7.-11.2. Uutisia – ryhmäviikko

Ryhmäviikko 7.-11.2.2011

VIIKON TEEMA: EGYPTI JA TUNISIA

Egyptin mielenosoitukset jatkuivat ja kiihtyivät, kun presidentti Hosni Mubarakin odotettua eroilmoitusta ei kuulunutkaan torstai-iltana. EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Catherine Ashton ilmoitti suunnittelevansa matkaa Kairoon, Egypti kuitenkin sanoi, että Ahston ei ole tervetullut. Hautala puolestaan palasi viikonloppuna Tunisiasta, jossa parlamentin valtuuskunta seurasi tilannetta vallankumuksen jälkeen. Erityisenä huolena on, miten varmistetaan puolen vuoden päästä pidettyjen vaalien tasapuolisuus pitkään jatkuneen Ben Alin valtakauden jälkeen

Hautala kummastelee Vihreän Langan kolumnissa EU:n vaihtunutta linjaa Tunisiaa kohtaan: ”On oikeastaan ihme, että EU on nyt niin tervetullut. Vain viikkoja ennen vallankumousta EU:n edustajat neuvottelivat erityisaseman myöntämisestä Tunisialle.
EU:n toimintaa kuvaa hyvin naapuruussuhteista vastaavan komissaarin Stefan Fülen puhe Tunisissa maaliskuussa 2010. Komissaari ilmoitti haluavansa päättäväisesti syventää Tunisian ja EU:n ”ennestään hyvin kiinteitä suhteita”. Vain Euroopan parlamentti on muistanut arvostella diktatuuria ja tukea kansalaisyhteiskuntaa, mutta varmaankin tämä on ollut kiusallista unionin ja sen monien jäsenmaiden paikallisille edustajille. EU:n Tunisian-suurlähettilään eroakin on jo vaadittu, mutta ensin on selvitettävä EU:n johdon osuus. ”Niin vakaa on tämä alue, että meidän tulisi pystyä asettamaan kunnianhimoisempia tavoitteita koko Maghrebin alueella niin kahdenvälisesti kuin alueellisestikin”, komissaari Füle ylisti ensivierailullaan maaliskuussa 2010.
Lue kolumni:
http://www.heidihautala.fi/2011/02/eu-tarkkailuun/

MUUT ASIAT: KOMISSARIEN OHJESÄÄNTÖ, STRASBOURG, BUSH PERUI GENEVEN MATKAN, PRISSI CHARLES

Komissio on tehnyt ehdotukset komissaarien uusiksi ohjesäännöiksi. Vihreät vaativat asian tuomista parlamentin käsittelyyn, sillä komission ei katsota voivan itse päättää komissaareja ja entisiä komissaareja sitovista säännöistä. Vihreät vaativat, että komissaareille asetetaan kahden vuoden jäähyaika ennen kuin he voivat siirtyä toisiin tehtäviin, mikäli tehtävissä katsotaan olevan intressiristiriita. Vihreät haluavat eroon myös entisille komissaareille maksettavista korvauksista, sikäli kun he ovat jo siirtyneet uusiin tehtäviin.
Lue vihreiden tiedote:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/370/370411.commissioners_code…

Keskustelu Strasbourgin istuntoviikoista sai taas tuulta alleen kun libaraali varapuhemies Edward McMillan-Scott julkaisi teettämänsä tutkimuksen kahden istuntopaikan vaikutuksista. Tutkimuksessa todetaan jo hyvin selvillä olevat kahden toimipaikan taloudelliset ja  ympäristökustannukset. Lisäksi tuodaan esiin Strasbourgin vaikutukset työtehoon rasittavine matkoineen, huonoine kulkuyhteyksineen ja sekä heikompine työympäristöineen. McMillan Scottin mukaan EU-laajentumisen jälkeen on selvää, että kahden toimipaikan malli ei enää toimi. Valitettavasti Ranskalla on edelleen mahdollisuus estää Strasbourgin istuntoviikoista luopuminen, huolimatta meppien ja kansalaisten tahdosta. 91 prosenttia mepeistä haluaisi pitää istuntoviikot Brysselissä, jossa muukin työskentely tapahtuu.
Lue tutkimus:
http://www.emcmillanscott.com/

Ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala oli tyytyväinen Sveitsin ilmoitettua, että maa pidättää Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin jos tämä saapuu Geneveen 12.2. suunnitellulle vierailulleen. Pidätysperusteena olisivat olleet Bushin kansainvälisiä sopimuksia rikkoneet toimet terrorismin vastaisessa sodassa, Bushin katsotaan toimikaudellaan syyllistyneen kidutukseen ja muihin vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Bush peruikin vierailunsa ilmoituksen jälkeen. Hautala näkee Sveitsin tärkeänä kumppanina ihmisoikeustyössä. Lue Hautalan kirje Sveitsin presidentille:
http://tinyurl.com/5rwe2db

Prinssi Charles oli tällä viikolla puhumassa ilmastoseminaarissa, jossa myös Lordi Stern ja  komission puheenjohtaja Barroso esiintyivät.  Prinssi Charles suomi ilmastoskeptikoita heidän vastuuttomuudestaan: ”Kysyisin heiltä, miten he aikovat kohdata lapsenlapsensa ja tunnustaa näille, että tärvelivät näiden tulevaisuuden, kun kieltäytyivät tunnustamasta selviä varoitusmerkkejä ja kuittasivat ne pelkkänä ”luonnollisena vaihteluna.”
Lue Hassin blogi seminaarista:
http://tinyurl.com/64uj3n3

www.satuhassi.net                     www.greens-efa.org                     www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: