4.-8.4. Uutisia – täysistuntoviikko

VIIKON TEEMA: PARLAMENTTI EI PÄÄSSYT YKSIMIELISYYTEEN YDINVOIMALINJASTA

Parlamentti ei päässyt yksimielisyyteen Fukushiman ydinvoimakatastrofia koskevasta päätöslauselmasta.  Päätöslauselma kaatui äänin 264-300. Eri ryhmillä oli eri syitä äänestää vastaan tai tyhjää. Vihreiden mielestä päätöslauselma ei sisältänyt riittävästi tukea ja sitoumuksia uusiutuvalle energialle ja energiansäästölle, eikä päätöslauselma vaatinut riittävän selkeästi ydinvoimasta luopumista.

Hassi kirjoitti blogissaan siitä, kuinka Suomessa voitaisiin luopua ydinvoimasta: ”Yksi ’Loviisan reaktorin puolikas’ voitaisiin säästää, jos 20 prosenttia sähkölämmitystaloista siirtyisi pelletteihin. Yksi neljännes säästyisi sillä, että 20 prosentissa sähkölämmitystaloista tehtäisiin perusteelliset energiaremontit. Toinen neljännes säästyisi, jos 40 prosenttiin sähkölämmitystaloista asennettaisiin ilmalämpöpumput.”

Parlamentin täysistunnossa keskusteltiin myös ruuan radioaktiivisuusrajoista. Komissio lupasikin laskea sallittua radioaktiivisuusrajaa Japanin tiukempaa suojatasoa vastaavaksi. Tällä hetkellä EU-rajat ovat joiltakin osin jopa lepsummat kuin Tsernobylin onnettomuuden aikana 25 vuotta sitten.

Lue Hassin blogi:
http://tinyurl.com/6ygpoec

Lue vihreiden tiedotteet:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/377/377478.nuclear_energy@en.htm
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/377/377374.radioactive_contamination_of_foodstuffs@en.htm

 
MUUT TEEMAT: MAAHANMUUTTOPOLITIIKKA, ULKOPOLITIIKKA STUBBIN JA HAUTALAN ARVIOITAVANA, PARLAMENTTI EI HALUNNUT SÄÄSTÖKUURILLE, AI WEIWEI

EU-maissa käydään vilkasta keskustelua Pohjois-Afrikan siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista liittyen arabimaiden viimeaikaisiin tapahtumiin. Myös Euroopan parlamentti keskusteli asiasta tällä viikolla täysistunnossa Strasbourgissa. Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala haluaa muistuttaa, että suuret pakolaisaallot eivät suuntaudu EU-maihin, vaan Libyan lähialueille: ”Libyasta on paennut sodan takia tähän mennessä 440 000 ihmistä. EU-maihin on Pohjois-Afrikasta tullut noin 22 000. Painetta EU:ta kohtaan ei tule liioitella, vaan kohdistaa huomio siihen, miten autamme humanitäärisen avun kautta pakoon lähteneitä Libyassa ja sen naapurimaissa, joissa suurin osa paenneista on.”
Lue Heidin tiedote:
www.heidihautala.fi/2011/04/eussa-tarvitaan-yhteista-vastuunjakoa-maahanmuuttajista/

Maanantaina 4.4. Eurooppa-taloon Helsinkiin kokoontui Heidi Hautalan kutsusta viitisenkymmentä suomalaista ihmisoikeustoimijaa keskustelemaan ajankohtaisista ihmisoikeuskysymyksistä ulkoministeri Alexander Stubbin sekä muiden asiantuntevien alustajien kanssa. Ministeri Stubb vastasi seminaarin avauspuheenvuorossaan Hautalan kysymykseen siitä, mitä keskinäiseen kunnioitukseen perustuva ulkopolitiikka, “dignified foreign policy” voisi olla. Stubb kertoi miksi hänen esille tuomansa käsite “dignified foreign policy” syntyi, mikä sen sisältö on ja mihin ministerin näkemyksen mukaan ollaan nyt kansainvälisessä ihmisoikeuspolitiikassa menossa. Hän nosti esille erityisesti kysymyksen arvojen ja intressien välisestä ristivedosta käytännön politiikassa, joka puhutti osallistujia seminaarin loppuun asti. Hänen mielestään arvot on aina asetettava intressien edelle.
Lue uutinen tapahtumasta:
www.heidihautala.fi/2011/04/eun-uusi-ihmisoikeuspolitiikka/

Parlamentti hyväksyi suuntaviivat vuoden 2012 budjetille. Vihreät olivat tyytyväisiä, että budjetin kasvu saatiin asetettua inflaatioastetta alemmaksi ja ettei ylijääneitä varoja haluttu allokoida suoraan käytettäväksi rakennuksiin. Sen sijaan vihreät olivat pettyneitä, ettei ryhmän esitystä budjetin jäädyttämisestä hyväksytty.  Myöskin vihreiden esitys määräyksestä käyttää turistiluokan lippuja alle neljän tunnin lennoilla hylättiin. Vihreiden mukaan injaukset osoittivat, että suuri osa parlamentaarikoista elää toisessa maailmassa kuin tavalliset kansalaiset.
Lue vihreiden tiedote:
www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/377/377308.ep_budget@en.htm

Täysistunto hyväksyi päätöslauselman, jossa vaadittiin kiinalaisen taiteilijan Ai Weiwein vapauttamista. Weiwei pidätettiin noin viikko sitten, mutta viranomaiset kielsivät, että pidätyksellä olisi poliittista motivaatiota – syynä esitettiin talousrikos. Ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala vertasi Kiinan tapaa toimia Venäjään.
www.heidihautala.fi/2011/04/release-ai-weiwei/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: