31.1.-4.2. Uutisia – mini-istuntoviikko

VIIKON TEEMA: HAUTALA TUNISIASSA
 
Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala osallistuu torstaista sunnuntaihin Euroopan parlamentin valtuuskunnan matkalle Tunisiaan. Valtuuskunnan tehtävänä on saada tietoa ja tarkkailla kehityksestä jasmiinivallankumouksen jälkimainingeissa. Euroopan parlamentin valtuuskunta on erityisen kiinnostunut kansalaisten tilanteesta ja turvallisuudesta ja siitä, miten demokraattisia uudistuksia saadaan edistettyä.
 
Hautala kommentoi maan tilannetta ennen vierailua: ”Kansalaisyhteiskunnalla Tunisiassa on suuret odotukset EU:ta kohtaan. Tämä on tietynlainen tulikoe EU:n uudelle ulkosuhdehallinnolle, lisää Hautala.
 
Seuraa Hautalan vierailua Twitterissä:
www.twitter.com/HeidiHautala
 

MUUT ASIAT: EU-HUIPPUKOKOUS, BAHRAMIN TELOITUS, ELEKTRONIIKKAJÄTE, BANAANIKAUPPASOPIMUS, URAANIVERO
 
Tänään perjantaina EU-maiden johto kokoontui pohtimaan muun muassa energia-asioita. Vihreiden puheenjohtaja Rebecca Harmsin mukaan kokous ei tuonut toivottua tulosta energiatavoitteiden suhteen. Suurin pettymys Harmsin mukaan oli, että energiansäästötavoitteeksi asetetusta 20 prosentista vuoteen 2020 mennessä ei tehty sitovaa. Vihreät kiittivät huippukokouksen linjaa kansallisten uusiutuvien tukiohjelmien korostamisesta, mutta olisivat halunneet myös uusia rahoituskeinoja, joilla taataan energiainfrastruktuurin päivitys.
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/370/370023.eu_summit@en.htm
 
Ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala ja vihreiden koordinaattori alivaliokunnassa tuomitsivat jyrkästi iranilaishollantilaisen Zahra Bahramin teloituksen. 46-vuotias kahden lapsen äiti Bahram oli tuomittu huumeisiin liittyvien syytteiden perusteella sen jälkeen, kun hän matkusti Iraniin tapaamaan tytärtään ja sukulaisiaan. Teloitus toteutettiin täysin salassa, siitä ei kerrottu edes asianajajalle. Eri tietolähteiden mukaan Iranissa olisi teloitettu alkuvuonna jo 66 ihmistä eli yli kaksi päivässä. Euroopan parlamentti oli vaatinut Bahramia vapautettavaksi muun muassa syyskuisessa päätöslauselmassaan.
Lue uutinen:
www.heidihautala.fi/2011/01/hautala-and-lochbihler-strongly-codemning-the-execution-of-zahra-bahrami-in-iran/
 
Parlamentti äänesti täysistunnossa sähkö- ja elektroniikkajätettä koskevien sääntöjen uudistamisesta. Keräystä, kierrätystä ja jälleenkäsittelyä haluttiin lisätä nykyisestä. Vuoteen 2016 mennessä vähintään 85 prosenttia pitää tulla kerätyksi ja asianmukaisesti käsitellyksi. Laitteen myyjän olisi myös vastaanotettava pienet laitteet, kuten matkapuhelimet, kierrätykseen – ilman velvoitetta uuden ostamiseen. Tällä hetkellä vain alle puolet elektroniikkaromusta käsitellään asianmukaisesti. Asia on seuraavaksi jäsenmaiden käsittelyssä.
Lue tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/369/369807.electronic_waste_weee@en.htm
 
Parlamentti äänesti tällä viikolla kiistellystä banaanikauppasopimuksesta EU:n ja Latinalaisen Amerikan ja välillä. sopimuksen piti lopettaa vuosia jatkunut ylikansallisten ja pientuottajien välinen ’banaanisota’, mutta toisin kävi. Neuvoteltu sopimus perustuu vieläkin liian alhaisille sosiaali- ja ympäristönormeille, jotka suosivat 80 prosenttia markkinoista hallitsevia ylikansallisia banaanijättejä. Komission suositus sopimuksen hyväksymisestä meni kuitenkin läpi selvin numeroin, vihreiden ja vasemmistoryhmä GUE:n vastustuksesta huolimatta.
Lue tiedote:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/369/369806.eu_banana_regime@en.htm
Katso miten suomalaismepit äänestivät:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/32-aanestystulos-banaanikauppasopimus
 
Hassi kommentoi Mauri Pekkarisen tänään vastaanottamaa ja kauan odotettua selvitystä uraaniverosta: ”Valitettavaa, tosin ei yhtään yllättävää, on että ehdotus on valmiiksi vesitetty. Se sallisi vanhojen ydinvoimaloiden omistajien jatkossakin kääriä huimia windfall-voittoja. Lisäksi selvitys kauppaa ’maltillista’ uraaniveroa vaihtoehtona ydinvoimalaitosten vahingonkorvausvastuulle. Selvitys esittää, että uraanivero kompensoisi yhteiskunnalle sitä, että ydinvoimaan liittyy suuronnettomuuden riski. Tämä on mielestäni ydinvoimaloiden omistajien vastuun lakaisemista maton alle. Jos suuronnettomuus tapahtuu, uraaniverolla kerätyt rahat eivät lähestulkoonkaan riitä kattamaan kustannuksia.”
Lue blogi:
http://tinyurl.com/4waqp34
 

www.satuhassi.net    www.greens-efa.org    www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: