6.-9.9. Uutisia – täysistuntoviikko

VIIKON TEEMA: MEPIT TUOMITSIVAT ROMANIEN KARKOTUKSET

Tällä viikolla Euroopan parlamentin täysistunnossa keskusteltiin romanien karkotuksista Ranskasta. Keskustelu oli otettu mukaan vihreiden esityksestä. Komission viime viikolla julkitulleen raportin mukaan on syytä olettaa, että karkotukset ovat EU-lainsäädännön mukaan laittomia. Vihreiden, sosialistien ja liberaalien esittämässä hyväksytyksi tulleessa päätöslauselmassa karkotukset määrättiin lopettamaan heti. Ranska vastasi välittömästi jatkavansa karkotuksia tästä huolimatta. EU-lain mukaan muista jäsenmaista tuleva voidaan karkottaa, mikäli voidaan osoittaa hänen olevan turvallisuusuhka tai tuntuva taakka sosiaaliturvalle. Karkotukset eivät kuitenkaan saa perustua etniseen taustaan ja tarkastelu tulee olla yksilökohtaista. Ranska on kohdistanut karkotukset ryhmänä romaneihin, mikä on selvästi syrjivä käytäntö.

Hassin ja Hautalan mukaan romanien integraatioon tarvitaan EU-maiden yhteisiä toimia: ”Euroopan parlamentti  on vaatinut  romanistrategiaa jo vuosia. Se tulee nyt vihdoin viimein laatia, enää ei saa vitkutella. Kaikki jäsenmaat on saatava sitoutumaan sen toteuttamiseen, sosiaaliseen integraatioon ja syrjinnän sekä rasismin kitkemiseen”, sanoivat Hassi ja Hautala.
Lue Hassin ja Hautalan tiedote:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/99-vihreiden-aloite-sai-parlamentin…

MUUTA ASIALISTALLA: ELÄINKOEDIREKTIIVI, IRANILAISNAISEN KIVITYSTUOMIO,  BARROSON PUHE, ISRAELIN KANSALAISJÄRJESTÖLAKI, SYYRIAN IHMISOIKEUSTILANNE

Kiistellyn eläinkoedirektiivin uudistus oli täysistunnossa toisessa käsittelyssä.Direktiivi koskee lääketieteellisiä ja muita tieteellisiä kokeita. Ensimmäinen käsittely oli edellisellä kaudella juuri ennen vaaleja.  Esillä ollut kompromissi ei tyydyttänyt vihreitä, vaan he esittivät asian palauttamista uudelleenkäsittelyyn maatalousvaliokunnassa. Esitys hävisi. Itse direktiiviin vihreät esittivät muutosehdotuksia vielä tärkeimmistä puutteista. Suurimpana heikkoutena nykyiseen direktiiviin verrattuna on se, että jäsenmaat eivät voi enää hyväksyä tiukempaa lainsäädäntöä eläinkokeisiin liittyen. Myös velvoite käyttää eläinkokeille vaihtoehtoisia menetelmiä aina kun vain mahdollista jäi puuttumaan. Vihreät olisivat rajoittaneet ihmisapinoilla tehtävät kokeet vain niihin tapauksiin, joissa se on ihmisen terveyden kannalta välttämättömiä. Kaikki muutosehdotukset hylättiin. Hassi arvosteli erityisesti direktiivin valmistelua siten, ettei uusi parlamentti ollut ottanut siihen lainkaan kantaa, vaan neuvottelut perustuivat edellisen parlamentin käsittelyyn.
Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/375cj9n
Lue Hassin ja Hautalan tiedote: http://tinyurl.com/2wmqh74
Miten suomalaismepit äänestivät:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/89-aanestystulos-tuleeko-tieteellis…

Parlamentti tuomitsi jyrkästi päätöslauselmassa iranilaiselle Sakineh Mohammadi Ashtianille vuonna 2006 langetettua kivityskuolemaa.  Heti samana päivänä Iran ilmoitti lykkäävänsä tuomiota ja harkitsevansa sitä uudestaan. Ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala iloitsi uutisesta ja piti sitä esimerkkinä siitä, että Euroopan parlamentti on noussut tärkeäksi ihmisoikeustoimijaksi. Ashtiani tuomittiin osallisuudesta miehensä murhaan ja aviorikokseen, mutta hänen asianajajansa mukaan oikeudella ei ole ollut näyttöä rikoksesta. Kansainvälinen yhteisö on laajasti tuominnut langetetun rangaistuksen.
Lue Hautalan tiedote:
http://tinyurl.com/2wx4jto

Mepit saivat kuulla komission puheenjohtajan Barroson ensimmäisen ”State of the Union” –puheen. Puheen piti olla amerikkalaistyyppinen laaja poliittinen katsaus EU:n tilanteeseen. Vihreät eivät kuitenkaan häkeltyneet puheen sisällöstä, Vihreiden puheenjohtaja Cohn-Bendit kuvaili puhetta toteamalla, että politiikassa voi loistaa monella tavalla ja Barroso loistaa poissaolollaan. Hassi vertasi Barroson puhujanlahjoja Matti Vanhaseen. Puhetilaisuutta ympäröi kohu etukäteen, sillä parlamentin puhemies oli uhannut leikata meppien päivärahoja, jos he eivät ole salissa Barroson puheen aikana. Rangaistusmenettelystä kuitenkin luovuttiin vastustuksen vuoksi.
Lue Hassin blogi ”State of the Union” –puheesta:
http://tinyurl.com/2ukmebb

Täysistunnossa keskusteltiin myös Israelin suunnittelemasta kansalaisjärjestölaista, joka alistaisi järjestöt ilmoittamaan kaiken ulkomaisilta hallituksilta saamansa tuen. Ei ole jäänyt epäselväksi, että laki olisi suunnattu ennen kaikkea EU-tukea vastaan. Eräät Israelin hallitusta lähellä olevat tahot, kuten NGO-Monitor -järjestö sanovat, että EU jäsenmaineen “kanavoi kymmeniä miljoonia euroja kapealle ryhmälle erittäin politisoituneita israelilaisia kansalaisjärjestöjä läpinäkymättömällä prosessilla”. Israelin hallitus yritti vielä täysistuntokeskustelua edeltävänä päivänä saada parlamentin poistamaan asian esityslistalta, koska lakia oli jo muokattu. Hautala sanoi täysistunnossa ajaneensa politiikassa vahvasti päätöksenteon avoimuutta ja havainneensa, että tämän lain avoimuuspyrkimykset vaikuttavat varsin valikoivilta. Yksittäisten lahjoittajien tukea ei nimittäin tarvitsisi ilmoittaa.
Lue kooste Hautalan puheesta:
http://tinyurl.com/339yqw4

Hautala puhui täysistunnossa myös syyrialaisen ihmisoikeustaistelija Haytham Al-Malehin vapauttamiseksi. Al-Maleh on pidätetty ”kansallistunnetta heikentävien” uutisten välittämisestä. Tapauksen kiireellisyyttä lisää se, että 80-vuotiaan vangin terveydentila on erittäin heikko. Hautala lisäsi puheessaan haluavansa ehdottaa Al- Malehia Euroopan parlamentin sananvapauspalkinnon saajaksi.
Lue Hautalan tiedote:
http://tinyurl.com/39bhys9

www.satuhassi.net     www.greens-efa.org     www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: