11.-15.10. Uutisia – ryhmäviikko

VIIKON TEEMA: YMPÄRISTÖMINISTEREILTÄ EI SUUNTAA CANCUNIIN
 
Ympäristöministerit kokoontuivat keskustelemaan Cancunin ilmastokokoukseen valmistautumisesta. Jäsenmaat eivät vieläkään sitoutuneet kiristämään EU:n päästövähennystavoitetta nykyisestä 20 prosentista 30 prosenttiin vuoteen  2020 mennessä. Vihreiden ympäristövaliokunnan koordinaattori Hassi olisi toivonut ministereiltä näkemystä myös keskeisiin kiistakysymyksiin kuten, kuten metsäpäästöihin ja -nieluihin. Hassin mukaan EU:n tulisi myös luoda näkemys ”kuuman ilman” ongelmaan eli siihen, miten päästöjä tulee vähentää maissa, joiden teollisuuden romahduksen myötä päästöt ovat vähentyneet rajusti ilman ilmastotoimia. Näin on käynyt Itä-Euroopassa ja entisissä Neuvostoliiton maissa.
 
Vihreät odottavat EU:lta yhteistä näkemystä rakentavista ehdotuksista ennen Cancunin kokousta. Hassi  osallistuu joulukuussa Cancunin ilmastokokoukseen.

Lue vihreiden tiedote: www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/357/357358.climate_change@en.htm
 
 
MUUT UUTISET: VALVONTATEKNOLOGIA, OFFSHORE-ÖLJYNPORAUKSET, MAAILMAN MUUTTUNEET VOIMASUHTEET, WORST LOBBY AWARDS
 
Hautala jätti keskiviikkona EU-komissiolle ja neuvostolle kirjalliset kysymykset, joissa hän kysyy, ovatko komissio ja jäsenmaat ryhtyneet toimiin valvontateknologian viennin kieltämiseksi ihmisoikeuksia rikkoviin maihin. Hautala jätti kysymykset yhdessä parlamentin liberaaliryhmään kuuluvan hollantilaismepin Marietje Schaaken kanssa. Hautalan mukaan NSN:n myymän teknologian avulla viranomaiset pystyivät valvomaan, vangitsemaan, kiduttamaan ja surmaamaan opposition edustajia vuoden 2009 levottomuuksien jälkeen.
Lue lisää: www.heidihautala.fi/2010/10/a-question-about-surveillance-technology/
 
Komissio esitti tiistaina uusia sääntöjä öljyn ja kaasun offshore-porausta ja -etsintää koskien. Aiemmin julkisuuteen vuotaneessa versiossa komissio oli esittämässä moratoriota riskialtteille öljy- ja kaasuhankkeille, nyt ehdotus oli pehmentynyt yleiseksi varovaisuusperiaatteeksi lupia myönnettäessä. Vihreiden mielestä vaarallisimmat syvän
meren öljyporaukset olisi tullut toistaiseksi lopettaa kokonaan, kunnes varmistetaan, että syvän meren poraukseen liittyviin huomattaviin riskeihin on pystytty varautumaan. Vihreät vaativat myös luomaan riittävät EU-säännöt offshore-porauksille, sillä lait vaihtelevat nyt jäsenmaasta toiseen.
Lue vihreiden tiedote: www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/357/357149.offshore_exploration@en.htm
 
Hassi kirjoitti sunnuntaisessa Hämeen Sanomien kolumnissa maailman voimasuhteiden muuttumisesta. Hassin mukaan Yhdysvaltojen merkitys on laskenut ja Kiinan noussut. Kiina on avainasemassa myös siinä, saadaanko ilmastonmuutos aisoihin vai ei. USA:n energiaministeriö on ennustanut Kiinan energiankulutuksen kasvavan vuoteen  2035 mennessä saman verran kuin Eurooppa ja Lähi-itä tällä hetkellä kuluttavat yhteensä.
http://tinyurl.com/357lmon
 
Vuosittainen Worst Lobby Awards -kilpailu on avautunut. Kansalaiset voivat äänestää siitä, kuka on vuoden aikana kunnostautunut kelvottomimpana lobbarina. Tänä vuonna kategorioina ovat rahoitus ja ilmasto. Kumpaankin kategoriaan on valittu kolme ehdokasta, jotka ovat turvautuneet kyseenalaisiin lobbauskeinoihin vastustaessaan ilmastotoimia tai finanssimarkkinoiden säätelyä. Yhtenä ehdokkaana ilmastokategoriassa on BusinessEurope, joka on suomalaisen Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kattojärjestö. Omaa suosikkiaan voivat äänestää kaikki 25.11. saakka, voittajat julistetaan joulukuun alussa. Kilpailu on EU:n läpinäkyvyyden lisäämiseksi toimivien kansalaisjärjestöjen järjestämä.
Äänestä: www.worstlobby.eu/

www.satuhassi.net                 www.greens-efa.org                     www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: