24.-28.1. Uutisia – valiokuntaviikko

VIIKON TEEMA: VIHREIDEN ILMASTO- JA ENERGIA VISIO VUODELLE 2050
 
Euroopan parlamentin vihreä ryhmä julkaisi torstainauuden tutkimuksen, jonka mukaan EU pystyy vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään jopa 95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Saksalaisen Öko-instituutin tekemä Vision Scenario -raportti osoittaa kuitenkin, että nykyistä politiikkaa jatkamalla tämä ei onnistu. Nykymenolla EU:n 27 jäsenmaan päästöt vähenisivät ainoastaan 38 prosenttia vuosisadan puoliväliin mennessä.Jotta tavoite ilmastonmuutoksen hillitsemisestä  alle kahden asteen voisi toteutua, EU:n tulisi vähentää päästöjään 80–95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, eli muuttaa kansantaloutensa lähes päästöttömäksi. Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan tämä on täysin mahdollista ilman ydinenergiaa. Avainasioita ovat voimakkaammat toimet energiatehokkuuden ja uusiutuvien energiamuotojen edistämiseksi. Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, että bioenergiaa kehitetään kestävällä tavalla.
 
– EU:n tulee tiukentaa vuoden 2020 päästövähennystavoitettaan 20 prosentista 30 prosenttiin, muuten EUn käytännön teot eivät vastaa tavoitetta rajoittaa ilmastonmuutos alle kahden asteen, sanoo vihreiden työtä ympäristövaliokunnassa johtava Satu Hassi.
 
Lue Hassin tiedote ja tutustu tutkimukseen:
http://tinyurl.com/6ydhhpy
 

MUUT UUTISET: EU LOBBASI LÖYSIÄ PÄÄSTÖRAJOJA KOREAN AUTOILLE, TURKMENISTANIN KUMPPANUUSOHJELMA HYLLYLLE, KATON MURHA UGANDASSA, JASMIINIVALLANKUMOUS, SIKAINFLUENSSA, SOININ ILMASTOMALLI

Julkisuuteen vuodettujen tietojen perusteella EU:n komissio on lobannut Etelä-Koreaa, jotta tämä löysentäisi autojen hiilidioksidipäästörajoja. Julki on vuotanut kirje, jolla EU:n komission kauppapääosasto on painostanut Etelä-Koreaa löysentämään päästörajoja suunnitellusta – jotta Saksan autoteollisuus saisi viedä Koreaan isoja ja isoruokaisia autoja. EU:n ja Yhdysvaltain painostuksesta päästöraja asetettiin Koreassa itse asiassa jopa EU:n päästörajaa löysemmäksi. Perusteena lobbaukselle oli kuitenkin, että EU-tuottajien pitäisi vaivatta päästä Korean markkinoille EU-rajojen täyttävillä autoilla.
Lue Hassin blogi aiheesta:
http://tinyurl.com/6krs9rr
 
Hautala sai ulkoasiainvaliokunnassa läpi esityksensä EU:n Turkmenistanin kumppanuusohjelman hyväksymisen viivyttämisestä. Hautalan mukaan ensin on tarkasteltava maan ihmisoikeustilanteen kehittymistä. Näillä näkymin ulkoasiainvaliokunnan esitys tulee täysistuntoäänestykseen kesäkuussa. Valiokunnan enemmistö antoi kokouksessaan kuitenkin alustavan suosituksen kumppanuusohjelman hyväksymisestä jo nyt, vihreiden vastustaessa. EU:n ja Turkmenistanin välinen kumppanuus- ja yhteistyösopimus on allekirjoitettu jo vuonna 1998, mutta sen ratifiointi keskeytettiin ihmisoikeusloukkausten vuoksi.
Katso Heidin selostus asiasta:
www.greens-efa-service.org/medialib/mcinfo/pub/en/scc/1967
Lue uutinen:
www.heidihautala.fi/2011/01/vihreat-onnistuivat-lykkaamaan-aanestysta-turkmenistanista/
 
Ugandalainen ihmisoikeus- ja LGBT-aktivisti David Kato sai väkivaltaisesti surmansa tällä viikolla. Kato oli johtava hahmo Ugandan seksuaalivähemmistöjä syrjivän lainsäädännön vastaisessa kamppailussa. Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala sekä Euroopan parlamentin LGBT-ryhmän puheenjohtajat konservatiivien Michael Cashman ja vihreiden Ulrike Lunacek ilmaisivat tuoreeltaan osanottonsa Katon kuoleman johdosta. Hautala vaatii EU:n ulkosuhdehallintoa sekä jäsenmaita, jotka ovat edustettuina Ugandan pääkaupungissa Kampalassa, takaamaan osaltaan LGBT-aktivistien turvallisuutta maassa.
Lue Hautalan, Cashmanin ja Luncacekin lausunto:
www.heidihautala.fi/2011/01/death-of-david-kato-lgbt-activist-in-uganda/
 
Ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala kirjoitti Tunisian ja ¨Pohjois-Afrikan tilanteesta Vihreään blogiin. ”Kautta Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kulkee autoritääristen valtioiden vyö. Yli kaksikymmentä vuotta on kulunut Itä-Euroopan yli pyyhkineestä vallankumousaallosta. Käynnistikö Tunisian jasmiinivallankumous aallon, joka tuoksuu kahvilta ja eksoottisilta mausteilta?”. Loppuviikosta levottomuudet yltyivät levottomiksi Egyptissä ja viimeiset uutiset kertovat oppositiojohtaja El Baradein joutuneen pidätetyksi mielenosoituksesta Kairossa.
Lue Hautalan blogi:
www.vihreat.fi/node/6036
 
Ympäristö- ja kansanterveysvaliokunta hyväksyi vihreiden Michèle Rivasin mietinnön sikainfluenssasta ja siihen liittyneistä EU:n toimenpiteistä. Mietinnössä kyseenalaistetaan laajamittaiset rokotusohjelmat, jotka tulivat myös kansantaloudellisesti kalliiksi. Myöskään kuolleisuus ei juuri poikennut normaalista kausi-influenssasta. Rivasi ehdotti WHO:n pandemian määritelmän tarkastamista siten, että huomioon otetaan laajuuden lisäksitaudin vakavuus. Myös päätöksentekomekanismeja vaaditaan avaamaan niin, että ollaan paremmin selvillä päätöksentekijöiden eturistiriidoista esimerkiksi käytettävien lääkkeiden ja rokotteiden suhteen.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/368/368400.swine_flu@en.htm
 
Hassi tyrmistyi meppikollegansa Soinin lanseeraamasta ilmastomallista ja vaatimuksesta pistää päästökauppajärjestelmä uusiksi: ”On aika herttaista, että porukka, joka katsoo ettei Suomen päästöille ole mitään merkitystä ja ettei pieni maamme ylipäänsä mitään mahda maailman isoilla turuilla ja toreilla, uskoo meidän voivan panna kansainvälisen ilmastonsuojelun kuviot kokonaan uusiksi – pelkästään ilmoittamalla asiasta EU:lle ja YK:lle.”
Lue Hassin blogi:
http://www.vihreat.fi/node/6087
 

www.satuhassi.net                 www.greens-efa.org                     www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: