10.-14.1. Uutisia – ryhmäviikko

VIIKON TEEMA: UUDEN EU-PUHEENJOHTAJAMAAN MEDIALAKI KUOHUTTAA

Euroopan parlamentin vuosi alkoi ryhmäkokousviikolla. Meppejä puhutti myös Unkari, monestakin syystä. Maassa on hyväksytty sananvapautta rajoittava medialaki, joka muun muassa alistaa tiedotusvälineet tarkkaan poliittiseen ohjaukseen. Laista noussut kohu osui ikävästi samaan aikaan Unkarin puheenjohtajakauden alun kanssa. Unkarin on tarkoitus ensi viikon täysistunnossa keskiviikkona esitellä puheenjohtajuuskauden ohjelmansa, mutta keskustelun odotetaan lipsuvan väkisinkin Unkarin poliittiseen tilanteeseen.

Vihreiden mielestä on EU:lle erittäin kiusallista, että Unkarin pitäisi esiintyä EU:n edustajana ja vaatia kolmansissa maissa sananvapautta ja demokratiaa, samalla kun Unkari itse toimii näin. Komissiolta odotetaan arviota medialaista – ja muutostarpeista, jotta se noudattaisi EU-lainsäädäntöä kaikilta osin. Myös ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala vaatii EU:ta varmistamaan johdonmukaisuuden EU:n sisä- ja ulkopolitiikan välillä, muuten EU:n ihmisoikeuspolitiikan uskottavuus vaarantuu.

Lue vihreän ryhmän tiedote:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/366/366037.hungary_media_law@en.htm

MUUT ASIAT: VAN ROMPUY, VALKO-VENÄJÄ, FISCHER BRYSSELISSÄ, TALOUSESITYKSET

Valko-Venäjän tilanne on ollut esillä tällä viikolla ja siitä puhutaan myös ensi viikon täysistunnossa. Valko-Venäjällä joulukuun vilpillisten vaalien jälkeen opposition johtajia on vangittu, ja poliisi on tukahduttanut mielenosoituksia kovakouraisesti. Parlamentti äänestää päätöslauselmalla siitä, millaisia EU-sanktioita tulisi asettaa Valko-Venäjän presidentille Aleksandr Lukashenkolle ja muulle johdolle. Hautalan johtama ihmisoikeusvaliokunta ja ulkoasiain valiokunta tapasivat tällä viikolla Brysselissä opposition edustajia, muun muassa vuonna 2006 EP:n Saharov-palkinnon saanutta Aljaksandr Milinkevitšia. Hautala emännöi opposition edustajien kanssa järjestettyä tiedotustilaisuutta.
Lue uutinen aiheesta:
http://www.heidihautala.fi/2011/01/press-conference-on-human-rights-in-belarus/
Lue valiokuntien kannanotto aiheesta:
http://www.heidihautala.fi/2011/01/joint-statement-on-the-human-rights-situation-in-belarus/

Euroopan komissio esitti keskiviikkona, että euromaiden niin kutsuttua rahoitusvakausvälinettä (ERVV) tulisi laajentaa ja sen joustavuutta lisätä. Kriisirahaston koko on tällä hetkellä 440 miljardia euroa, mutta siitä vain noin puolet on käytettävissä varsinaiseen kriisiapuun. Komissio kehottaa myös jäsenmaita yhä tiukemmalle säästökuurille, muun muassa julkisten palveluiden suhteen, toisaalta myös veropohjaa halutaan laajentaa korottamatta liikaa työn verotusta. Ammattijärjestöt tuomitsivat leikkausvaateet elintasoa heikentäväksi, vihreiden mielestä linja on uusliberaali ja sosiaalisesti vastuuton eikä taloudenkaan kannalta kasvua tukeva ratkaisua. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen sen sijaan oli tyytyväinen linjauksiin.
Lue uutinen:
http://euobserver.com/9/31632
Lue vihreiden tiedote:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/367/367063.european_economic_semester@en.htm

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy vieraili vihreässä ryhmässä tiistaina. Van Rompuy puhui niin talouskriisistä kuin ilmasto- ja ulkopolitiikastakin. Van Rompuy korosti talouskriisin saaneen taloushallinnan parantamiseen vauhtia – on saatu pysyvä kriisimekanismi ja finanssimarkkoiden tiukempi lainsäädäntö nopeasti aikaan. Ilmastotavoitteen tiukentamista varten on pyydetty jäsenmaakohtainen vaikutusarvio, jossa selvitetään päästötavoitteen tiukentamisen kustannuksia, jos siirrytään 30 prosentin päästötavoitteeseen.
Lue uutinen Hautalan sivuilta:
http://www.heidihautala.fi/2011/01/asking-mr-van-rompuy-a-question-at-the-green-group-meeting/

Vihreä Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer puhui tällä viikolla Brysselissä järjestetyssä seminaarissa EU:n tulevaisuudesta. Fischer luonnehti EU:n tulevaisuutta seuraavasti: ” Tavoitteena on ”Euroopan yhdysvallat”, demokraattisten valtioiden todellinen yhteenliittymä, joka yhdistää yksittäiset  itsenäiset valtiot. Mutta kansalliset identiteettimme eivät katoa, eikä myöskään YK:n vahva rooli.”
Katso tilaisuus:
www.spinelligroup.eu/
Lue Fischerin haastattelu:
www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/002-111424-010-01-03-901-20110110STO11398-2011-10-01-2011/default_fi.htm

 
www.satuhassi.net                     www.greens-efa.org                        www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: