22.-26.11. Uutisia – istuntoviikko

VIIKON TEEMA: PARLAMENTTI VAATII EU:LTA JÄMÄKKÄÄ LINJAA CANCUNISSA

Täysistunto hyväksyi päätöslauselman EU:n valmistautumisesta ensi viikolla alkaviin Cancunin ilmastoneuvotteluihin. Parlamentin tahtoon kiristää päästövähennysvaatimusta 30 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä (vuoden 1990 tasosta). Vaikka parlamentin kanta ei vielä sido EU:ta, on vihreiden edustajana Cancuniin lähtevä Hassi tyytyväinen: ”Tarvitaan kirikierros ja olen iloinen, että parlamentti haluaa EU:n olevan siinä aloitteellinen”. Hassin mukaan parlamentti haluaa EU:n toimivan jämäkästi ja vetävän johdonmukaista ilmastonsuojelun linjaa. ”Tällä hetkellä EU:n linja on monessa kohtaa kateissa, kun jäsenmaat kiistellevät muun muassa metsien muodostamien hiilidioksidinielujen laskentatavoista”, hän kommentoi.
Lue tiedote: http://tinyurl.com/35u647c

Lue Hassin täysistuntopuheenvuoro: http://tinyurl.com/36owzhv

MUUT TEEMAT: KIVIHIILITUKI,  EU-LAKIEN TOIMEENPANON TILANNE
Euroopan parlamentti äänesti kannastaan kivihiilen valtion tukiin. Tukea on saanut poikkeuksen nojalla maksaa tappiollisille kivihiilikaivoksille. Näin on tehty etenkin Britanniassa ja Espanjassa. Komissio esitti kesällä, että jäsenmaiden tulee lopettaa saastuttavan kivihiilen tuki vuoteen 2014 mennessä.  Euroopan parlamentti otti täysistunnossa kannakseen, että tukea saisikin maksaa vielä vuoteen 2018 saakka. Enemmistö oikeistosta ja sosialistit tukivat lisäaikaa, vihreiden ja liberaalien vastustaessa. Lisäajan myöntämisestä voi lopullisesti päättää joulukuun kilpailukykyneuvosto, yhdenkin jäsenmaan vastustus tosin pitää määräajan vuodessa 2014. Hassi ja Hautala olivat erittäin pettyneitä parlamentin linjaan, joka on ristiriidassa EU:n ilmastotavoitteiden sekä uusiutuvan energian tukemisen kanssa.
Lue Hassin ja Hautalan tiedote:
 http://tinyurl.com/28zeqp6
Katso miten mepit äänestivät:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/2311-aanestystulos-saako-valtion-tukea-maksaa

Hautala kirjoitti Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissa EU:n ja Suomen ihmisoikeuspolitiikasta. Hautala kritisoi Suomen toimintaa: ” Suomalaisten huippupoliitikkojen suhtautuminen Kiinaan on suuresti kummastuttanut minua. Presidentti Ahtisaaren nimeä ei näkynyt niiden Nobelin rauhanpalkittujen joukossa, jotka vaativat Liuta vapaaksi. Pääministeri Kiviniemen Kiinan-vierailulla ihmisoikeuksista ei puhuttu mitään. Kiviniemi olikin ensimmäisiä, jotka tarttuivat kesällä ulkoministeri Stubbin ihmisoikeuspohdiskeluihin toteamalla, että ihmisoikeuksista ei pidä saarnata.” Hautalan muistuttaa Kiinan olevan yksi maailman johtavista maista, jota olisi muistutettava myös sen vastuusta ihmisoikeuksista. Nyt asiat eivät ole tältä osin kunnossa – jopa Kiinan pääministerin esittämiä harvoja uudistusmielisiä ajatuksia on sensuroitu. Hautala osallistuu Nobel-gaalaan 10.12. Oslossa Xiaobon ja hänen perheensä pyynnöstä.
http://www.heidihautala.fi/2010/11/arvokasta-ihmisoikeuspolitiikkaa/

Täysistunto äänesti potilaiden oikeudesta lääkkeitä koskevaan tietoon. Parlamentti muokkasi komission lääketeollisuuden näkökulmasta tehtyä esitystä enemmän potilasturvaa korostavaksi. Parlamentti kieltäisi kaiken reseptilääkemainonnan lehdissä ja muun aktiivisen reseptilääkemainonnan.  Lääkefirmojen tulisi tarjota viranomaisen hyväksymää tietoa nettisivuillaan tai antaa se pyydettäessä potilaalle. Tiedon tulisi olla viranomaisen tai Euroopan lääkeviraston hyväksymää. Näin estetään se, että lääkefirmat esittävät lääkkeistä vain haluamaansa tietoa. Mepit haluavat viranomaisten olevan ensisijainen tiedonlähde reseptilääkkeistä. Vihreät olivat tyytyväisiä lopputulokseen.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/362/362540.public_health@en.htm

Täysistunto hyväksyi vihreiden Eva Lichtenbergin mietinnön EU-lainsäädännön toimeenpanosta. Mietinnössä vaadittiin komissiolta parempaa toimeenpanoa, sillä on liian paljon tapauksia, jotka osoittavat, ettei olemassa olevaa lakia ole jäsenmaissa kunnolla toteutettu.  Puutteet johtuvat EU-lakien heikosta seurannasta ja valvonnasta. Suurimpia puutteita löytyy ympäristölainsäädännöstä, kuuluisimpana esimerkkinä Italian jätehuoltoskandaalit. Myös kuorma-autokuskien työajan valvonta on riittämätöntä. Edes perustavanlaatuisia kansalaisoikeuksia ei ole kaikilta osin turvattu. Vihreiden ympäristövaliokunnan koordinaattori Hassi otti ympäristölainsäädännön puutteellisen toimeenpanon viimeksi esiin Unkarin jätevuotoalueella vieraillessaan.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/362/362690.enforcing_eu_law@en.htm

Täysistunnossa oli myös draamaa. Soinin ryhmätoveri brittiläinen Godfrey Bloom haukkui sosialistiryhmän puheenjohtan Martin Schulzin epädemokraattiseksi natsiksi meppien keskustellessa EU:n talouskriisistä.
Katso video:
www.youtube.com/watch?v=LQy0_QyEZ2w

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: