25.-29.10. Uutisia – valiokuntaviikko

VIIKON TEEMA: YK:N BIODIVERSITETTTIKOKOUS – SUOMI RAHOITUKSEN JARRUMIEHENÄ

YK:n biodiversiteettikokous (YK:n biodiversiteettisopimuksen 10. osapuolikokous) jatkui tällä viikolla Japanin Nagoyassa. Kokouksen lopputulokseen oltiin vihreiden piirissä jonkin verran pettyneitä. EU ei muun muassa saanut riittävää tukea tavoitteelleen pysäyttää luonnon monimuotoisuuden väheneminen vuoteen 2020 mennessä. Tärkeimmät kehittyvät maat – muun muassa Meksiko, Brasilia ja Intia – tukivat miedompaa ei-sitovaa muotoilua tavoitteeksi.

EU-ryhmässä oli erimielisyyttä siitä, millaisiin taloudellisiin sitoumuksiin pitää ryhtyä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Italia, Itävalta ja Suomi heittäytyivät jarrumiehiksi ja koettivat estää EU:n neuvottelijoita esittämästä kunnianhimoisia ehdotuksia rahoituksen järjestämiseksi.

Kokouksen tavoitteena oli sopia tavoitteista, joilla voitaisiin pysäyttää lajien sukupuuttoaalto. Joidenkin arvioiden mukaan lajien sukupuuttoaalto on kiihtynyt ihmistoiminnan seurauksena tuhatkertaiseksi lajien luontaiseen häviämisnopeuteen verrattuna.

Lue vihreän ryhmän biodiversiteettiblogia:
http://thinkbiodiversity.org/2010/10/27/environment-ministers-in-town-as-un-biodiversity-talks-reach-crunch-point/

MUUTA ASIALISTALLA: HASSI UNKARISSA, RAJAT YLITTÄVÄ TERVEYDENHUOLTO, HEDGE-RAHASTOT,

Hassi oli parlamentin vihreän ryhmän delegaation kanssa vierailemassa Unkarin myrkkyvuotoalueella. Vierailulla saatujen tietojen perusteella vihreä parlamenttiryhmä lähetti kirjeen ympäristökomissaari Potocnikille. Tapaus on osoittanut selkeitä puutteita niin nykyisen ympäristölainsäädännön toimeenpanon kuin lainsäädännön riittävyydenkin suhteen. Vihreät esittävät, että EU perustaa Unkarin katastrofia tutkimusryhmän (task force), jonka tehtävänä olisi koota raporttitarvittavista toimenpiteistä vastaavien onnettomuuksien estämiseksi.Vihreät tukevat myös suunnitelmia tiukentaa EU:ssa voimassaolevia ympäristövahinkojen vastuuvelvoitteita, siten että ne noudattavat paremmin ”saastuttaja maksaa” -periaatetta. Kirjeessä kuulutetaan lisäksi EU-lainsäädäntöä ympäristötarkastuksista, sillä kansallinen tarkastusjärjestelmät ovat osoittautuneet osin riittämättömiksi.
Lue Hassin blogi vierailusta: http://tinyurl.com/32h49ek
Lue Vihreän ryhmän kirje Potocnikille: http://tinyurl.com/29u8qec

Ympäristövaliokunta äänesti tällä viikolla säännöistä koskien rajat ylittävää terveydenhuoltoa. Säännöt koskisivat potilaiden muista EU-maista hankkimiahoitoja ja niiden korvaamista potilaalle. Ympäristövaliokunnan kanta on vihreiden mielestä tasapainoinen: Tärkeää on, että potilas joutuu hakemaan päätöksen hoidon korvaamisesta kansallisesta järjestelmästä etukäteen. Näin ollen potilas tietää varmasti saavansa hoitonsa korvatuksi ennen hoitoa. Myös jäsenmailla on näin parempi mahdollisuus huolehtia terveydenhuoltojärjestelmiensä ja niiden rahoituksesta. Valiokunta myös esitti ehtoja sille, millä perusteella jäsenmaa voi kieltäytyä korvaamasta toisesta jäsenmaasta saatua hoitoa. Asia on nyt parlamentissatoisessa lukemisessa ja tulee seuraavaksi käsittelyyn
täysistunnossa.
Lue vihreiden tiedote: www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/358/358526.crossborder_healthcare@en.htm

Hautala vaatii EU:n korkeaa edustajaa Ashtonia varmistamaan EU:n ihmisoikeuspolitiikan roolia. Hautalan mukaan EU:n toimet eivät aina ole johdonmukaisia. Esimerkiksi kaksi päivää ennen kuin vangittu kiinalainen toisinajattelija Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon, ei EU:n ja Kiinan huippukokouksen yhteydessä julkistetussa päätöslauselmassa mainittu sanallakaan ihmisoikeuksia. Hautalan Ashtonille lähettämässä kirjeessä painotetaan, että ihmisoikeudet tulee ottaa vahvasti huomioon EU:n uuden ulkosuhdepalvelun rakenteessa.
www.heidihautala.fi/2010/10/hautala-calls-for-eu-high-representative-to-ensure-strong-eu-human-rights-policy/

Hautala kirjoitti Maaseudun tulevaisuuden kolumnissa palmuöljyyn liittyvistä ongelmista ja yritysten eettisistä riskeistä yleisesti. Hautala on kommentoi problematiikkaa Neste Oilin kannalta: ”Ympäristöjärjestöt ovat esittäneet vakavia väitteitä palmuöljyn tuotannon haitoista ja laiminlyönneistä. Yhtiön tulee vastata väitteisiin, tarvittaessa riippumattomin ulkopuolisin selvityksin, jos sana on sanaa vastaan. Avoimessa ja globaalissa jokainen pienikin aukko yhteiskuntavastuussa paljastuu. Kansalaisjärjestöt ovat hyviä sparraajia ennakoitaessa yhä uusia eettisiä liiketoimintariskejä.”
Lue Hautalan kolumni: www.heidihautala.fi/2010/10/palmuoljy-yhteiskuntavastuun-koetinkivena/

Parlamentti ja jäsenmaat ovat päässeet sopuun hedge-rahastoja (ns. riskisuojarahastoja) koskevasta säätelystä. Vihreiden neuvottelija Pascal Canfin oli erittäin pettynyt lopputulokseen, joka ei esitä riskialtteille rahastoille riittäviä sääntöjä. EU:n sijoittajille myös jää mahdollisuus sijoittaa EU-sääntöjä rikkoviin hedge-rahastoihin ulkomailla. Myöskään muualta EU:n alueelle tulevia sijoituksia eivät koske riittävän tiukat ehdot. Euroopan parlamentti sai sen sijaan läpi rajoituksia rahastonhoitajien palkkiojärjestelmiin, jotka eivät saisi tukea kaikkein riskialttiimpia käytäntöjä.
Lue vihreiden tiedote: www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/358/358413.hedge_funds@en.htm

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: