18.-29.4. Uutisia – valiokunta- ja ulkosuhdeviikko

Valiokunta- ja ulkosuhdeviikot 18.-29.4.

VIIKON TEEMA: TSERNOBYLISTÄ 25 VUOTTA
 
Hassi kirjoitti Tsernobylin muistopäivänä blogissaan:
 
”Kirjoittaessani tätä, 26.4, Suomessa on ihana kevätpäivä. Yhtä kaunista ja oli myös huhtikuun lopulla ja vappuna 1986. Kaikki kynnelle kykenevät suomalaiset ulkoilivat ja tekivät pihatöitä. Vasta jälkikäteen saimme tietää, että Tshernobylissä ydinreaktori oli syttynyt räjähdysmäisesti tuleen ja tuulet olivat kuljettaneet jättimäisen savupilven mukana reaktorin radioaktiivista sisältöä Suomeenkin.
 
Seuraava vakava ydinvoimaonnettomuus ehti tapahtua ennen tämän vuoden huhtikuun 26. päivää, jolloin Tshernobylin katastrofista tulee kuluneeksi 25 vuotta. Fukushimaa on sanottu ydinvoima-alalle pahemmaksi kriisiksi kuin Tshernobyliä, koska se osoittaa, ettei ydinreaktorin kahlitsemia voimia kyetä hallitsemaan kehittyneessäkään maassa.
 
Mutta ydinvoima kääntyi alamäkeen jo ennen uusinta kriisiä, Fukushimaa. Sen osoittaa Worldwatch-instituutin juuri julkaisema World Nuclear Industry Status -raportti. Uusiutuvaan energiaan perustuvan sähköntuotantokapasiteetin lisäys maailmassa on jo 15 vuoden ajan ollut suurempi kuin ydinvoimakapasiteetin lisäys. Viime vuonna saavutettiin uusi virstanpylväs. Tuulivoiman, biomassa- ja aurinkoenergian sekä jätteistä tuotetun energian yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti maailmassa kohosi 381 gigawattiin ja ylitti ydinvoiman kapasiteetin, joka ennen Fukushimaa oli 375 GW. Investoinnit uusiutuvaan energiaan olivat viime vuonna maailmassa 243 miljardia dollaria eli lähes 200 mrd euroa.”
 
Lue Hassin blogi:
http://tinyurl.com/3w8vdqp
 
Tutustu World Nuclear Industry Status -raporttiin:
http://www.greens-efa.eu/the-world-nuclear-industry-status-report-2010-11-3614.html
 

MUUT ASIAT: HAUTALA TURKMENISTANISSA, JAAKKOLAN JA CARINON MURHASTA VUOSI
 
Ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala vierailee tällä viikolla Turkmenistanissa ja Uzbekistanissa Euroopan parlamentin valtuuskunnan kanssa. Turkmenistanin vierailun tavoitteena on selvittää, onko maan ja EU:n taloudellisia suhteita mahdollista syventää. Euroopan parlamentti on äänestämässä kesäkuussa kumppanuussopimuksesta maan kanssa. Ennen vierailua Hautala oli skeptinen ihmisoikeustilanteen suhteen. Hautala kommentoi BBC:lle: ”Turkmenistan ei ole antanut juuri mitään positiivisiä merkkejä ihmisoikeustilanteen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistumisesta.”
Lue BBC:n uutinen:
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13196737
 
27.4. tuli kuluneeksi vuosi Jyri Jaakkolan ja Bety Cariño murhattiin Meksikossa Oaxacan osavaltiossa. Hassi kuvailee murhatutkimusten edistymistä blogissaan: ”Ei luulisi olevan vaikeaa selvittää murhaa, kun on monta tilanteesta eloonjäänyttä ja kun myös on julkisesti tiedossa, että aseistettu Ubisort-ryhmä oli piirittänyt San Juan Copalan kylää kuukausien ajan, ja kun jopa tiedetään yleisesti kuka on ryhmän johtaja. Mutta ketään ei ole asetettu syytteeseen. Ihmiset, jotka pystyisivät todistamaan, eivät uskalla sitä tehdä, koska pelkäävät oman henkensä puolesta. Meksikon viranomaiset eivät ole järjestäneet
todistajille suojelua. […]Betyä ja Jyriä ei unohdeta. Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan delegaatio matkustaa Meksikoon muutaman viikon kuluttua. Myös Jyrin vanhemmat tulevat jatkamaan käyntejään, samoin minä. Jos murha saadaan selvitetyksi, se auttaa monia ihmisiä. Ja se toimisi murhaajille varoittavana esimerkkinä siitä, että murhasta voi joutua vastuuseen, sittenkin vaikka olisi vallanpitäjien kaveri.” Myös ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Hautala vaatii Meksikoa suojelemaan todistajia. Hautala matkustaa Meksikoon Euroopan parlamentin valtuuskunnan mukana toukokuussa.
Lue Hassin blogi:
http://tinyurl.com/4yzt33g
Lue Hautalan uutinen:
www.heidihautala.fi/2011/04/jaakkolan-ja-carinon-murhasta-vuosi-hautala-vaatii-meksikolta-todistajien-suojelua/
 
Hautala kirjoitti blogissaan maahanmuuttopolitiikasta: ”EU vaikuttaa yhä enemmän suojautuvan maahanmuuttoa vastaan. Tämä näkyy myös keskustelussa takaisinottosopimuksista, joiden on kritisoitu loukkaavan EU:hun pyrkivien oikeuksia asianmukaiseen oleskeluluvan käsittelyyn. […]Ennen kuin sopimuksia tehdään, on saatava maat ratifioimaan keskeiset kansainväliset ihmisoikeussopimukset. Kannatan myös komission ehdotusta, että täytäntöönpano voidaan keskeyttää, jos perusoikeuksia loukataan. Nyt pallo on neuvostolla. Jäsenmaiden tulee uudistaa takaisinottopolitiikka sellaiseksi, ettei ketään palauteta
epäinhimillisiin oloihin. Viime sisä- ja oikeusasianneuvoston päätelmät Välimeren maahanmuuttotilanteesta eivät kuitenkaan anna toivoa. EU-maat haluavat vetäytyä kuoreensa ja puheet solidaarisuudesta ovat mennen talven lumia. Pelkään pahoin, ettei Suomikaan liity tulevaisuudessa edistyneiden joukkoon, mikäli vaatimukset perheenyhdistämisten rajoittamista siirtyvät tulevan hallituksen linjoiksi.”
Lue Hautalan blogi:
www.heidihautala.fi/2011/04/vetaytyyko-eu-kuoreensa-maahanmuutossa/
 
Ympäristövaliokunta äänesti viime viikolla ruokapakkausten ravintotietomerkinnöistä. Hassi kirjoittaa asiasta blogissaan: ”Elintarviketeollisuuden lobbarit ovat vastustaneet komission ehdotusta, joka helpottaisi kenen tahansa kiireisen kuluttajan elämää. Ylikansalliset elintarvikejätit haluavat mahdollisimman vapaat kädet myydä kuluttajille mitä haluavat. Valitettavasti EU-päätöksenteossa elintarvikejätit saivat puolelleen sekä ministerineuvoston että parlamentin ympäristövaliokunnan enemmistön. Meidän kaikkien terveyden kannalta tämä on valitettavaa. Ylipaino ja siihen liittyvät sairaudet, kuten kakkostyypin diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit, ovat eurooppalaisten suurimpia tappajia. Onneksi ympäristövaliokunta hyväksyi myös monta hyvää asiaa ruokapakkausten merkintäuudistukseen. Valiokunnan enemmistö kannatti elintarvikkeiden alkuperän kertomista kuluttajille laajemmin kuin ministerineuvosto. Ministerineuvosto haluaisi kertoa kuluttajille vain naudanlihan alkuperän. Valiokunta haluaa, että saamme tietää kaiken lihan alkuperämaan, myös broilerinlihan. Alkuperämaamerkintä koskisi lisäksi tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sekä kaikkia yhden raaka-aineen tuotteita, sekä tuotteiden pääraaka-aineita. Valiokunta haluaa myös kieltää harhaanjohtamisen, eli esimerkiksi että pakkauksen kuvat luovat tuotteesta mielikuvan, joka ei vastaa sisältöä. Vihreät ovat ajaneet myös transrasvojen pakollista merkintää.” Asia tulee seuraavaksi parlamentin täysistunnon käsittelyyn.
Lue Hassin blogi:
http://tinyurl.com/64ojxxt
 
Euroopan parlamentin Vihreät/Euroopan vapaa allianssi -ryhmä julkaisi uudistuneet nettisivunsa. Tutustu sivuihin: www.greens-efa.eu/
http://www.greens-efa.eu/
 
 
www.satuhassi.net                            www.greens-efa.eu                    www.heidihautala.net
 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: