9.-13.5. Uutisia – täysistuntoviikko

VIIKON TEEMA: MEPIT HYVÄKSYIVÄT YHTEISEN LOBBARIREKISTERIN JA VAATIVAT OMAN KULUKORVAUKSENSA KÄYTÖN VALVONTAA

Tällä viikolla täysistunnossa hyväksyttiin parlamentin ja komission yhteinen lobbarirekisteri. Vihreät olivat tyytyväisiä, että erilliset rekisterit
saatiin saman katon alle, mutta kehitettävää jäi edelleen. Jäsenmaiden neuvosto ei vieläkään tullut rekisteriin mukaan ja vaikka sääntöjä rikkovia lobbareita voidaan sanktioida kulkuluvan menettämisellä, ei rekisteröinti ole vieläkään pakollista. Myös lobbareilta edellytetyt taloudelliset ilmoitukset asiakkaistaan ei ole vihreiden mielestä riittävän tarkka.

Täysistunnossa kuitenkin hyväksyttiin vihreiden muutosehdotus, jonka mukaan rekisteristä tulisi tehdä pakollinen sitä päivitettäessä. Pakollisuudella on siis parlamentin tuki. Vihreät pyrkivät vaikuttamaan lobbauksen säätelyyn edelleen myös parlamentin työryhmässä, joka perustettiin keväisten korruptiopaljastusten jälkeen.

Meppien aseman kannalta äänestettiin myös tärkeästä asiasta, kun käsittelyssä oli Itälän mietintö Euroopan parlamentin tilinpäätöksen hyväksymisestä vuoden 2009 osalta. Osana mietintöä esitettiin, että Euroopan parlamentin jäsenten yleisen kulukorvauksen (4 299 euroa kuukaudessa) käyttöä alettaisiin valvoa. Tällä hetkellä minkäänlaista valvontaa ei ole, vaikka kaikkia muita meppien määrärahoja valvotaan jo. Suomalaisista mepeistä kaikki eivät tukeneet valvonnan aloittamista, ei edes mietinnön laatija Itälä itse. Valvonnan aloittamista tuki kuitenkin parlamentin enemmistö. Parlamentti pyytää pääsihteeriään laatimaan valvonnasta esityksen. Vihreät ovat vaatineet yleisen kulukorvauksen valvontaa jo vuosia. Kulukorvausta on tarkoitus käyttää esimerkiksi toimistokuluihin.

Lue vihreiden tiedote lobbarirekisteristä:
http://www.greens-efa.eu/lobbying-transparency-3776.html

Katso miten suomalaismepit äänestivät kulukorvauksista:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/1052011-aanestystulos-tuleeko-meppien-kulukor

MUITA ASIOITA: ASHTON JA EU:N ULKOPOLITIIKKA ARVIOITAVANA, UUSELINTARVIKEASETUKSEN KAATUMISEN TAUSTOISTA UUTTA TIETOA, SUOMI VASTUSTI KATTAVIA YDINVOIMAN STRESSITESTEJÄ, UGANDAN HOMOSEKSUAALISUUTTA, METSIEN TUHOPOLTON ESTÄMINEN

Parlamentti keskusteli ulkopolitiikasta yhdessä EU:n korkean edustajan Ashtonin kanssa. Vihreät vaativat Ashtonilta tälläkin kertaa aktiivisempaa otetta. Kritiikissä tuotiin esiin muun muassa, että Ashton tukeutuu liian varovaisesti jäsenmaiden hiomiin kantoihin, ja pidättäytyy johtajuudesta jos yksimielisyyttä ei ole. Täysistunnossa hyväksyttiin myös Azerbaidžania koskeva päätöslauselma, jossa tuomittiin lisääntynyt kansalaisiin ja toimittajiin kohdistuva väkivalta. Parlamentti vaatii myös vapauttamaan välittömästi hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa pidätetyt kansalaiset. Ihmisoikeusalivaliokunnanpuheenjohtaja Hautala sanoi, ettei Azerbaidžan voi odottaa EU:n etenevän viime syksynä aloitetuissa kumppanuusneuvotteluissa, jos maa ei tunnusta ihmisoikeuksia. Parlamentissa hyväksyttiin päätöslauselma myös Sri Lankan väkivaltaisuuksista vuonna 2009 loppuneen sodan yhteydessä. Hautala oli pettynyt Sri Lankan edustajien esittämään kritiikkiin YK:n Sri Lankan ihmisoikeusloukkauksia koskeneesta raportista.
Lue vihreiden tiedote:
http://www.greens-efa.eu/eu-foreign-policy-3785.html
Katso Hautalan puheenvuoro Azerbaidžania koskien:
http://tinyurl.com/5vd92ll
Katso Hautalan puheenvuoro Sri Lankaa koskien:
http://tinyurl.com/3do5vyp

Täysistunnossa puitiin taannoin kaatunutta uuselintarvikeasetusta. Sopuunhan ei päästy, sillä parlamentti vastusti kloonausta ja jäsenmaiden neuvosto olisi sen taas sallinut – eikä kumpikaan myöntynyt kannassaan. Täysistunnossa syntyi kohu, kun asian raportööri Kartika Liotard luki keskustelussa EU:n ministerineuvoston oikeudellisen osaston salaista muistiota, jossa sanottiin että kloonattujen eläinten jälkeläisten lihan ja maidon myynnin kieltämistä voidaan puolustaa WTO-sopimuksen nojalla. Itse neuvotteluissa Komission ja jäsenmaiden pääargumentti oli kuitenkin ollut, että kloonien jälkeläisten käyttökielto tai klooniruuan merkintä johtaisi kauppasotaan EU:n ja Yhdysvaltojen välille. Hassi totesi istunnossa: ”On todella valitettavaa, että tämä asetus kaatui. Se johtui siitä, että EU:n komissio ja ministerineuvosto valitsivat ajaa ulkomaalaisen lihateollisuuden etua, joka haluaa käyttää kloonausta lihan ja maidon tuotannossa eläinten kärsimyksestä huolimatta. Komissio ja neuvosto tekivät sen todennäköisesti tietäen että argumentit eivät
ole totta.”
Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/66mtujm
Lue Hassin puheenvuoro: http://tinyurl.com/6zfm6pa

Suomi on EU:n ydinturvaviranomaisten kokouksessa vastustanut ydinvoimaloiden stressitestien tarkastelun laajentamista myös terrori-iskun, lentokoneen putoamiseen tai inhimillisen erehdyksen mahdollisuuteen EU-puheenjohtajamaa Belgian esittämällä tavalla. Suomi oli vastustavassa vähemmistössä muun muassa Iso-Britannian ja Ruotsin kanssa. Vihreät vaativat perusteellisia ydinvoimaloiden stressitestejä, joiden arviointiin kuuluvat kaikki mahdolliset vaaratekijät, kuten esimerkiksi ihmimilliset erehdykset. Myös energiakomissaari Oettinger on kannatti parlamentissa tällä viikolla laajaa arviointia riskeistä.
Lue uutinen:
http://www.endseurope.com/26258/security-issues-stall-nuclear-stress-test-talks?referrer=news

Ugandan parlamentti on tällä viikolla käsitellyt homoseksuaalisuutta koskevaa lakia. Hautalan mukaan lakiesitys on peruttava. Hautala toteaa lain rikkovan Ugandan perustuslakia ja loukkaavan ihmisoikeuksia sekä ihmisarvoa. Lakiehdotuksessa kielletään muun muassa ”homoseksuaalien tukeminen”, ja siinä säädettäisiin homoseksuaalisuudesta kuolemanrangaistus. Ehdotus on herättänyt laajaa huolta kansainvälisessä yhteisössä. Asian käsittelyä ehdittiin lykätä keskiviikkona, mutta se palautettiin takaisin perjantaiksi käsittelyyn.
Lue Hautalan lausunto:
http://www.heidihautala.fi/2011/05/ugandan-anti-homosexuality-bill-must-be-withdrawn/

Arseniksen mietinnöstä äänestettiin täysistunnossa 11.5.2011. Mietintö koskee metsien suojelua etenkin ilmaston muuttuessa. Mietinnössä  otettiin kantaa myös siihen, tuleeko EU:n ryhtyä tiukempiin toimiin metsien tuhopolttojen ehkäisemiseksi esimerkiksi ottamalla käyttöön rakennuskielto.
Katso miten suomalaismepit äänestivät:
http://vihreatparlamentissa.posterous.com/115-aanestystulos-estetaanko-metsan-tuhopoltt

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: