30.8.-3.9. uutisia -ryhmäviikko

Ryhmäviikko 30.8.-3.9.2010
 
VIIKON TEEMA: HAUTALA VENÄJÄLLÄ
 
Hautalan johtama ihmisoikeusalivaliokunnan valtuuskunta on vieraillut tällä viikolla Venäjällä. Vierailun päätarkoitus on osallistua vuoden 2004 Beslanin pankkivankidraaman ja sitä seuranneen verilöylyn muistotilaisuuteen. Pohjois-Ossetiassa tapahtuneessa verilöylyssä kuoli kaikkiaan noin 300 ihmistä.
 
Hautalan valtuuskunta osallistui Mihail Hodorkovskin oikeudenkäyntiin Moskovassa. Hautala on aiemmin vaatinut takaamaan Hodorkovskille parempaa kohtelua hänen vankeutensa aikana sekä takaamaan oikeudenmukaisen oikeuskäsittelyn.
 
Delegaatio osallistui myös kokoontumisvapauden puolesta järjestettyyn 31. artiklan liikkeen mielenosoitukseen Moskovassa. Kokoontumisvapautta  puolustaneita mielenosoittajia kohdeltiin jälleen kerran väkivaltaisesti. Mielenosoitusta tarkkailleet parlamentin jäsenet olivat pettyneitä ettei Venäjä, joka haluaa profiloitua suurvaltana, pysty sietämään protesteja ja kritiikkiä. Paikalla oli kaikkiaan 400 mielenosoittajaa, 300 toimittajaa ja 1000 poliisia. Poliisi pidätti Moskovassa noin 80 mielenosoittajaa, joukossa oppositiojohtoa, heti mielenosoituksen alettua.
 
Lue EUobserverin juttu mielenosoituksesta:
http://euobserver.com/?aid=30709
Lue tiedote vierailusta:
www.heidihautala.fi/2010/08/subcommittee-of-human-rights-in-russia/
Katso haastattelu Hodorkovskin oikeudenkäynnistä:


 
 
MUUTA ASIALISTALLA: EU TUOMITSEE ROMANIEN KARKOTUSSUUNNITELMAT, FINANSSIMARKKINOIDEN HALLINTA, GMO:T, SEURAAVA ISTUNTOVIIKKO  
 
EU:n komissio kyseenalaistaa Ranskan aloittamat romanien joukkokarkoitukset EU-lainsäädännön vastaisina. Komissio ja Euroopan parlamentti  keskustelevat ensi viikolla Ranskan karkoituksista vihreiden pyynnöstä. Vihreiden puheenjohtaja Daniel Cohn-Bendit vaati Ranskaa välittömästi lopettavan suunnitelmat, jotka ovat vastoin EU-kansalaisten perusoikeuksia. Myös parlamentin puhemies Jerzy Buzek vaati kunnioittamaan EU-kansalaisten perusoikeuksia ja välttämään romaneita syrjivää retoriikkaa keskustelussa. Myös Suomessa sisäministeriö on pitänyt laillisesti kyseenalaista Ranskan mallia mahdollisena.
Lue vihreän ryhmän tiedote romanien karkoituksista:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/351/351706.roma_expulsions@en.htm
Lue puhemies Buzekin tiedote:
www.europarl.europa.eu/president/view/en/press/press_release/2010/2010-September/press_release-2010-September-2.html
 
Finanssimarkkinoiden hallintaa koskevista ratkaisuista on päästy alustavaan sopuun torstai-iltana. Parlamentin neuvottelijat olivat aiemmin tyytymättömiä neuvoston haluttomuuteen muodostaa riittävän tiukkaa valvonta- ja seurantajärjestelmää, mutta neuvosto on tullut tärkeimmissä kysymyksissä parlamenttia vastaan. Nyt saatu sopu koskee markkinoiden valvonta-arkkiterhtuuria ja valvontaelinten muodostamista. Valvontaelinten roolia ja valtaa on kasvatettu parlamentin vaatimalla tavalla. Vihreät pahoittelevat, että jäsenmaat varasivat vielä itselleen oikeuden julistaa rahoitusmarkkinoiden hätätilan itse ja että valvontaelimet hajasijoitetaan Lontooseen, Pariisiin ja Frankfurtiin.  Parannettavaa olisi vielä yhtiöiden maakohtaisen raportoinnin velvoittamisessa, tästä komissio on kuitenkin nyt sitoutunut tekemään tiedonannon ensi vuonna. Ministerineuvosto käsittelee kompromissia 7.9. ja parlamentti toisella syyskuun istuntoviikolla 20.-23.9.
Lue vihreän ryhmän tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/351/351756.eu_financial_supervision@en.htm
 
EU:ssa keskustellaan parasta aikaa myös geenimuuntelun tulevaisuudesta. Komissio antoi heinäkuussa esityksen uudistuksesta, joka sallisi jäsenmaiden ottaa käyttöön kansallisia gm-kieltoja ja rajoituksia. Aiemmin geenimuunneltuja lajeja kieltäneet maat ovat joutuneet taistelemaan oikeudessa kieltojensa puolesta.  Esitys laajentaisi mahdollisuutta poliittiseen päätöksentekoon geenimuuntelun suhteen. Tähän sinällään positiiviseen muutokseen on kuitenkin oltu yhdistämässä jäsenmaiden velvoite hyväksyä gm-lajeja nopealla aikataululla. Tähän kehitykseen vihreät suhtautuvat kielteisesti, ennen kuin lainsäädäntö takaa, että gm-viljely toteutetaan niin ettei se vaaranna tavanomaista ja luomuviljyä gm-saastumiselta. Vihreät vaativatkin gm-lajien hyväksyntien jäähdyttämistä kunnes riittävä lainsäädäntö on saatettu voimaan. Myös ympäristöneuvosto on aiemmin vaatinut parantamaan turvallisuusarviointeja.
Lue vihreiden tiedote komission esityksestä:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/347/347469.gmo_cultivation@en.htm
Lue Hautalan kolumni kansallisista kielloista:
www.heidihautala.fi/2010/09/politiikka-palaa-geenimuunteluun/
 
Ensi viikolla parlamentti kokoontuu syksyn ensimmäiselle täysistuntoviikolle Strasbourgiin. Esityslistalla on muun muassa monta vuotta valmistelussa ollut koe-eläindirektiivin uusiminen. Edellinen direktiivi on peräti vuodelta 1986. Esillä oleva kompromissi toisi lievää parannusta lääketieteellisiin kokeisiin käytettyjen eläinten kohteluun. Vihreät esittävät kuitenkin ensi viikolla vielä tiukennuksia direktiivin keskeisiin osiin eli siihen, saavatko jäsenmaat  oikeuden direktiiviä parempaan eläinten suojeluun, kädellisten ihmisapinoiden kokeiden rajoittaminen vain terveyden kannalta tärkeisiin kokeisiin ja velvoitteen käyttää vaihtoehtoisia menetelmiä aina kun mahdollista.
 
Komission puheenjohtaja Barroro pitää ensi viikolla myös ensimmäisen amerikkalaistyylisen ”State of the Union” – puheen parlamentissa. Myös muun muassa Pakistanin tulvakatastrofin uhrien nopea avustaminen ja jälleenrakennus on esillä.
 
www.greens-efa.org             www.satuhassi.net             www.heidihautala.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: