19.-23.3. Vihreitä uutisia Euroopan parlamentista – valiokuntaviikko

 HASSI JA CRONBERG: KOMISSIO SELVITTÄMÄÄN SUOMEN KAUPAN KESKITTYMISTÄ
Hassi ja Cronberg jättivät EU:n komissiolle kirjallisen kysymyksen vähittäiskaupan keskittymisestä Suomessa, sen vaikutuksesta sekä meidän kuluttajien että myös ruoan tuottajien asemaan. Päivittäistavarakauppa Suomessa on Euroopan keskittyneintä (n. 80% markkinoista kahden suurimman ketjun hallussa). Keskittyminen rajoittaa kilpailua ja on tuonut epäterveitä käytäntöjä. Esimerkiksi tuottajat joutuvat usein maksamaan kauppaketjuille markkinointirahaa, jonka ainut vastine on tuotteen pääsy kaupan valikoimaan. Hassi ihmetteli blogissaan kuluttajahintojen nousua, vaikka ruuan arvonlisäveroa laskettiin viime hallituskaudella: ”MTK:n mukaan kaupan osuus maitopurkin asiakashinnasta on vuosien 2004 ja 2010 välillä noussut 25 prosentista 39 prosenttiin, siis peräti 14 prosenttiyksikköä. Tämä on järkyttävä muutos järkyttävän lyhyessä ajassa. Arvonlisävero laski mutta kuluttajahinta nousi.”
Lue blogi ja kirjallinen kysymys: www.tinyurl.com/83clnye

CRONBERG: KIITOS, LAURI!
Vihreiden EU-parlamentaarikko Tarja Cronberg on tyytyväinen työmarkkinajärjestöjen eiliseen sopuun työurien pidentämisestä. Cronberg antaa Vihreässä blogissa kiitosta saa erityisesti työministeri Lauri Ihalainen, joka patisti järjestöt sopuun. Cronberg uskoo, että nyt päätetyt toimet, kuten työttömyyseläkeputkeen pääsyn myöhentäminen, auttavat pitkällä tähtäimellä. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa päätösten jatkoksi asennemuutosta. Cronberg kirjoittaa: ”Yhä useampi kokee, ettei pysty vaikuttamaan työhönsä riittävästi. Työuupumusta pystytään ehkäisemään ennalta ja työpaineita vähentämään. Turha kiire pois!”
Lue blogi:
www.vihreat.fi/blogit/tarja-cronberg/kiitos-lauri

HASSI IHMETTELI WALLINIIN LIITTYVÄÄ KOHUA
Hassi kirjoitti blogissaan ministeri Walliniin liittyvästä kohusta: ”Ihmettelen Stefan Wallinin ympärillä vellovaa kohua, joka ei näytä laantuvan. Mitä ihmeellistä siinä on, että RKP-lainen ministeri puolustaa ruotsin kielen ja ruotsinkielisten etua? Sitä vartenhan koko RKP on olemassa. On eri asia, onko hyvä vai huono päätös, että Dragsvikin varuskunta jatkaa, mutta en todellakaan käsitä mitä yllättävää on siinä että puolustusministeri, joka on samalla RKP:n puheenjohtaja haluaa Dragsvikin säilyvän ja ohjaa alaisiaan toimimaan sen mukaan.”
Lue blogi: www.tinyurl.com/7hxw6ue

CRONBERG SECURITY JAMISSA
Tarja Cronberg, vihreiden koordinaattori turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa alivaliokunnassa ja Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja, osallistui tällä
viikolla Security Jam -verkkokonferenssiin. Tapahtuman johtopäätökset annetaan toukokuussa pidettävien G8- ja NATO-huippukokouksien osallistujille. Tapahtuma jatkuu vielä tänään perjantaina.
Osallistu:
www.securitydefenceagenda.org/Contentnavigation/SecurityJam/tabid/1249/Default.aspx

VALIOKUNTA: YRITYSVEROLLE KYLLÄ!
Talousasiain valiokunta äänesti yhteisen yritysveron käyttöönottamisesta, vero loisi yhteisen minimitason. EU:n laajuisella yritysverolla
estettäisiin EU-maiden välistä verokilpailua ja veronkiertoa, sekä toisaalta vähennettäisiin eri maissa toimivien yritysten kustannuksia. Vihreiden mielestä
yhteisestä yritysverosta pitäisi tulla jäsenmaita sitova. Veronkierron arvioidaan köhdyttävän jäsenmaiden kassoja peräti 100 miljardilla vuodessa.
Vihreät toivovat nyt aktiivisuutta jäsenmailta ja komissiolta.
Lue tiedote:
www.greens-efa.eu/corporate-tax-5599.html

KOMISSION ESITYKSET LÄHETETTYIHIN TYÖNTEKIJÖIHIN LIITTYEN
Komissio jätti tällä viikolla esityksen lähetettyihin työntekijöihin liittyvän lainsäädännön päivittämisestä. Esityksellä on tarkoitus tiukentaa lainsäädännön valvontaa, tarkastuksia ja tiivistää viranomaisten yhteistyötä. Vihreiden mielestä ehdotukset veisivät oikeaan suuntaan, mutta parlamentin pitäisi vielä osaltaan kiristää lainsäädäntöä työntekijöiden oikeuksien takaamiseksi. Komission esitys jättää vielä auki isoja porsaanreikiä, eikä se takaa esimerkiksi, että lähetetyille työntekijöille maksetaan työpaikoilla samasta työstä sama palkka. Komissio julkisti esityksen myös koskien lähetettyjtyöntekijöiden oikeuksia kollektiiviseen toimintaan. Komissio muun muassa rajoittaisi lakko-oikeutta, tuomatta esitystä edes parlamentin käsiteltäväksi.
Tätä Vihreät eiväthyväksy, vaan vaativat komissiota vetämään esityksensä pois.
Lue tiedote:
http://www.greens-efa.eu/posted-workers-5606.html?L=14…html.html.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: