14.-17.2. Uutisia – täysistuntoviikko

VIIKON TEEMA: UNKARIN MEDIALAKI JA GAY PRIDE

Unkarin medialaki oli taas esillä Euroopan parlamentissa. Tällä kertaa poliittiset ryhmät olivat valmistelleet päätöslauselmaehdotuksen liittyen median vapauteen Unkarissa. Kompromissiesityksessä olivat mukana kaikki suuret ryhmät lukuunottamatta Unkarin pääministeri Orbanin omaa poliittista perhettä eli Euroopan kansanpuoluetta (EPP, Kokoomus ja Kristillisdemokraatit).

Päätöslauselmasta oli määrä äänestää torstaina, mutta keskiviikkona komissio antoi yllättäen myönteisen lausunnon Unkarin tekemistä muutoksista medialakiin.  Päätöslauselma ei enemmistön mielestä vastannut enää muuttunutta tilannetta ja sen käsittely siirrettiinkin maaliskuun istuntoon. Unkarilaiset toimittajat ovat edelleen huolestuneita lehdistön vapaudesta maassa huolimatta hallituksen vastaantulosta. Myös vihreä ryhmä arvioi, etteivät muutokset takaa median vapautta maassa.

Hassi ja Hautala ilmaisivat huolensa Budapestin poliisipäällikön peruttua Gay Pride -tapahtuman luvan. Syynä oli järjestäjien hakema lupa laajentaa tapahtuma sisältämään medialakiprotesti myös Unkarin parlamentin edustalla. Tässä yhteydessä lupa peruttiin kokonaan. Luvan palauttaminen ennen tapahtumaa on kuitenkin vielä mahdollista.

Lue Hassin ja Hautalan tiedote: http://tinyurl.com/6dkm4sr
Vihreiden tiedote:
 www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/371/371430.hungarian_media_law@en.htm

MUUT TEEMAT: VENÄJÄN OPPOSITIO, ELÄKKEET, TURVAPAIKKAJÄRJESTELMÄ, PAKETTIAUTOJEN PÄÄSTÖT

Vihreiden Hautala ja saksalainen Werner Schul zemännöivät ja isännöivät tällä viikolla Venäjän oppositiopuolueen Solidaarisuuden vierailua. Paikalla oli puolueen puheeenjohtaja ja Jeltsinin entinen varapääministeri Boris Nemtsov ja hallituksen jäsen Andrei Nekrasov. Vierailu osui samalle viikolle kun parlamentti käsitteli oikeusvaltion tilannetta Venäjälle, erityisesti Hodorkovskin tuomion osalta. Nemtsov ja Nekrasov tapasivat myös muiden  poliittisten ryhmien johtoa Strasbourgissa.  Oppositio on erityisen huolissaan 2011 ja 2012 maassa järjestettävien vaalien vapaudesta. Hautalan ja Schulzin mielestä EU:n on välttämätöntä tiivistää suhteitaan oppositiopuolueisiin etenkin niissä maissa, joissa demokratia ja oikeusvaltio ovat heikolla tasolla.  Komission puheenjohtaja Barroso  tapaa Venäjän presidentin 24.2.
Katso Hautalan, Schulzin ja Nemtsovin lehdistötilaisuus: http://tinyurl.com/66rl9c7
Lue Hautalan ja Schulzin tiedote: http://tinyurl.com/5v9co6y

Täysistunto äänesti myös eläkkeitä koskevasta mietinnöstä. Mietinnössä otetaan kantaa komission aiemmin julkaisemaan vihreään kirjaan eläkkaistä. Parlamentti on varsin kriittinen suunnitelmiin asettaa yleistä EU-eläkeikää. Parlamentti sen sijaan vaatii, että kansaneläkkeiden tason on oltava köyhyysrajan yläpuolelle kaikissa EU-maissa. Huomiota kiinnitettiin myös sukupuolten tasavertaiseen kohteluun sekä parempaan oikeuteen ottaa eläke mukaan toiseen EU-maahan. Eläkeiän nostoa tärkeämpänä keinona nähtiin eläkeikää lähestyvien työkunnon ylläpito ja ikääntyvien työntekijöiden parempi integrointi työyhteisöön.

Hautala kirjoitti blogin EU:n turvapaikkajärjestelmästä, joka oli myös täysistunnon käsiteltävänä:
”Tammikuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti, että Belgia ei olisi saanut palauttaa afganistanilaista turvapaikanhakijaa Kreikkaan. Kreikassa turvapaikanhakijoiden tilanne on niin huono, että palauttaminen on Euroopan ihmisoikeussopimusta vastaan. Suomikin päätti lopettaa käännytykset tammikuussa. Tuomio tekee selväksi, että koko Dublin II-järjestelmä on toimimattomana uudistettava. Nyt vastuuta turvapaikanhakijoista pallotellaan mailta toisille ja maastaan pakoon lähteneet joutuvat tämän uhriksi.”
Lue Hautalan blogi: http://tinyurl.com/4m7c524

Pakettiautojen päästöt olivat myös esityslistalla. Komissio oli ehdottanut vuonna 2020 uusien autojen päästötavoitteeksi 135 g/km. Parlamentti halusi suurten ryhmien enemmistöllä löysentää päästötavoitetta peräti 147 g/km. VIhreät jäivät vastustuksessa yksin. Myös Etelä-Korean vapaakauppasopimus hyväksyttiin vihreiden vastustuksesta huolimatta. EU oli neuvotellut sopimuksen yhteydessä Etelä-Korean autopäästönormit suunniteltua alemmiksi – huolimatta siitä, että lobbauksen tuloksena päästöraja on Koreassa jopa EU:ta lievempi. 
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/371/371114.van_emissions_rules@en.htm

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: