää EPP ja S&D ovat saaneet vastuutehtäviä suhteessa paljon muita ryhmiä enemmän, vaikka tehtävät periaatteessa pitäisi jakaa tasan ryhmien kesken. Koko parlamentissa poissaolot istunnoissa ovat vähentyneet. Votewatch on toivonut pääsevänsä raportoimaan vastaavalla tavalla myös ministerineuvoston äänestyskäyttäytymisestä, mutta Votewatchin johtajan Simon Hixin mukaan tietoa ei valitettavasti ole vielä edes tutkijoiden löydettävissä.
Lue raportti:
www.votewatch.eu/blog/wp-content/uploads/2009/09/votewatch_report_30_june_2010.pdf
Seuraa EU:n instituutioiden toimintaa:
www.votewatch.eu

Ensi viikolla parlamentti kokoontuu Strasbourgiin viimeisen kerran ennen kesälomaa. Esityslistalla on muun muassa ulkosuhdehallinnosta sopiminen, laittomaan puu- ja puutavarakauppaan liittyvät toimet (Hassin mietintö), finanssimarkkinoiden hallinta, Islannin jäsenyys (ja se mitä tehdään valaanpyyntikysymyksen kanssa), Itämeristrategia, maatalouspolitiikan uudistus, äitiyslomadirektiivi ja niin edelleen…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: