13.-16.9. Uutisia – ryhmäviikko

VIIKON TEEMA: RAHOITUSVALVONTAPAKETTI JA JOHDANNAISMARKKINOIDEN SÄÄTELYSTÄ
 
Ensi viikolla täysistunto pääsee käsittelemään odotettua rahoitusvalvontapakettia. Sen myötä perustettaisiin kolme  uutta elintä valvomaan pankki-, rahoitusmarkkina- sekä vakuutus- ja eläkesektoreita. Neljäs viranomainen seuraisi ja  varoittaisi markkinoiden riskeistä. Uudet valvontaelimet aloittaisivat vuoden loppuun mennessä. Vihreät ovat olleet suhteellisen tyytyväisiä valvontaelinten kasvaneeseen rooliin esityksessä, mutta arvostelivat virastojen hajasijoittamista ja sitä, että jää jäsenmaiden tehtäväksi julistaa finanssimarkkinoiden hätätila.  Myös vihreille tärkeä pörssiyhtiöiden maakohtainen raportointivelvollisuus jäi toistaiseksi odottamaan komission tiedonantoa. Parlamentin vaatimia parannuksia saatiin kuitenkin mm. mahdollisuudessa kieltää vaarallisia finanssimarkkinatuotteita. Vihreät saivat vahvistettua myös asiantuntijoiden roolia riskinarvioinnissa. Valvontajärjestelmän riittävyyttä arvioidaan vuoden kuluttua toimeenpanosta.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/351/351756.eu_financial_supervision@en.htm
 
Torstaina komissio teki esityksen myös johdannaisten ja lyhyeksi myynnin säätelystä. Lyhyeksi myyjien pitäisi soittaa takeet siitä, että heillä on todellisuudessa mahdollisuus saada haltuunsa myytävä
arvopaperi. Johdannaiskauppaa tulisi koskea selvitys kaupasta ja kaupan rekisteröinti. Vihreät olivat vaatineet tiukempia otteita, muun muassa kattamattoman lyhyeksi myynnin kieltoa kokonaan, sillä johdannaismarkkinat ja lyhyeksi myynti on ollut keskeisessä asemassa finanssikriisin synnyssä. Johdannaisia koskevat esitykset ovat vihreiden Pascal Canfinin mielestä sentään oikeansuuntaisia. Komission esitys tulee seuraavaksi Euroopan parlamentin käsittelyyn.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/353/353223.financial_regulation@en.htm
 

MUUTA ASIALISTALLA: ASHTON UNOHTI DIPLOMAATTINAISET, KOMISSIO TUOMITSI ROMANIKARKOTUKSET, BESLAN, MEKSIKO
 
Ashton nimitti tällä viikolla 28 uutta suurlähettilästä, joista vain 6 oli naisia. Vihreät eivät ole tyytyväisiä miesten ylivaltaan diplomaattikunnassa. Euroopan parlamentin on vielä hyväksyttävä perustettavan ulkosuhdepalvelun budjetti, ja on selvää, että tässä yhteydessä keskustellaan myös naisten alhaisesta osuudesta virkanimityksissä. Vihreiden ulkoasiainvaliokunnan koordinaattori Franziska Brantner totesi alhaisen naisten edustuksen olevan vastoin ulkosuhdehallinnon määräyksiä ja totesi, että vihreiden pelko ”vanhojen herrojen kerhosta” ole suinkaan ollut turha. Naisten edustuksen kirjaaminen sitovaksi velvoitteeksi ulkosuhdepalveluun oli alun perin vihreiden aloite.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/353/353313.eu_ambassadors_appointments@en.htm
 
Vihreät olivat tyytyväisiä komission viimein virallisesti tuomittua Ranskan romanikarkotukset ja ilmoitettua harkitsevansa rikkomusmenettelyä maata vastaan. Vihreän parlamenttiryhmän puheenjohtaja Daniel Cohn-Bendit vaati välittömiä toimia karkotusten lopettamiseksi.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/353/353084.roma_expulsions@en.htm
 
Hautala raportoi ihmisoikeusalivaliokunnan matkasta Beslaniin tiedotustilaisuudessa tiistaina. Kolmen hengen tapasi Beslanin verilöylyn uhrien omaisia tapahtumien kuusivuotispäivänä. Vierailun perusteella Hautala vaati Pohjois-Kaukasusta yhdeksi avainasiaksi EU:n ja Venäjän välisiin ihmisoikeuskonsultaatioihin, sillä alueen tilanteella on laajaa merkitystä Venäjän ihmisoikeustilanteeseen yleensä. Hautala kertoi myös osallistumisesta tarkkailijana kokoontumisvapautta koskevan 31. artiklan puolesta järjestetyssä mielenosoituksessa Moskovassa.
Katso lehdistötilaisuus:
http://ec.europa.eu/avservices/player/streaming.cfm?type=ebsplus&sid=165547
 
Hassi puhui Euroopan parlamentin Meksiko valtuuskunnassa vierailustaan Meksikoon keräämään tietoa Jyri Jaakkolan ja Bety Carinon murhan tutkimusten edistymisestä. Hassi sanoi Meksikon valtuuskunnan jäsenille, että Meksikon liittovaltio tuntuu edistävän tutkimuksia. Myös Oaxacan – osavaltion jossa murhat tapahtuivat – tuleva kuvernööri  on kommentoinut sen puolesta, että alueen rankaisemattomuuden kulttuuri lopetettaisiin. Hautala ja hänen  mukanaan Meksikossa vieraillut ska Keller vierailevat myöhemmin syksyllä myös ihmisoikeusalivaliokunnassa kertomassa vierailustaan. Hassi matkustaa Meksikoon joulun alla osallistuakseen ilmastokokoukseen ja aikoo selvittää silloin tilanteen edistymistä lisää.

 
www.satuhassi.net                     www.greens-efa.org                     www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: