7.-11.3. Uutisia – täysistuntoviikko

VIIKON TEEMA: 100. NAISTENPÄIVÄ

Tiistaina juhlittiin 100. naisten päivää – myös parlamentissa. Tasa-arvosta keskusteltiin useammankin mietinnön yhteydessä, ne käsittelivät
tasa-arvotilannetta ylipäänsä, naisten köyhyyttä ja terveyden tasa-arvoistamista. Naisten oikeudesta aborttiin oli useita esityksiä poistaa kyseiset kohdat. Suomalaisista mepeistä Essayah ja Soini vastustivat naisten oikeutta aborttiin.

Parlamentti vaati selkeitä tavoitteita samapalkkaisuuden saavuttamiseksi. 20 prosentin palkkakuilua pitäisi parlamentin mukaan vähentää määrätietoisin keinoin. Samapalkkaisuutta vaati myös Hautala yhdessä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon kanssa, sillä Suomessa palkkaero on jopa EU-keskiarvoa suurempi. Vanhempainvapaatyöryhmän mietintö jätettiin myös tällä viikolla, työryhmän jäsen Hautala jätti mietintöön lausuman 6+6+6-mallin puolesta.

Lue Hautalan ja Alanko-Kahiluodon tiedote:
www.heidihautala.fi/2011/03/hautala-ja-alanko-kahiluoto-100-naistenpaivana-samapalkkaisuudesta-totta/
Lue Hautalan tiedote:
www.heidihautala.fi/2011/03/tasa-arvoasiain-neuvottelukunta-tane-kannattaa-666-mallia/
Lue Hassin blogi:
http://tinyurl.com/637zfzh
Lue miten mepit äänestivät aborttioikeudesta:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/45316787

MUUT ASIAT: STRASBOURG, ILMASTOPOLITIIKKA JA ENERGIATEHOKKUUS, ROMANISTRATEGIA, AL-MALEH VAPAAKSI, LIBYA

Tällä viikolla EU-parlamentti päätti vähentää Strasbourgiin matkustamista muuttamalla suunniteltua istuntokalenteria vuosien 2012 ja 2013 osalta. Lokakuulle suunnitellut kaksi istuntoviikkoa päätettiin yhdistää. Näin ollen mepit ja parlamentin virkakoneisto matkustavat Sttrasbourgiin 11 kertaa vuodessa aiemman 12 kerran sijaan. Vihreiden Satu Hassi oli esittänyt parlamentille työskentelyn tiivistämistä tavalla, joka olisi vähentänyt matkustamista noin kolmanneksen. Hassin esitys perustui kahteen peräkkäiseen viisipäiväisiin työviikkoon (nyt työpäiviä on neljä) ja kotimaan viikkojen lisäämiseen. Tämä esitys ei kuitenkaan tullut hyväksytyksi. Strasbourgin viikkojen vähentäminen meni läpi noin sadan äänen enemmistöllä. Hassi toteaa: ”Tämä on ensimmäinen kerta, kun parlamentin enemmistö käy tuntuvampaan kapinaan Strasbourgissa sahaamista vastaan ja olen siitä tosi iloinen.´Toivon, että seuraavana askeleena parlamentti päättää olla myöntämättä rahaa Strasbourgin matkoihin. Kalliiksi se nimittäin tulee. Tuoreen selvityksen mukaan Strasbourgista luopumisella säästettäisiin vuosittain peräti 180 miljoonaa euroa.”
Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/6cj5cak

EU:n komissio julkaisi tällä viikolla kaksi tärkeää ilmasto- ja energia-asiakirjaa, tulevien vuosikymmenien ilmastopolitiikkaa linjaavan ”Roadmap 2050” -tiedonannon ja energiatehokkuuden toimintaohjelman. Hassi kommentoi: ”Valitettavasti molemmat ovat vesitettyjä, ainakin kun niitä verrataan siihen, mitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi oikeasti pitäisi tehdä. Perinteiseen tyyliin teollisuutta edustavat järjestöt ovat lobanneet ilmastopolitiikan tiukentamista vastaan. Itse pääasian eli ilmastonsuojelun kannalta tärkeimmät heikot kohdat komission tämänpäiväisessä linjauksessa ovat se, että EU tiukentaisi vuoden 2020 päästövähennystään vain 25, ei 30 prosenttiin, ja toiseksi se, että EU ei edelleenkään muuttaisi sitovaksi energiatehokkuuden 20 prosentin parantamistavoitetta.”
Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/5r24w4a

Euroopan parlamentti hyväksyi mietinnön romaniväestön osallistamista koskevasta EU:n strategiasta. Parlamentti kannattaa vahvasti EU-laajuista strategiaa. Parlamentti asettaa suuntalinjoja komission huhtikuussa julkaistavalle viitekehykselle kansallisia romanistrategioita varten. Kansalaisvapauksien valiokunnan jäsen Heidi Hautala on tyytyväinen hyväksyttyyn mietintöön, mutta vaatii komissiolta avoimempaa lähestymistapaa ja EU-laajuista näkökulmaa. ”EU:n laajuiselle romanistrategialle on huutava tarve. Romaneihin kohdistuu entistä enemmän leimaamista ja romanivastaisuus on lisääntynyt poliittisessa keskustelussa. Talouskriisi on vain koventanut asenteita. Komission tulisi kuulla asiassa kansalaisyhteiskuntaa, mitä se ei nyt ole tehnyt. Tärkeintä olisi saada romanit keskeisesti mukaan strategian suunnitteluun ja toteuttamiseen. Ylhäältä asetettu strategia ei voi tuottaa samanlaisia tuloksia kuin laajaan kansalaisyhteiskunnan osallistumiseen perustuva”, kommentoi Hautala.
Lue tiedote: www.heidihautala.fi/2011/03/hautala-romanistrategian-perustuttava-kansalaisyhteiskunnan-kuulemiseen-ja-eun-yhteistyohon/

Iloinen ihmisoikeusuutinen kuultiin, kun syyrialainen ihmisoikeusasianajaja Al-Maleh armahdettiin ja vapautettiin. Al-Malehin työ oli laajasti esillä Euroopan parlamentissakin viime vuonna, kun Hautala esitti häntä vuosittaisen Sakarov-sananvapauspalkinnon saajaksi. Al-Malehia syytettiin Libyassa ”kansallistunteen heikentämiseen tähtäävien tietojen levittämisestä”.
Lue Hautalan Human Rights diary:
www.heidihautala.fi/2011/03/syrian-human-rights-lawyer-al-maleh-released/

Vihreät vaativat toimimaan Gaddafia vastaan määrätietoisesti parlamentin keskustellessa Libyasta ulkosuhteiden korkean edustajan Ashtonin kanssa. Vihreät ja liberaalit vaativat myös tunnustamaan Libyan kansalaisneuvosto Libyan kansan virallisena edustajana. Ahston ei toistaiseksi tukeanut aloitetta.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/373/373678.libya@en.htm

 

www.satuhassi.net    www.greens-efa.org    www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: