17.-20.1. Uutisia – täysistuntoviikko

VIIKON TEEMA: PARLAMENTTI LINJASI ARKTISTA POLITIIKKAA

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina mietinnön EU:n arktisen alueen politiikasta. Parlamentti tuki vihreiden ehdotusta, että Pohjoisen Jäämeren alueen luonnonvarojen, kuten öljyn ja kaasun, laajamittainen hyödyntäminen pannaan jäihin kunnes on hankittu riittävästi tietoa ympäristöriskeistä ja sovittu ympäristönsuojelun periaatteista.
– Arktinen luonto on erityisen haavoittuva, esimerkiksi ison öljyonnettomuuden seuraukset olisivat paljon pahemmat ja tuntuisivat pitempään kuin lämpimämmillä merialueilla. Myös ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät arktisella alueella nopeammin kuin muualla. Kilpajuoksu Pohjoisen Jäämeren luonnonvarojen hyödyntämiseen ennenkuin edes riskit tunnetaan kunnolla, on vastuutonta. Olen iloinen parlamentin tuesta sille, että ensin tarvitaan kunnollista tieteellistä tutkimusta ja sopimus ympäristönsuojelun periaatteista, Hassi sanoo.

Hassin, Hautalan ja virolaisen Indrek Tarandin esityksestä parlamentti painotti arktisen alueen alkuperäiskansojen oikeuksia ja vaati EU-maita ratifioimaan ILO:n yleissopimuksen 169, joka koskee muun muassa alkuperäiskansojen maaoikeuksia.
– Suomenkin on siivottava tonttinsa, sillä maamme ei vieläkään ole ratifioinut ILO:n yleissopimusta 169. Tämä on vakava ongelma Suomen saamelaisille ja kansainvälisestikin häpeätahra.  Jos tilanne jatkuu nykyisellään, meidän on turha saarnata muille maille alkuperäiskansojen oikeuksista, harmittelee Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala. 

Lue Hassin ja Hautalan tiedote:
http://tinyurl.com/639urmf

MUITA ASIOITA: UNKARIN MEDIALAKI, RAJAT YLITTÄVÄ TERVEYDENHUOLTO, LIETTUA, UZBEKISTAN, GEENIMUUNTELU

Täysistunnossa laitettiin EU-puheenjohtajuutta esitellyt Unkarin pääministeri Orban tiukoille maan medialaista. Hassi kommentoi keskustelua blogissaan: ”Sekä Orban että komission Barroso yrittivät kuitata medialain vähällä, Barroso sanoi että sitä analysoidaan. Minusta ei tuntunut hyvältä, että komission puheenjohtaja suunnilleen yritti painaa asian villaisella. Ensimmäisenä puhunut meppi, EPP-ryhmän puheenjohtaja Daul jatkoi samaa linjaa. Hän viittasi siihen, että Orban on luvannut muuttaa lakia jos komissio sitä vaatii. Ääni kellossa muuttui, kun seuraavat ryhmäpuheenjohtajat, demarien Schulz, liberaalien Verhofstadt ja vihreiden Dany Cohn-Bendit pääsivät puhumaan.” Vihreiden Cohn-Bendit kertoi olleensa Orbanin kanssa taistelemassa Unkarin vapauden puolesta ja kommentoi: ”Silloin ansaitsitte kunnioituksen, nyt teistä on tulossa Euroopan Chavez”.
Lue Hassin blogi:
www.satuhassi.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1821:tunisiaa-ja-unkaria&catid=5:blogi&Itemid=19
Lue vihreän ryhmän tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/367/367699.hungarian_media_law@en.htm

Pitkään valmistelussa ollut laki rajat ylittävästä terveydenhuollosta hyväksyttiin selvin luvuin. Laki tarjoaa viitekehyksen tilanteissa, joissa potilas hakee hoitoa muista EU-maista. Jäsenmaan olisi näissä tilanteissa korvattava hoito samalla tavalla kuin kotimaassa. Ennakkopäätös hoidon korvaamisesta pitäisi kuitenkin hakea etukäteen omasta jäsenmaasta, mikä turvaa niin potilaan oikeuksia kuin jäsenmaiden mahdollisuudesta huolehtia terveydenhoitojärjestelmänsä toimintakyvystä. Vihreät olivat tyytyväisiä lopputulokseen, joka parantaa potilaiden oikeusturvaa.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/367/367697.patients_rights@en.htm

Liettuan homoseksuaaleja syrjivät lait olivat myös esillä täysistunnossa. Nyt esillä olevat ehdotukset toisivat sakkoja homoseksuaalisuuden edistämisestä. Aiemmin Liettuassa haluttiin kieltää homoseksuaalisuudesta kertominen kouluissa. Täysistunto tuomitsi Liettuan lakiehdotukset ja vaati komissiota tekemään esityksen homofobian ja seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän kitkemisestä EU-maista.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/367/367847.homosexual_rights_in_lithuania@en.htm

Uzbekistanin presidentti Karimov vierailee Brysselissä maanantaina muun muassa tapaamassa Barrosoa. Vihreät eivät voi hyväksyä Karimovin kutsumista, sillä maassa on diktatuuri. Vihreät vaativat myös Uzbekistania koskevan asevientikiellon palauttamista. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ihmisoikeustilanne on vain pahentunut maassa. Ihmisoikeusvaliokunnan puheenjohtaja Hautala on pyytänyt Barrosoa ja Ashtonia nostamaan ihmisoikeuskysymykset esiin tapaamisessa Karimovin kanssa. Hautala nosti esiin myös kuuden vuoden takaisen Andijanin verilöylyn puutteelliset tutkimukset.
Lue Hautalan kirje Ashtonille ja Barrosolle:
www.heidihautala.fi/2011/01/karimov-to-visit-eu-ashton-and-barroso-must-put-human-rights-on-the-agenda/
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/368/368197.uzbek_president_karimov_in_brussels@en.htm

Geenimuuntelu oli jälleeen esillä täysistunnossa osana ruokaturvallisuutta koskevaa Sarbun mietintöä. Esillä oli geenimuuntelulainsäädännön löysääminen.
Katso miten mepit äänestivät:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/181-loysataanka-geenimuuntelun-saantoja

 

www.satuhassi.net                         www.greens-efa.org                      www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: