28.2.-4.3. Uutisia – ryhmäviikko

VIIKON TEEMA: LIBYAN KRIISI

Libyan väkivaltaisuudet kiihtyivät, tietojen mukaan useampi tuhat olisi jo menehtynyt. Myös pakolaisvirta Libyasta kasvaa. Asia oli myös kansalaisvapauksien valiokunnan käsittelyssä. EU on myöntänyt hätäapua kriisin hoitamiseksi. Komission puheenjohtaja Barroso on vaatinut Gaddafia väistymään. Perjantaina maltalainen terveyskomissaari Dalli järkytti kommentoimalla, ettei EU voi käskeä Gaddafia siirtymään. Dallilla on ollut läheisiä suhteita Libyaan. Barrosonreaktiota Dallin irtiottoon ei ole vielä saatu.
Lue Hautalan blogi: http://www.heidihautala.fi/2011/03/libya-totuuden-hetki/
Lue juttu Dallin kommenteita http://euobserver.com/9/31923

MUUT ASIAT: SUOSTRATEGIA, VIRTTAANKANKAAN TEKOPOHJAVESIHANKE, ILMASTOKUULEMINEN, AVUSTAJAMÄÄRÄRAHALISÄYS

Hassi jätti komissiolle kirjallisen kysymyksen Suomen suostrategiaesityksestä, joka on vastoin EU:n ilmastotavoitteita ja saattaisi ennestään lisätä haittavaikutuksia ympäröiville vesistöille ja rikkoa EU:n luonto- ja lintudirektiiviä. Ehdotettu strategia tukee ensisijaisesti turpeen polton jatkamista eikä ympäristön ja luonnon suojelua. Se esittää, että uutta turpeentuotantoalaa tarvitaan 58 000 hehtaaria vuoteen 2020 mennessä ja että turpeen nosto sallitaan edelleen ennestään ojittamattomilla soilla. Turpeen poltto tuottaa kuitenkin kivihiiltäkin korkeammat kasvihuonepäästöt ja lisäksi kuivatetut suot ovat hiilidioksidin lähde. Suoluonnon monimuotoisuus on Suomessa jatkuvasti köyhtynyt, kun suurin osa maan soista on ojitettu. Komission vastausta voi kuuden viikon kuluessa.
http://tinyurl.com/4vhd3vh

Hassi kertoi vierailullaan Satakunnassa perjantaina 4.3., että Turun Seudun Vesi Oy:n (TSV:n) mittava tekopohjavesihanke on joutunut EU:n komission tarkasteluun. Hankkeen arvostelijat katsovat sen uhkaavan Virttaankankaan alueen puhtaita pohjavesiä. EU-komissio kiinnostui asiasta Hautalan tekemän kirjalliseen kysymykseen pohjalta. Komissio vaatii nyt Suomen viranomaisilta lisäselvitystä muun muassa Kokemäenjoen veden ja pohjaveden laadusta sekä hankkeen vaikutuksille alttiista vesistöistä sekä lupamenettelystä.
Lue Hassin tiedote: http://tinyurl.com/6e2t7ga

Tällä viikolla EU-parlamentissa on useitakin ilmastopolitiikkaan liittyviä tilaisuuksia. Maanantaina ympäristövaliokunnassa oli asiantuntijakuuleminen, jonka aluksi professori Wolfgang Lucht Potsdamin ilmastontutkimusinstituutista muistutti kuinka tärkeää on saada ilmastonmuutos pidettyä alle kahden asteen rajan. Hassi raportoi kuulemissta: ”Jos maapallo lämpenee yli kahden asteen, ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että ihmiskunta joutuu ilmasto-oloihin, jollaisia se ei ole koskaan kokenut, professori Lucht varoitti. Hän muistutti tulevan ilmaston ennustamisen epävarmuuden tarkoittavan sitä, että muutokset voivat olla myös kielteisempiä kuin tutkijat nyt ennustavat. Jos maapallo lämpenee kaksi astetta, manneralueet lämpenevät enemmän. Ilmassa on enemmän vesihöyryä, se muuttaa sateita ja ilmavirtauksia.”
http://tinyurl.com/6klmuwh

Vihreät kritisoivat jälleen muiden ryhmien halua korottaa meppien avustajamäärärahoja budjettivaliokunnassa. Kyseessä olisi lyhyen ajan sisään toinen korotus, jota ennen ei tehty riittävää selvitystä siitä, onko edellinen korotus tullut käytettyä ja mikä on määrärahatarve sen jälkeen. Lisäys maksaisi 13,2 miljoonaa euroa vuodessa. Asia on käsittelyssä täysistunnossa maaliskuun lopulla.
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/373/373159.ep_budget@en.htm

Ensi viikon tiistaina 8.3. Euroopan parlamentti juhlii sadatta naisten päivää. Komissio julisti tänään aloitteen nimetä 5.maaliskuuta samapalkkaisuuden päiväksi.

Ensi viikon täysistuntoagendalla on muun muassa tasa-arvoasiast, romanistrategia, Libya-päätöslauselma ja uudet rahoitusmahdollisuudet EU- ja globaalilla tasolla. Kohuttu kuluttajansuojadirektiivi lykkääntyi maaliskuun lopulle.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: