28.3.-1.4. Uutisia – ryhmäviikko

VIIKON TEEMA: HASSI JA PIETIKÄINEN IHMETTELIVÄT SUOMEN LINJAA KLOONAUKSESSA

Euroopan parlamentin jäsenet Satu Hassi ja Sirpa Pietikäinen arvostelevat Helsingin Sanomissa tänään julkaistussa mielipidekirjoituksessa Suomen epäselvää linjaa uuselintarvikeasetusta koskeneissa neuvotteluissa. Neuvottelut kaatuivat sovitteluvaiheessa, kun parlamentti ja jäsenmaat eivät päässeet yksimielisyyteen kloonausta koskevista kysymyksistä. Maatalousministeri Anttila oli ilmoittanut Suomen vastustavan kloonausta ruokatuotannossa, mutta neuvotteluihin parlamentin edustajina osallistuneiden Hassin ja Pietikäisen mukaan Suomen neuvottelijat peesasivat neuvotteluissa nimenomaan kloonaukselle myönteistä linjaa. Euroopan parlamentti ajoi kloonien ja kloonien jälkeläisistä saatavien elintarvikkeiden kieltoa, koska klooniteknologian käyttö on eettisesti ja eläinten hyvinvoinnin kannalta arveluttavaa.

Hassi ja Pietikäinen kirjoittavat:

”Suomen kanta ja panos neuvotteluissa jäi epäselväksi. Suomen maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on ilmoittanut tiukasti, että Suomi ei halua markkinoille elintarvikkeita klooneista eikä niin ikään niiden jälkeläisistä. Saamamme tiedon mukaan Suomen neuvottelijat eivät kuitenkaan ajaneet tätä linjaa neuvottelujen edetessä vaan tyytyivät ministerineuvoston puheenjohtajamaa Unkarin esityksiin, jotka myötäilivät kloonaukselle myönteistä kantaa. Tämä linja esti ministerineuvostoa tulemasta parlamenttia vastaan edes kloonattujen eläinten jälkeläisistä saadun maidon ja lihan merkitsemisessä, ja lopulta johtivat koko neuvottelun kariutumiseen.”

”Mielipidekyselyjen mukaan valtaosa eurooppalaisista ja suomalaisista eivät halua kloonieläimistä saatuja elintarvikkeita ruokapöytiin. Ymmärryksemme mukaan Suomen neuvottelijoiden tehtävä on ajaa Suomen kantaa ja suomalaisten etua uutta EU-lainsäädäntöä tehtäessä. Uuselintarvikkeiden kohdalla selvimmin suomalaisten etua ajoi kuitenkin Euroopan parlamentti.”

Neuvottelujen kariuduttua jää vuonna 2007 säädetty elintarvikeasetus voimaan sellaisenaan.

Lue koko kirjoitus:
http://tinyurl.com/3l2zw88

MUUT ASIAT: LIIKENNE, MEKSIKO, SAKSAN VAALIT, LAHJUSSKANDAALI

Komissio julkaisi tällä viikolla valkoisen kirjan liikennepolitiikan tulevaisuudesta. Vihreät kritisoivat esitystä, koska sen tavoitteet olivat jääneet kunnianhimottomiksi ja jossa välttämättömiä toimenpiteitä aiotaan lykätä hamaan tulevaisuuteen. Komissio tavoittelisi vain 20 prosentin päästövähennyksiä liikenteen osalta vuoteen 2030 mennessä, vertailuvuoden ollessa 2008. Tämä jättäisi liikenteen päästöt kuitenkin jopa 8 prosenttia korkeammiksi kuin vuonna 1990 – eli vuonna, jota olemme tottuneet pitämään vertailukohtana ilmastotavoitteissa. Vihreiden mukaan liikenteelle suunniteltu tavoite merkitsee käytännössä sitä, ettei liikennesektori osallistu lainkaan päästötalkoisiin, joita tarvitaan, jotta EU:n kokonaishiilidioksidipäästöt vähenevät 80-95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Valkoinen kirja ei esitä myöskään konkreettisia toimia raideliikenteen tukemiseen tai lentoliikenteen polttoaineiden verotukseen sekä lentolippujen arvonlisäveron luomiseen. EU:n kasvihuonekaasupäästöistä 30 prosenttia syntyy liikenteestä.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/376/376221.eu_transport_policy@en.htm

Hassi ja Vihreiden Ska Keller järjestivät tiistaina seminaarin Meksikon ihmisoikeustilanteesta. seminaarissa pohdittiin muun muassa, miten EU voi tukea ihmisoikeustoimijoiden työtä maassa. Ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala korosti, että rankaisemattomuuden kulttuuriin on puututtava. Hautalan mukaan tärkeää on toimeenpanna EU:n ohjeistus ihmisoikeuspuolustajien suojelemisesta Meksikossa.
Lue Hautalan Human Rights Diaryn artikkeli:
www.heidihautala.fi/2011/03/mexico-is-failing-its-human-rights-defenders/

Saksan vihreät ylsi huipputulokseen sunnuntaisissa Saksan osavaltiovaaleissa. 10 miljoonan asukkaan Baden-Wurttenbergin osavaltiossa odotetaan nyt pitkän CDU-valtakauden jälkeen punavihreää hallitusta, jossa johtoasema olisi suuremman oikeudella vihreillä. Hassin mukaan lehdistö on osunut osin väärään arvioidessaan vihreiden menestyksen johtuvan Fukushimasta: ”Uutiset selittivät vihreiden voiton Fukushiman onnettomuuden myötä kasvaneella ydinvoimavastaisuudella. Mutta kyse ei ole pelkästään siitä, gallupit ennustivat vihreille suurvoittoa jo ennen kuin Fukushiman reaktoreissa alkoi mennä
pieleen.”
LUe Hassin blogi:
http://tinyurl.com/3l5an6o

Lahjusskandaali jatkui The Sunday Timesin käräyttäessä jälleen uuden mepin – tällä kertaa espanjalaisen EPP-ryhmän Zalba. Zalballe tarjottiin vastineeksi muutosehdotusten jättämisestä reilua neuvonantajan palkkiota lontoolaisessa konsulttifirmassa. Zalba innostui yhteistyötarjouksesta. Parlamentissa nousi kiista siitä, kuuluvatko lahjustapauksiin tutkimukset OLAF:lle eli EU:n petoksentorjuntavirastolle vai eivät. Lahjusskandaaleissa kiinni jääneiden meppien työhuoneet oli kuitenkin sinetöity, mutta OLAF:n tutkijat eivät ole toistaiseksi päässeet parlamentin sisälle tekemään tutkimuksia. Vihreässä ryhmässä yhdeksi syyksi epäiltiin sitä, että yksi kiinnijääneistä mepeistä Strasser on toiminut parlamentin turvallisuuspalvelun G4S:n hallituksen jäsenenä.
Katso video:
www.youtube.com/watch?v=NZtsmH9kdRo
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/376/376593.mep_corruption_scandal@en.htm

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: