4.-7.10. Uutisia – mini-istuntoviikko

VIIKON TEEMA: NOBELIN RAUHANPALKINTO KIINAAN

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänään Kiinan tunnetuimmalle poliittiselle vangille, Liu Xiaobolle. Yhdentoista vuoden vankeustuomio on seurausta siitä,  että hän on vaatinut Kiinaan poliittisia reformeja. Hautala kommentoi valintaa: ”Tänään myönnetty Nobelin rauhanpalkinto muistuttaa Kiinaa siitä, että vaikutusvallaltaan yhä kasvavan maailmanmahdin voidaan odottaa sitoutuvan universaaleihin ihmisoikeuksiin. Se on myös muistutus Euroopan unionille siitä, että ilmaisunvapauden äänekäs puolustaminen ei ole tullut tarpeettomaksi. Maailmassa on valitettavasti kasvava joukko maita, joissa Liu Xiaobon hengenheimolaisten rohkeus vie vuosikausiksi vankilaan.” Hautalan mukaan Xiaobo ja muut kiinalaiset ihmisoikeustoimijat ovat ollut usein esillä EU-parlamentin ihmisoikeusvaliokunnan keskusteluissa.

Hautalan mukaan oli murheellista havaita, että tällä viikolla Brysselissä pidetyssä Kiinan ja EU:n huippukokouksessa ihmisoikeudet nähtävästi sivuutettiin kokonaan “strategisen kumppanuuden” hallitessa keskustelua.

Kiina ehti jo tuomita Nobelin rauhanpalkinnon antamisen Xiaobolle. Vihreä parlamenttiryhmä oli sen sijaan tyytyväinen siihen, että palkinto annettiin klassiselle ihmisoikeuspuolustajalle.

Lue Hautalan blogi: www.heidihautala.fi/2010/10/hyva-paiva-ihmisoikeuksille/

 

MUUT TEEMAT: ILMASTOPOLITIIKKA, ITER-FUUSIOHANKE, EIP, VALUUTANSIIRTOVERO, SAKSAN YHDISTYMISEN 20 V.

Ympäristövaliokunta otti kantaa EU:n linjaan kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa, jotka tänä vuonna huipentuvat ilmastokonferenssiin Meksikon Cancunissa. Valiokunnan enemmistö haluaa tiukentaa EU:n päästövähennystavoitteen 20 prosentista 30 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, verrattuna vuoteen 1990. Myös ilmastokomissaari Connie Hedegaard puhuu päästötavoitteen tiukentamisen puolesta. Kesällä Saksan, Ranskan ja Britannian ympäristöministerit vaativat samaa yhteisessä kannanotossaan. Hassi kommentoi: ”Perusteluja on paljon. Maailman maiden Kööpenhaminassa viime vuonna antamat päästövähennyslupaukset eivät riitä pitämään maapallon lämpenemistä alle kahdessa asteessa. Tutkijoiden mukaan ne johtaisivat noin kolmen ja puolen asteen lämpenemiseen.”
Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/3x3ddsl

Budjettivaliokunta alensi ITER-fuusiokoereaktorin määrärahakorotusta komission ehdottamasta. Ranskaan rakennettavasta
ITER-koelaitoksesta piti tulla ratkaiseva  fuusioenergian läpimurto. ITERiä rahoittaa iso joukko maita, mutta EU:n osuus on ylivoimaisesti suurin. ITER on edennyt vasta yksityiskohtaisen suunnittelun asteelle, mutta Jo tämä on räjäyttänyt kustannusarvion  melkein kolminkertaiseksi verrattuna vajaan kymmenen vuoden takaiseen arvioon – 2,2 miljardista 7,2 miljardiin. Komissio kävi ITERin rahoituksesta ankaria neuvotteluja EU-maiden hallitusten kanssa. Lopulta nämä suostuivat 1,4 miljardin lisäpanokseen vuosille 2012-2013. Mutta parlamentin budjettivaliokunta haluaa leikata osuutta, joka maksetaan EU:n oman budjetin kautta.
Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/3x3ddsl

Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa käsiteltiin tällä viikolla raporttia Euroopan investointipankista (EIP). EIP myöntää lainoja EU:n kannalta merkittävien julkisen ja yksityisen sektorin hankkeiden rahoittamiseen EU:ssa ja muualla. Valiokunnan keskustelussa Hautala korosti erityisesti investointipankin toiminnan avoimuutta. Hautalan esittää, että kaikki EIP:n projektitiedot, mukaan lukien arvioinnit, on julkistettava ja että kansalaisia on kuultava lainoitettavia projekteja valittaessa. Hautala myös vaatii, että EIP arvioi vuosikertomuksessaan, miten yhteistyö Euroopan oikeusasiamiehen kanssa on toiminut. Hautalan mukaan Euroopan investointipankin toiminnan tulee olla linjassa EU:n ulkopoliittisten tavoitteiden kanssa, kuten ihmisoikeuspuolustajien tukemisen, vuosituhattavoitteiden ja ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun. Näin on todennut myös Euroopan unionin tuomioistuin.
Lue uutinen: www.heidihautala.fi/2010/10/euroopan-investointipankki-ei-saa-toimia-kehitysta-vastaan/

Vihreä parlamenttiryhmä on pettynyt komission tiedonantoon finanssimarkkinoiden verotuksesta. Vihreät olisivat nähneet hyväksi edetä konkreettisiin ehdotuksiin kansainvälisen valuutansiirtoveron luomiseksi, niinkin että EU toimisi ensin yksin. Vihreät toivovat asiassa aktiivisuutta nyt jäsenmaiden hallituksilta.
Lue tiedote: www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/356/356634.financial_transaction_tax@en.htm

EU-parlamentin täysistunnossa muistettiin Saksojen yhdistymisen 20-vuotispäivää. Vihreiden omassa tilaisuudessa tapahtumia muisteli myös unkarilainen kirjailija György Dalos. Hassi kommentoi keskustelua: ”Unkarilaiset ovat hyvin tietoisia ratkaisevasta roolistaan DDR:n lopun jouduttajana. Unkarihan avasi rajansa itäsaksalaisille ja sen jälkeen ihmisten  virta Unkarin kautta Itä-Saksasta Länsi-Saksan puolelle oli ratkaiseva sille, että DDR lopulta luhistui. Kun DDR ja Liittotasavaltavain vuoden kuluttua yhdistyivät ja DDR:stä samalla tuli osa EU:ta, itäsaksalaiset näyttivät unkarilaisten silmissä lottovoittajilta. Muilta köyhiltä itäblokkiin kuuluneilta mailta tähän meni 15 vuotta. Niillä ei ollut samanlaista ottajaa lännen puolella.”
Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/3xevdtn

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: