15.-19.11. Uutisia – ryhmäviikko

15.-19.11.2010 ryhmäviikko
 
HAUTALA KUTSUTTIIN NOBELIN RAUHANPALKINTOJUHLAAN XIAOBON TOIVEESTA

Hautala, Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja, sai kutsun Liu Xiaobon perheen toiveesta Hautalan ansioituneen ihmisoikeustyönsä johdosta. Perheen edustaja kiitti Hautalaa siitä, että hän ei ole työssään vaiennut Kiinan ihmisoikeustilanteesta Kiinan hallituksen painostuksesta huolimatta. Kutsussa painotetaan Hautalan tuen keskeistä merkitystä Xiaobon tapauksessa. Hautala on nostanut alivaliokunnassa Kiinan ihmisoikeustilanteen esille useita kertoja ja vaatinut viranomaisilta selvityksiä erinäisten vakavien ihmisoikeusloukkausten osalta. Hän on myös vaatinut EU:lta voimakkaampaa ihmisoikeuspolitiikkaa Kiina-suhteissa.
 
Kiina on tuominnut Liu Xiaobon rauhanpalkinnon voimakkaasti ja painostanut muun muassa EU-maita jättäytymään pois palkintoseremoniasta. Kiinan viranomaiset ovat estämässä Liu Xiaoboa tai hänen perheensä pääsemistä vastaanottamaan palkintoa. Liuta edustaisi tässä tapauksessa hänelle tilaisuuteen asetettava tyhjä tuoli.
– Toivon edelleeen, että Kiina päästäisi Xiaobon vastaanottamaan palkintoaan, mutta valitetettavasti tämä ei taida olla mahdollista. Joka tapauksessa on tärkeää, että me muut kokoonnumme kunnioittamaan tuolloin Xiaobon työtä, kommentoi Hautala.
 
Lue tiedote:
www.heidihautala.fi/2010/11/hautala-osallistuu-oslossa-nobelin-rauhanpalkintojuhlaan-10-joulukuuta/
 

MUITA TEEMOJA: ITÄMERI, TURVE, MAGNITSKY, ARKTINEN ALUE, BUDJETTINEUVOTTELUT
 
Komissio julkaisi torstaina esityksensä EU:n maatalouspolitiikan uudistamiseksi. Uudistusta on odotettu jo vuosia. Vihreiden Satu Hassi näkee ehdotuksessa paljon hyviä asioita. Hän on kuitenkin hyvin pettynyt siihen, että Itämeri on unohdettu kokonaan. EU:n maatalous on suurin syypää Itämeren rehevöitymiseen, joka ilmenee muun muassa sinilevälauttoina. ”Puolitoista vuotta sitten komissio tunnusti Itämeri-strategiassaan perusasiat, eli sen, että Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä, sen pahin ympäristöongelma on rehevöityminen, ja suurin rehevöitymisen aiheuttaja ovat fosfori- ja typpilannoitteiden valumat EU-maiden pelloilta”, kommentoi Hassi.
Lue tiedote:
http://tinyurl.com/3454mqt

Hassi kirjoitti blogissaan turpeesta ja Suomen kalakuolemista. EU:ssa on jo vuonna 2000 hyväksytty vesipuitedirektiivi, jonka tavoitteena on parantaa vesistöjen tilaa ja estää sen huononeminen. Direktiivin kantaviin ajatuksiin kuuluu myös valuma-alueiden tarkastelu kokonaisuuksina.”Suomen ympäristölupakäytäntö turpeen nostolle ei selvästi ole direktiivin vaatimalla tasolla”, sanoo Hassi.
Lue blogi:
http://blogit.iltalehti.fi/satu-hassi/2010/11/17/pyha-turvelehma-ja-kalakuolemat/

Hautala järjesti yhdessä kollegansa Kristiina Ojulandin kanssa ”Justice for Sergei” -elokuvan ensi-illan Brysselissä. Elokuva lanseerattiin samanaikaisesti kuudessa parlamentissa ympäri maailmaa. Hollantilaisten Hans Hermansin ja Martin Maatin ohjaama elokuva kertoo vuosi sitten venäläisessä vankilassa kuolleen asianajaja Sergei Magnitskyn tarinan. Magnitsky kärsi vankeutensa aikana erittäin huonoista oloista ja hän menehtyi lopulta sairastuttuaan vakavasti. Kukaan ei ole toistaiseksi saaanut syytettä Magnitskyn kuolemantuottamuksesta. Magnitsky taisteli Venäjällä korruptiota vastaan. Hautala ja Ojuland halusivat kunnioittaa Magnitskyn elämäntyötä ja kiinnittää huomiota hänen kuolemansa puutteelliseen tutkimiseen.
Lue tiedote:
www.heidihautala.fi/2010/11/global-commemoration-on-the-first-anniversary-of-the-death-of-sergey-magnitsky/
 
Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa käsiteltiin tänään EU:n politiikkaa arktisella alueella. Hautalan ja Hassin mielestä Michael Gahlerin valmistelemassa mietinnössä ei ole korostettu tarpeeksi alkuperäiskansojen oikeuksia. Hautala ja Hassi sekä virolainen Indrek Tarand esittivät mietintöön muutosesityksiä, jotka korostavat, että pohjoisten alkuperäiskansojen perinteisiä elintapoja on suojeltava ilmastonmuutoksen muuttamassa ympäristössä ja että alkuperäiskansat on otettava mukaan päätöksentekoon.
Lue tiedote:
www.heidihautala.fi/2010/11/eun-edistettava-arktisten-alkuperaiskansojen-oikeuksia/
 
EU:n budjettineuvottelut kariutuivat Hollannnin ja Iso-Britannian vastustaessa myönnytyksiä Euroopan parlamentin vaatimukseen parlamentin roolista tulevissa budjettineuvotteluissa. Taustalla on Lissabonin sopimuksen myötä parlamentin saama suurempi rooli budjettipäätöksenteossa, mikä pitäisi nyt toimeenpanna. Kun budjettia vuodelle 2011 ei hyväksytty, eletään EU:ssa mahdollisesti vuoden alku tämän vuoden budjetin mukaisesti.
Lue tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/361/361428.eu_budget_2011@en.htm
 
 
www.satuhassi.net              www.greens-efa.org                     www.heidihautala.net   

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: