1.-12.11. Uutisia – mini-istuntoviikko

Ulkosuhdeviikko 1.-5.11. ja mini-istuntoviikko 8.-12.11.

VIIKON TEEMA: RISKIRAHASTOILLE LEPSUT SÄÄNNÖT – EIKÖ TALOUSKRIISISTÄ OPITTU?
 
Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina riskirahastojen säätelyä koskevan EU-lain. Kaksi vuotta sitten puhjennut finanssimarkkinoiden kupla ja siitä seurannut maailmanlaajuinen talouskriisi osoittivat, etteivät vanhat säännöt riitä ohjaamaan rahamarkkinoita. Finanssikuplan syntymiseen vaikuttivat ratkaisevasti juuri riskirahastot, joiden taakse piilotettiin  muun muassa arvottomia asuntolainapapereita.
 
”Finanssikriisin ollessa pahimmillaan myös isot poliittiset ryhmät EU-parlamentissa vaativat rahamarkkinoiden tiukempaa valvontaa. Valitettavasti parlamentin oikeisto ja liberaalit nyt käänsivät takkinsa ja antoivat taas tukensa aivan liian löysille säännöille. Nämä ryhmät siis palasivat samaan keinottelua suosivaan politiikkaan, jolla ne aikanaan itse myötävaikuttivat talouskriisin syntymistä”, arvostelee Hassi.
 
Lue tiedote: www.heidihautala.fi/2010/11/riskirahastoille-lepsut-saannot-eiko-talouskriisista-opittu/
 

MUUTA ASIALISTALLA: JAAKKOLAT PARLAMENTISSA, AUTOJEN PÄÄSTÖT KUITENKIN ALAS, YDINJÄTEDIREKTIIVI, EU 2020 -ENERGIASTRATEGIA, BUDJETTINEUVOTTELUT, NETIN PERUSOIKEUDET
 
Euroopan parlamentin ihmisoikeusasioiden alivaliokunta käsitteli maanantai-iltapäivänä suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkolan murhaa. Alivaliokunnan kuulemistilaisuudessa olivat mukana myös Jaakkolan vanhemmat ja heidän asianajansa David Peña. He vaativat Meksikon viranomaisia nopeuttamaan murhatutkimuksia,
tuomaan syylliset oikeuden eteen ja tarjoamaan todistajille suojelua. Meksikon hallituksen edustajat vakuuttivat, että Meksiko on sitoutunut huhtikuussa tapahtuneiden rikosten selvittämiseen. Oaxacan tutkimusten edistymistä seurannut Hassi korosti puheenvuorossaan, että kyse ei ole Triqui-alkuperäiskansan sisäisestä konfliktista: ”On paljon merkkejä siitä, että alueella tapahtuvaa väkivaltaa tuetaan ja jopa johdetaan ulkopuolelta”.
Lue tiedote: http://tinyurl.com/34kojjk
Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/3493ghp
 
Hassi kirjoitti blogissaan autoteollisuuden valheellisesta lobbauksesta. Kaksi vuotta sittenhän EU-parlamentissa käytiin kädenvääntö autojen hiilidioksidipäästörajoista. EU-komissio oli ehdottanut, että vuonna 2012 myytävien henkilöautojen keskimääräinen päästö ei saisi olla yli 130 grammaa kilometriltä.” Autoteollisuus onnistui siirtämään määräaikaa kolmella vuodella. Hassin mukaan tilastot viime vuonna myydyistä autoista kertovat, ettäautojen päästöt ja samalla bensankulutus ovat pudonneet ennätysvauhtia, eli rajoitukset oltaisiin voitu ottaa käyttöön nopeammin.
Lue tiedote: http://tinyurl.com/37udf8y
 
Vihreät pettyivät komission esitykseen uudeksi ydinjätedirektiiviksi, joka annettiin 3.11. Vihreiden mukaan esitys on jättänyt ratkaisematta kaikki suurimmat ydinjätteeseen liittyvät ongelmat. Ydinjätteen määritelmä on liian epämääräinen ja antaa jäsenmaille mahdollisuuden määritellä liian vapaasti, mikä on ydinjätettä. Myöskään puitteista
ydinjätteen kunnolliseen käsittelyyn ei määrätä riittävän tarkasti. Samoin yhtiöiden taloudellinen velvoite huolehtia ydinjätteistään ei ole tarpeeksi tiukka. Vihreän ryhmän puheenjohtan Rebecca Harmsin mukaan esitys rakentuu loppusijoittamiselle maaperään  huolimatta siitä, että maaperään loppusijoittamisen turvallisuudesta on esitetty
vakavia epäilyjä.
Lue tiedote: www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/359/359614.nuclear_waste@en.htm
 
Komissio esitti suuntaviivat EU-2020 energiastrategiaksi. Vihreiden mukaan strategiassa ei ole asetettu energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa riittävän keskeiseen asemaan. Myös tiukat tavoitteet fossiilisista polttoaineista luopumiselle olisi tarpeen. Vihreät haluaisivat puuttua myös energiajättien asemaan liian keskeiseen asemaan, joka rajoittaa kilpailua sekä häiritsee markkinoita.
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/360/360565.eu_energy_2020_strategy@en.htm
 
EU:n vuoden 2011 budjetin neuvottelut jumiutuivat Iso-Britannian ja muutamien muiden maiden vastustaessa parlamentin vaatimia takuita sen uudesta Lissabonin sopimuksen vahvistamasta roolista budjettineuvotteluissa tuleville vuosille. Parlamentin neuvottelijat olivat sen sijaan tulemassa vastaan neuvoston budjettikurivaatimuksille. Niskoittelevat jäsenmaat eivät myönny antamaan komission ehdottamalla tavalla lisää valtaa parlamentille budjetin käsittelyssä. Uutisvälineiden mukaan Suomi antoi lievää tukea Iso-Britannian tiukalle linjalle.
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/361/361052.eu_budget_2011_negotiations@en.htm
 
Euroopan parlamentin kansalaisoikeuksien valiokunnan ainoa suomalaisjäsen ja ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala ja kansanedustaja Jyrki Kasvi puhuvat tänään klo 14 eduskunnan kansalaisinfossa järjestettävässä tilaisuudessa internetin tietosuojasta, sananvapaudesta ja muista perusoikeuksista sekä tekijänoikeuksista.
Lue tiedote: www.heidihautala.fi/2010/11/hautala-ja-kasvi-perusoikeudet-turvattava-tietoyhteiskunnassa/
 
 
www.satuhassi.net              www.greens-efa.org                     www.heidihautala.net  

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: