21.-25.3. Uutisia – mini-istuntoviikko

VIIKON TEEMA: KULUTTAJANSUOJADIREKTIIVI

Tällä viikolla parlamentti äänesti kuluttajansuojadirektiivistä. Asia on ensimmäisessä lukemisessa, joten neuvottelut jäsenmaiden ja parlamentin välillä jatkuvat tämän jälkeen. Vihreät olivat suhteellisen tyytyväisiä kompromissiin, joka oli parantunut aiemmin sisämarkkinavaliokunnassa käsitellystä esityksestä. Vihreille on ollut tärkeää turvata jäsenmaille oikeus parempaan kuluttajansuojaan ja parlamentin kanta hylkääkinkomission alkuperäisen esityksen, joka perustui täysharmonisaatioon. Mukaan direktiivin piiriin on asetettu myös digitaalinen sisältö ja ulkopuolelle toisaalta sosiaali- ja terveyspalvelut. Vihreät toivovat vielä luvun 5 poistamista. Tämä luku koskee sopimusehtoja, ja se olisi täysharmonisaation piirissä eli jäsenmaissa ei olisi mahdollista asettaa kuluttajansuojaa paremmalle tasolle tältä osin. Myös neuvosto kannattaa laajasti luvun poistamista, joten asiasta päästäneen sopuun.

Vihreiden Emilie Turunen sanoi kuluttajansuojadirektiivin olevan askel eteenpäin EU:n kuluttajansuojalle, etenkin mitä tulee yhä enemmän käytyyn nettikauppaan.

Direktiivi sitoo yhteen aiemmin erillisinä olleet neljä direktiiviä.

Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/375/375795.consumer_rights_rules@en.htm

MUUT ASIAT: LAHJUSSKANDAALI, YHDISTELMÄLUPA, VÄKIVALTAISUUDET ARABIMAISSA

The Sunday Times kohautti viime sunnuntaina uutisella, joka kertoi kolmen mepin ja entisen ministerin olleen valmiita rahaa vastaan esittämään pankkialalle mieleisiä muutosehdotuksia parlamentin valiokunnissa. Lobbareiksi tekeytyneet toimittajat tarjosivat huimia summia yhteistyöstä EPP:n Strasserille ja  sosialistien Thalerille ja Severinille. Thaler olikin jättänyt omissa nimissään The Sunday Timesin ”tilaaman” muutosesityksen ja Severin antoi muutosesityksen maanmiehelleen romanialaiselle Bodulle jätettäväksi. Esityksistä äänestettiin tällä viikolla lakiasianvaliokunnassa ja osa niistä meni jopa läpi. Strasser oli puolestaan luvannut edistää asiaa kollegansa kautta talousasiainvaliokunnassa. Hassi kommentoi tapausta:”Salaa videoidussa tapaamisessa Strasser kehuskeli toimittajille olevansa lobbari ja työskentelevänsä viidelle yritykselle, jotka kukin maksavat hänen palveluksistaan vuodessa 100 000 euroa. Pankkien vakuuksia koskevasta lobbaustyöstä hän oletti saavansa 25 000 euroa ensimmäisen neljännesvuoden palkkiona.” Hassi ja Hautala vaativat lobbareiden ja meppien suhteita koskevien sääntöjen uudistamista pikaisesti, sillä tapaus osoittaa lahjonnan olevan selvästi luultua yleisempää. Kaikki kolme
meppiä ovat kohun vuoksi eronneet tehtävistään.
Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/6c7erec
Lue Hassin ja Hautalan tiedote: http://tinyurl.com/46gavoy

Täysistunnossa äänestettiin myös yhdistelmäluvasta eli yhdistetystä oleskelu- ja työluvasta, joka koskisi EU:n alueelle muuttavia kolmansien maiden kansalaisia. Yhdistelmäluvan odotetaan vähentämään maahanmuuttajilta vaadittua byrokratiaa heidän tullessaan EU:n työmarkkinoille. Vihreiden Jean Lambertinmukaan esitys on kaukana täydellisestä,mutta kuitenkin parannus nykytilaan ja se osoittaa, että EU:ssa tunnustetaan muualta tulevien maahanmuuttajien panos Euroopassa. Yhdistelmälupaesityslähtee yhdenvertaisen kohtelun periaatteesta työpaikalla, lisäksi luvan haltijoille tulee taata pääsy sosiaaliturvan ja – palveluiden piiriin – jäsenmaille tosin jätetään vapautta poikkeuksiin. Kausityöntekijöitä koskeva erillinen direktiivi on parhaillaan valmistelussa komissiossa.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/375/375873.single_eu_work_permit@en.htm

Ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala tuomitsi Syyrian, Bahrainin ja Jemenin viranomaisten väkivaltaisuudet mielenosoittajia kohtaan sekä mielenosoittajien kuolemat. Hautala oli myös huolestunut Ashtonin edustajan Cooperin lausunnoista tällä viikolla, hänen mukaansa viranomaiset toimivat oikein pyrkiessään takaamaan rauhan ja järjestyksen. Hautala muistutti, että mielenosoituksissa on kuollut rauhanomaisesti toimineita ihmisoikeusaktivisteja.
Lue Hautalan tiedote:
http://tinyurl.com/5u84274

www.satuhassi.net    www.greens-efa.org   www.heidihautala.net

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: