27.9.-1.10. Uutisia – valiokuntaviikko

VIIKON TEEMA: VIHREÄT VAATIVAT VALUUTANSIIRTOVEROA KÄYTTÖÖN

Vihreä parlamenttiryhmä julkaisi tällä viikolla selvityksen kansainvälisesä valuutansiirtoverosta. Esitys on finanssikriisin jälkeen  saanut paljon kannatusta yhä useammilta tahoilta muun muassa  YK:n vuosituhattavoitteita käsittelevän kokouksen yhteydessä. Vero kohdistuisi valuutasta toiseen tehtyihin kauppoihin ja sillä olisi finanssimarkkinoita heiluttavia spekulaatioita hillitsevä vaikutus.

Vihreiden selvityksen mukaan valuutansiirtoveron käyttöönotto olisi EU:ssa helppoa, halpaa ja tuottavaa. Selvityksen mukaan 0,05  prosentinveroasteella EU:n alueella tuottoa saataisiin 190 miljardia, Euroalueella 98 miljardia euroa. Tuotot voitaisiin käyttää julkisen talouden tukemiseen ja globaalien sitoumuksien toteuttamiseen, kuten köyhyyden vähentämiseen sekä ilmastotoimiin.

EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat nyt loppuviikosta ja vihreät toivovat, että kokous osaltaan painostaisi valuutansiirtoveron käyttöönottoon.

Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/354/354831.eu_financial_transaction_…

VIIKON MUUT TEEMAT: ÖLJYPOLITIIKKA, SUDAN, SUOJELUMÄÄRÄYS

Ympäristövaliokunta hyväksyi tällä viikolla päätöslauselmaehdotuksen, jossa vaaditaan jäädyttämään luvat uusille syvän meren öljynporauslautoille, kunnes niiden turvallisuuden porsaanreiät on tukittu. Päätöslauselma menee seuraavaksi parlamentin täysistuntoon. Ympäristövaliokunnassa vihreiden koordinaattorina toimivan Hassin mukaan leijonanosa öljystä kuluu liikenteessä, eli bensana ja dieselinä. Lait, jotkaa pakottavat valmistamaan bensapihejä malleja myös vähentävät ennalta kaikkia öljyn ympäristöongelmia. Tässä suhteessa parlamentaarikot eivät ole olleet johdonmukaisia: ”Kaksi vuotta sitten parlamentti vesitti henkilöautojen hiilidioksidipäästörajoja pahasti siitä, mitä komissio esitti. Sama linja jatkui valitettavasti tällä viikolla, kun ympäristövaliokunta käsitteli pakettiautojen hiilidioksidipäästörajoja. Konservatiiviryhmät ja liberaalit löysäsi pakettiautojen vuoden 2020 päästörajaa komission ehdottamasta 135 grammasta 140 grammaan kilometriä kohden. Vuosikymmenen puolivälin rajan valiokunta piti komission ehdottamana, mutta alensi autofirmoille päästörajojen ylityksistä tulevia sakkoja.”
Lue Hassin blogi:
http://tinyurl.com/32gzbon
Lue Vihreän ryhmän ilmastoblogi:
http://tinyurl.com/35m7aku

Hautalan johtamassa ihmisoikeusalivaliokunnassa keskusteltiin tällä viikolla muun muassa Sudanin tilanteesta EU:n Sudanin erityislähettilään Rosalind Marsdenin kanssa. Hautala kertoi Marsdenille olevansa huolissaan sudanilaisiin ihmisoikeustoimijoihin kohdistuvasta häirinnästä ja ahdistelussa, jossa on mukana myös maan turvallisuuspalvelu. Hautalan mielestä Khartoumissa toimiva EU-edustusto voisi olla huomattavasti aktiivisempi ihmisoikeustyössä ja toimeenpanna ihmisoikeuksista vastaavan virkamiehen toimen avaamisen, mistä on jo päätetty. Valiokunta keskusteli myös siitä, kuinka EU toimii, jos Sudanin presidentti Al-Bashir aikoo osallistua lokakuiseen EU-Afrikka -huippukokoukseen. Al-Bashirilla on Kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräys. Marsdenin mukaan on selvää, ettei EU voi olla yhteistyössä Al-Bashirin kanssa.
Lue Hautalan blogi:
http://tinyurl.com/385d28q

Kansalaisvapauksien ja oikeus- sekä sisäasioiden valiokunta äänesti tällä viikolla eurooppalaisesta suojelumääräyksestä – eli EU:n laajuisesta lähestymiskiellosta.
Eurooppalaisen suojelumääräyksen tarkoituksena on suojata henkilöä, johon kohdistuu väkivallan uhka. Tavoitteena on, että kansalaisen muuttaessa toiseen EU-maahan voi hän saada uudessa maassaan suojaa alun perin toisessa maassa saamansa suojelumääräyksen perusteella. Toisin sanoen suoja väkivallalta ei enää tulevaisuudessa pysähtyisi rajoihin. Hautala sai läpi tärkeitä asioita esitykseen, mietintöesitykseen lisättiin muun muassa kappale uhrin oikeuksista tilanteesta, jossa toimeenpaneva valtio kieltäytyy toteuttamasta suojelumääräystä. Esitykseen saatiin myös maininta jäsenvaltioiden tiedotus- ja valistuskampanjoista, joilla lisätään tietoutta mahdollisuudesta antaa eurooppalainen suojelumääräys. Asian käsittely jatkuu neuvostossa ja parlamentin täysistunnossa.
Lue Hautalan uutinen:
www.heidihautala.fi/2010/09/valiokunta-aanesti-suojelumaarayksesta/

Hassi kommentoi Pekkarisen esittämää Esa Härmälän valintaa työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston johtoon. Hassin mukaan valinta olisi selänkääntö uusiutuvan energian ja ilmastopäästöjen vähentämiselle, sillä Härmälä on kunnostautunut viimeksi paljon energiaa käyttävän lannoiteteollisuuden päälobbarina EU:ssa. Hassi kommentoi Keskustapuolueen tilaa ylipäänsä: ”Ensin salaista vaalirahaa bisnesmiehiltä, jotka haluavat jättimarketteja joka niemeen, notkoon ja saarelmaan, ja toimimista päätöksenteossa näiden bisnesmiesten pillin mukaan. Turvebisnekseen sidoksissa olevan tutkimusjohtajan alaisuudessa laadittu selvitys turvetta suosivan energiaveromallin taustatueksi. Ympäristöministeri, jonka koko perhe hankkii ison omakotitalon hinnalla kaivosytiön osakkeita juuri silloin kun tuo kaivosfirma haluaa ruveta aloittaa uraanin kaivuun Suomessa. Pääministeri, jonka vaalirahan keruuta on johtanut turkistuottajien pomo.”
Lue Hassin blogi:
http://tinyurl.com/337zycl
 

 
www.satuhassi.net                     www.greens-efa.org                     www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: