13.-16.12. Uutisia – täysistuntoviikko

VIIKON TEEMA: IHMISOIKEUDET
 
Euroopan parlamentin tämän viikon istunto on ollut ihmisoikeuspainotteinen. Sakharov-sananvapauspalkinto luovutettiin kuubalaiselle toisinajattelijalle Guillermo Fariñakselle. Fariñasta ei valitettavasti päästetty vastaanottamaan palkintoa. Paikalla oli Nobel-gaalasta tuttu tyhjä tuoli.
 
Parlamentti hyväksyi myös tänään mietinnön ihmisoikeustilanteesta ja EU:n ihmisoikeuspolitiikan tehokkuudesta. Mietintö liittyy raporttiin vuoden 2009 ihmisoikeustilanteesta. Mietintöön on liittynyt kuumiakin tunteita, sillä parlamentti suosittelee maahantulokieltoa ja varojen jäädyttämistä EU-pankeissa niiltä venäläisiltä virkamiehiltä, joilla on ollut rooli korruptiota vastaan taistelleen juristin, Sergei Magnitskyn, kuolemassa. Magnitsky kuoli vuosi sitten lokakuussa venäläisessä vankilassa, oltuaan pidätettynä 11 kuukautta ilman syytettä. Vankilaoloilla oli yhteys Magnitskyn vakavaan sairastumiseen. Magnitsky ei myöskään saanut tarvitsemaansahoitoa, huolimatta lukuisista pyynnöistä. Venäjän Duuman edustajat ovat vedonneet parlamenttiin kohdan poistamiseksi mietinnöstä. Myös korkea edustaja Ashton osallistui mietinnöstä käytävään keskusteluun.

Euroopan parlamentin tiedote Sakharov-palkinnosta:
http://tinyurl.com/35gozaf
 
Artikkeli ihmisoikeusmietinnöstä:
http://tinyurl.com/399zms2
 
Uutinen keskustelusta:
www.heidihautala.fi/2010/12/hautala-presses-eu-high-representative-ashton-on-…

Hautalan tiedote:
http://tinyurl.com/292engp

MUUT ASIAT: CANCUNIN ILMASTOKOKOUKSEN SALDO, SUOJELUMÄÄRÄYS, SUOJELUMÄÄRÄYS, BUDJETTI, KANSALAISALOITE, ENERGIATEHOKKUUS, EU-HUIPPUKOKOUS
 
Hassi raportoi Cancunin ilmastokokouksen tuloksista palattuaan suoraan Strasbourgiin. Myös täysistunnossa purettiin kokouksen lopputulos keskustelussa. Kokoukseen oltiin yleensä ottaen tyytyväisiä, odotukset olivat täyttyneet ennakoitua paremmin. Hassi kirjoittaa: ”Meksiko aivan ilmiselvästi käytti läheisiä suhteitaan Latinalaisen Amerikan maihin ja sai sitä kautta kehitysmaiden valtaenemmistön sympatiat puolelleen. Kööpenhaminan yhteisymmärrys jäi paitsi virallisesti hyväksymättä, myös sisällöltään liian löysäksi. Nyt siis saatiin Kööpenhaminan päästölupaukset kirjattua virallisesti päätöksiksi. Lisäksi hyväksytty sopimusteksti tarkoittaa niin sanotun ”gigatonnikuilun” tunnustamista eli sen, että päästörajoja pitää vielä tiukentaa, jotta oikeasti voitaisiin pysyä 2 asteen, saati 1,5 asteen lämpenemisrajan alapuolella. Varsinaista kattavaa sopimusta ei vieläkään saatu aikaan. Mutta saatiin sovittua että päästörajat tullaan kirjaamaan laillisesti sitovaan kansainväliseen sopimukseen. Toivon mukaan se pystytään tekemään ensi vuonna Durbanissa.”
Lue Hassin blogi:
http://tinyurl.com/398q8nu
Lue Hassin puheenvuoro täysistunnossa:
http://tinyurl.com/3axzcgx
 
Euroopan parlamentti antoi tukensa eurooppalaiselle suojelumääräykselle eli lähestymiskiellolle. Eurooppalaisen suojelumääräyksen tarkoituksena on suojata henkilöä, johon kohdistuu väkivallan uhka. Kansalaisen muuttaessa toiseen EU-maahan hän voi saada uudessa maassa suojaa toisessa maassa saamansa suojelumääräyksen perusteella. Suojelumääräys voi sisältää esimerkiksi kiellon vaaraa aiheuttavalle henkilölle lähestyä suojeltavaa henkilöä tai ottaa yhteyttä uhriin. Laki kattaisi seksuaalisen väkivallan uhrien lisäksi myös muut väkivallan uhrit. ”Eurooppalainen suojelumääräys vahvistaa uhrin oikeuksia, sillä suoja väkivallalta ei enää tulevaisuudessa pysähdy rajoihin”, toteaa direktiivin valmisteluun sisä- ja oikeusasioiden valiokunnassa osallistunut Heidi Hautala. 
Lue Hautala:
http://tinyurl.com/36kqumg
 
Parlamentti hyväksyi myös tarkemmat säännöt EU:n kansalaisaloitteelle. Kansalaisaloitemahdollisuudesta sovittiin Lissabonin sopimuksessa ja nyt sille on saatu tarkemmat säännöt. Miljoona kansalaista, jotka edustavat riittävän tasapuolisesti eri EU-maita voivat tulevaisuudessa tehdä aloitteita EU:lle, joihin komission on pakko vastata. Aloitteet tehdään komission rekisteriin ja komissio tarjoaa aloitteentekijöille lainopillista apua. Ensimmäinen kansalaisaloite GMO-kiellosta koko EU:n alueelle ehdittiin jo jättää ennen sääntöjen viimeistelyä. Parhaillaan pohditaan, miten etuajassa jätettyyn aloitteiseen tulee suhtautua. Vihreiden mielestä sitä tulee kohdella kuin säännöt olisivat jo voimassa, sillä Lissabonin sopimus määrittää riittävästi kansalaisaloitteen luonnetta.
Lue vihreän ryhmän tiedote:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/365/365195.european_citizens_…
 
Täysistunnossa hyväksyttiin myös budjetti vuodelle 2011 – pitkällisen väännön jälkeen. Vihreät tukivat sinällään esitystä vuoden 2011 budjetiksi, mutta eivät äänestäneet budjettikäsittelyn tulevien vuosien toimintatapoja käsitelleen päätöslauselman puolesta. Pääongelmana on, ettei sopu takaa parlamentille Lissabonin sopimuksessa annettua budjettivaltaa. Näin ollen vaarana on, että parlamentti ja jäsenmaiden neuvosto joutuvat vuosittain oikeudelliseen riitaan budjettikäsittelystä. Vihreiden mukaan isot poliittiset ryhmät myivät parlamentin liian halvalla.
Lue tiedote:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/365/365196.eu_budget@en.htm
 
Energiatehokkuus oli myös esillä, sillä parlamentti otti kantaa siihen, millainen EU:n energiatehokkuustoimintaohjelman tulisi olla. Komissio julkaisee esityksensä toimintaohjelmaksi alkuvuodesta. Vihreät olivat tyytyväisiä, että parlamentti vaatii ohjelman kulmakiveksi sitovan tavoitteen jäsenmaille vähentää energiankulutusta 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Seuraavaksi energiatehokkuudesta keskutelee ministerineuvosto 4. helmikuuta.
Lue tiedote:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/365/365274.energy_efficiency@…
 
Vihreät ottivat kantaa EU-huippukokouksen alla keskeisiin talousvakautta lisääviin ehdotuksiin. Toisin kuin Suomen pääministeri Kiviniemi kiirehti ilmoittamaan, vihreät tukevat eurobondeja, joiden avulla talousvaikeuksiin ajautuneet maat voivat saada kohtuullista korkoa lainoihinsa. Näin estetään se, että yksityisten markkinoiden korot nousevat kohtuuttomiksi tilanteissa, joissa taloudelliset vaikeudet nostavat maiden korkoja yksityisillä markkinoilla. Vihreät haluavat myös vahvistaa vakausrahaston asemaa.
Lue tiedote:
http://tinyurl.com/39b8y5m

Hautala kirjoitti mielipidekirjoituksen yhdessä kollegojensa kanssa Venäjän tilanteesta ja oikeusvaltioperiaatteesta.
Lue kirjoitus:
http://www.heidihautala.fi/2010/12/russia-needs-rule-of-law/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: