2.-6.5. Uutisia – ryhmäviikko

VIIKON TEEMA: PORTUGALIN TAKAUKSET

Portugalin tukipaketti oli Suomessa viikon poliittinen teema. Katainen päätti lykätä hallitusneuvotteluja ja hakee Portugalin takauksiin ratkaisua ensin kaikilta eduskuntaryhmiltä. Menettelytapa ei saanut kannatusta Euroopan parlamentin jäseniltä perjantaisessa lehdistötilaisuudessa Helsingissä. Hautala kehotti Kataista miettimään tarkkaan sellaisten hallituskumppaneiden valintaa, jotka suhtautuvat jyrkän kielteisesti EU:n talouspakettiin. Hautalan mukaan Portugali-ratkaisua seuraa myös muita EU:n talouspäätöksiä, joihin hallituksen on vastattava.

”Tässä on vakavan ja pitkäaikaisen hallituskriisin ainekset, jos sellainen puolue otetaan hallitukseen, jolle pedataan tilaisuus jättää vastuu Portugalin tukipaketista muille. Kataisen pitäisi todeta mahdollisimman pian, että Portugali-paketin kohtalo on hallituskysymys ja tulevan hallituksen stressitesti”, sanoi Hautala.

Portugalin tukipaketin ehdoista sovittiin alustavasti tällä viikolla. Pääministeri Socrates kommentoi pakettia varsin myönteisesti, mutta EU-lähteiden mukaan paketti asettaa kuitenkin tiukat reunaehdot Portugalille. Portugalin on leikattava budjettialijäämäänsä 3 prosenttia vuoteen 2013 mennessä, jäädytettävä julkisen alan palkat ja eläkkeet vuoden 2013 mennessä ja vähennettävä julkisen hallinnon työpaikkoja prosentilla vuosina 2012 ja 2013. Perusturva asetetaan myös veronalaiseksi ja  valtion yhtiöitä yksityistetään. Pankki- ja rahoitussektori saneerataan. Määräaikaa em. muutoksille annetaan paketissa vuosi enemmän kuin Portugalin aiemmin hylkäämässä
ehdotuksessa. Kokonaisuudessa Portugali saa lainaa 78 miljardia euroa EU:lta ja kansainväliseltä valuuttarahastolta. Portugalin lainojen korko on vielä sopimatta. Keskustelu siitä, voiko Suomi vetäytyä paketista kaatamatta sitä kokonaan, jatkuu. Väliaikaisen vakausrahaston säännöt eivät anna tilanteesta yksiselitteistä tulkintaa.

Lue Hautalan kommentit:
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Hautala+haluaisi+vihreiden++harkitsevan+hallitusta/1135265931191

MUUT ASIAT: BIN LADENIN KUOLEMA, YDINVOIMAN STRESSITESTIT, SCHENGEN VAI JÄSENMAIDEN OMA RAJAVALVONTA, LUONNON MONIMUOTOISUUS

Yhdysvallat onnistui jäljittämään Osama Bin Ladeniin. Isku johti Bin Ladenin kuolemaan. Eri lähteet ovat kertoneet iskun tavoitteen olleen Bin Ladenin tappaminen, mutta valkoinen talo on kiistänyt tiedot. Monet valtionpäämiehet riensivät onnittelemaan presidentti Obamaa Bin Ladenin kuolemasta. Hautala kertoi, että hänestä Bin Laden olisi tullut saada elävänä oikeuden eteen. Hautala kommentoi Yhdysvaltojen ja EU:n erilaista näkemystä terrorismin vastustamisessa: ”Bin Ladenin tappo heijastaa syvempiä eriäviä näkemyksiä Yhdysvaltain ja EU:n välillä terrorismin vastaisessa strategiassa. Yhdysvaltain oma näkemys siitä, että maa on sotatilassa oikeuttaa sen kansainvälisen oikeuden mukaan tappamaan vihollisjoukkojen jäseniä, erityisesti johtajan. EU ei ole katsonut, että kyseessä on todellinen sotatilanne. Siksi kohdistetut tappamiset ovat EU:n näkemyksen perusteella laittomia teloituksia.Yhdysvallat on tietoinen tästä näkemyserosta. Ehkä juuri tästä syystä viranomaiset ovat olleet innokkaita painottamaan, että Bin Laden taisteli iskun aikana Yhdysvaltain joukkoja vastaan. Bin Ladenin ampuminen ei siten olisi ollut myöskään EU:n omaksumien standardien mukaan teloitus, vaan aseellinen yhteenotto.”
Lue koko blogi:
www.heidihautala.fi/2011/05/terrorismia-ei-torjuta-tappoiskuilla/

EU:ssa valmistellaan kriteereitä ydinvoimaloiden stressitestille, jota saksalainen energiakomissaari Oettinger lupasi Fukushiman
ydinvoimaonnettomuuden jälkeen. Päätös pitäisi tehdä ensi viikolla. Komission esittämät stressitestit ovat Hassin mukaan jäämässä torsoksi, sillä arvioinnista on tiputettu pois terrori-iskut, kuten matkustajalentokoneen törmäys ydinvoimalaitokseen. Hassi kommentoi blogissaan: ”Ei ole vaikea arvata, kuka on halunnut terrori-iskut pois stressitestin listalta. Tietysti ne ydinvoimayhtiöt, jotka tietävät tai ainakin pelkäävät, että heidän laitoksensa eivät silloin stressitestissä pärjäisi. Ranska on EU:n ydinvoimariippuvaisin maa ja kuinka ollakaan, Ranskan hallitus ei halua terrori-iskuja stressitestin listalle. Tämä ei ole kansalaisten turvallisuuden suojelua, se on ydinvoimayhtiöiden suojelua.”
Lue koko blogi:
http://tinyurl.com/6apyfdk

Komissio julkaisi tällä viikolla tiedonannon  maahanmuuttopolitiikasta. Tiedonannossa otettiin kantaa myös Pohjois-Afrikan levottomuuksia EU:n alueelle paenneisiin. Komissio linjaa, että maahanmuutossa ei voida perääntyä Schengenin sopimuksen mukaisesta yhteistyöstä, kuten muutamat jäsenmaat kuten Ranska ja ovat ehdottaneet. Myös vihreät tukevat maahanmuuttopolitiikan hoitamista yhteistyössä. Vihreät vaativat komissiota myös aktivoimaan tilapäisen suojelun direktiivin, joka  on tarkoitettu joukkomaahantulon tilanteeseen. Vihreiden Jean Lambert muistuttaa, että Tunisian ja Egyptin alueella pakolaisia on ainakin kymmenen kertaa EU:ta enemmän Pohjois-Afrikan levottomuuksien vuoksi.
Lue tiedote:
www.greens-efa.eu/migration-and-schengen-border-controls-3722.html

Komissio julkaisi myös tiedonannon luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen tähtäävästä EU-strategiasta. Strategialla on tarkoitus linjata toimet, jolla pysäytetään luonnon monimuotoisuuden katoaminen vuoteen 2020 mennessä. Tavoite on hyväksytty jo viime vuonna. Vihreät kommentoivat esityksestä puuttuvan konkreettiset keinot biodiversiteetin suojelemiseksi. Vihreiden Bas Eickhout pelkää strategian jäävän tyhjäksi lupaukseksi, kuten kävi jo vuoden 2010 vastaavalle tavoitteelle. Vihreät vaativat biodiversiteettiä keskeiseksi osaksi maatalous- ja kalastuspolitiikan tavoitteita, myös EU:n hankerahoitus tulisi tehdä ehdolliseksi siten, että vain biodiversiteettiä tukevat ohjelmat saavat EU-tukea.
Lue tiedote
http://www.greens-efa.eu/biodiversity-3713.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: