14.-18.3. Uutisia – valiokuntaviikko

VIIKON TEEMA: JAPANIN KATASTROFI
 
Tällä viikolla huomio on myös EU-tasolla kiinnittynyt Japanin tsunamiin ja sen seurauksiin maan lukuisille ydinvoimaloille. Tsernobylin kaltaiselta onnettomuudelta on kuitenkin toistaiseksi onnistuttu välttymään. Energiakomissaari Oettinger oli kuultavana tällä viikolla parlamentin valiokunnissa tilanteesta. Ydinvoiman vankkana puolustajana tunnettu Oettinger puhui tarpeesta uudelleenarvioida EU:n energiapolitiikkaa Japanin onnettomuuksien seurauksena. Vihreät vaativat välittömiä toimia ydinvoimaturvallisuuden parantamiseksi, muun muassa sulkemaan vaarallisimmat voimalaitokset sekä arvioimaan kaikkien ydinvoimaloiden riskialttiudet poikkeuksellisissa tilanteissa. Myös ydinvoiman rahoitushanat haluttiin sulkea heti.

Vihreät kannattavat esitettyjä stressitestejä, mutta pelkäävät niiden jäävän helposti tekosyyksi pidättäytyä muista välttämättömistä toimenpiteistä. Vihreät eivät myöskään pidä testien vapaaehtoisuutta hyvänä menettelynä, vaan vaativat puolueetonta ja pakollista arviointia. Vihreiden puheenjohtajan Rebecca Harmsin mukaan ensisijaista on sulkea ennen vuotta 1980 avatut laitokset, jotka sijaitsevat maanjäristysalttiille alueelle.

Ympäristö- ja energiavaliokunnissa toimiva Hassi kommentoi Oettingerin ja liittokansleri Merkelin mielenmuutosta: ”Mies, joka reilu kuukausi sitten selitti vuolaasti, miksi on niin vaikeaa toimia päättäväisemmin paremman energiatehokkuuden puolesta ja on ollut ainakin puolinihkeä myös uusiutuvalle energialle, sanoo nyt että meidän pitää nopeuttaa investointeja uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen. Samanlaisen henkisen uudelleensyntymisen näyttää kokeneen Oettingerin puolueen johtaja ja Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka muuten on fyysikko. Merkel sanoi maanantaina, että business as usual ei voi jatkua, Japanin onnettomuus on taitekohta koko maailmalle.”

Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/664hl8e

Lue vihreiden tiedote: http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/374/374208.japan@en.htm

Lue vihreiden suositukset:
www.greens-efa.org/cms/topics/dokbin/374/374509.nuclear_safety@en.pdf

 
MUUT ASIAT: KLOONAUS RUOKATUOTANNOSSA PARLAMENTIN JA JÄSENMAIDEN KIISTAKAPULANA, YRITYSVEROT

Euroopan parlamentin ja ministerineuvoston väliset neuvottelut uuselintarvikeasetuksesta – siis uudentyyppisiä elintarvikkeita koskevasta asetuksesta – päättyivät ilman sopua. Vaikeimmaksi kiistakapulaksi nousi eläinten kloonaus ruokatuotannossa. Parlamentti on suuren enemmistön turvin vaatinut kloonauksen kieltämistä ruokatuotannossa, koska kloonatut eläimet ja niiden jälkeläiset kärsivät erilaisista vakavista sairauksista ja näin niiden hyvinvointia ei voida taata. Jäsenmaiden hallitukset ovat asiasta enimmäkseen toista mieltä. Vihreiden neuvottelijana toiminut Satu Hassin mukaan komissio oli vastoin EU-sopimuksia ajanut ministerineuvoston asiaa, vaikka komission rooli on toimia neuvotteluissa puolueettomana.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/374/374800.clone_food@en.htm

Komissio jätti tällä viikolla esityksen yritysverotusyhteistyöstä. Esityksen mukaan yritykset tekisivät yhden veroilmoituksen koko EU:n alueelle ja maksetut verot jaettaisiin jäsenmaiden kesken tietyn kaavan perusteella. Esityksellä haetaan yrityksille mahdollisuutta selvitä vähemmällä paperityöllä ja säästää rahaa. Vihreät kannattavat yritysveron yhtenäistämistä, jolla voitaisiin myös vähentää veronkiertoa, mutta korostavat että järjestelmästä on tehtävä yrityksille pakollinen. Irlanti pelkää esityksen tarkoittavan matalan yritysveron tuoman edun menettämistä.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/374/374392.corporate_tax@en.htm

Viime viikolla Jerevanin Zvartnotsin lentokentällä Armenian rajaviranomaiset eivät myöntäneet YLE:n toimittaryhmälle viisumeita. Toimittajat käännytettiin pois maasta.Viranomaiset eivät selittäneet käännyttämisen syytä. Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala vaatii Armenialta selvitystä.
Lue Hautalan tiedote:
http://tinyurl.com/4erj642

www.satuhassi.net        www.greens-efa.org            www.heidihautala.net

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: