30.4.-11.5. Uutisia Euroopan parlamentista – ulkosuhdeviikko ja mini-istuntoviikko

Ulkosuhdeviikko 30.4.-4.5. ja mini-istuntoviikko 7.-11.5.

HASSI JA CRONBERG KAIVOSHANKKEISTA

Hassi ja Cronberg kirjoittivat molemmat blogeissaan kaivoshankkeiden ympärillä käydystä keskustelusta. Hassin mukaan näyttää siltä kuin kaivosten oltaisiin samassa tilanteessa kuin paperi- ja kemiantehtaiden osalta 50 vuotta sitten. Hassi lisää: ”Siihen, että alueelliset ympäristöviranomaiset näyttävät katsovan kaivoksia läpi sormien, vaikuttaa ehkä myös pyöröovi, joka kieppuu vinhasti viranomaisten ja kaivosyhtiöiden välillä.”´

Cronbergin mukaan kaivoslaki ei kuitenkaan ole ollut riittävän tiukka esimerkiksi kaivostoiminnan vaikutuksien sekä kaivosyhtiöiden vastuun suhteen. Säätelystä ja pelisäännöistä pitäisi sopia, jotta kaivostoimintaa voidaan harjoittaa yhteiskunnan kannalta kestävällä tavalla. Cronberg näkee kestävässä kaivostoiminnassa myös mahdollisuuksia: ”Suomen on mahdollista nousta edelläkävijäksi kestävän kaivosteollisuuden innovaatioissa, ympäristöteknologiassa ja
toimintamalleissa, sekä uuden sukupolven kaivostekniikan kehittämisessä”.

Lue Hassin blogi:
http://www.satuhassi.net/2012/hyv%c3%a4t-veljet-kaivoksilla/
Lue Cronbergin  blogi:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-blogi.php?id=12051015463902FF

CRONBERG YDINASESIJOITUKSISTA

Cronberg kommentoi ydinasetuotantoa ja erityisesti eläkevakuutusyhtiöiden ja muun muassa kirkkojen sijoituksia ydinaseita valmistaviin yhtiöihin. Hänen mielestään suomalaisten investoijien tulee tuntea yhteiskuntavastuunsa ja panostaa Norjan tavoin vastuullisuuteen ja eettisyyteen. ”Meidän rahoillamme tuetaan ydinaseiden tuotantoa. Suomalaiset investoijat tekevät suomalaisten varoilla sekä suoria että epäsuoria sijoituksia ydinaseita valmistaviin tai niitä rahoittaviin yhtiöihin. Näitä sijoituksia tekevät sellaiset suomalaisen yhteiskunnan tukipilarit kuin ammattiliitot, eläkevakuutuslaitokset, kirkko ja pankit.”

Sijoituksista ydinaseisiin löytyy lisätietoja Rauhanliiton julkaisemasta Suomen asevienti 2010 -raportista. Lähikuukausien aikana asekauppaa käsitellään myös Euroopan parlamentissa, YK:n asekauppasopimusta käsittelevän kokouksen alla. Crongerg on asekauppasopimusta koskevan päätöslauselman vastuuhenkilö vihreässä ryhmässä.

Lue kolumni:
http://www.tarjacronberg.fi/puheita_sisalto.php?id=1205071121571F47

Tutustu raporttiin:
http://www.saferglobe.fi/saferglobefinland/tiedotteet/asevienti2010/

HASSI KOMMENTOI LAIVALIIKENTEEN RIKKIPÄÄSTÖJÄ
Hassi kirjoitti TEK-lehden kolumnissa laivojen rikkipäästöjä koskevasta direktiivistä. Hän on parlamentin esittelijä direktiivissä, jolla pannan toimeen kansainvälisessä merenkulkujärjestössä IMO:ssa sovitut vuonna 2015 voimaanastuvat laivapolttoaineen rikkirajat. Hassi kertoo: ”Tämä on ehkä vuosikymmenen merkittävin terveysuudistus. Vaikka ilmansaasteita on puhdistettu paljon, EU-maissa edelleen yli 300 000 ihmisen arvioidaan kuolevan joka vuosi niiden vuoksi ennenaikaisesti, mistä laivojen päästöjen osuudeksi arvioidaan 50 000. Laivojen ei ole pakko siirtyä kalliimpaan polttoaineeseen, vaihtoehtona on puhdistaa savukaasut. Samat perusratkaisut, joilla tehtaiden päästöjä on puhdistettu vuosikymmenet, käyvät myös laivoihin. Suomalainen Wärtsilä on yksi savukaasupesurien valmistajista.” Direktiivistä käydään parhaillaan kolmikantaneuvotteluja.
Lue kolumni: http://www.satuhassi.net/2012/rikinkatkua/

ETURISTIRIIDAT RUOKATURVAVIRASTOSSA
Täysistunnossa päätettiin tällä viikolla vastuuvapauksista vuoden 2010 osalta.  Esimerkiksi Euroopan ruokaturvavirasto EFSA ei saanut vastuuvapautta ilmenneiden eturistiriitojen vuoksi. Tällä viikolla EFSA irtisanoikin johtokunnan puheenjohtajan Diána Bánátin, jolla on ollut EFSA-toimensa ohella tehtäviä ruokateollisuuden lobbaus- ja -tutkimusorganisaatiossa ILSI:ssä.
Lue tiedote vastuuvapauksista:
http://www.greens-efa.eu/eu-budget-discharge-7157.html
Lue tiedote virastojen eturistiriidoista:
http://www.greens-efa.eu/eu-agencies-conflicts-of-interest-7147.html

COHN-BENDIT JA HARMS RANSKAN JA KREIKAN VAALEISTA
Sekä Ranskassa että Kreikassa pidettiin edellisenä viikonloppuna vaalit. Vihreän ryhmän puheenjohtajat Dany Cohn-Bendit ja Rebecca Harms kommentoivat tuloksia. Cohn-Benditin mukaan vaalit osoittivat, että lähestymistapaa talouskriisiin tulee muuttaa. Hän myös huomautti, että Kreikan tukipaketin ehtoja tulisi tarkistaa, jotta varmistetaan maan talouden elpyminen.
Lue tiedote:
www.greens-efa.eu/elections-in-france-and-greece7119.html?L=14.html.html.html

ULKOMAAN PUHELUT, TEKSTARIT JA DATALIIKENNE HALPENEE
Tällä viikolla parlamentti hyväksyi uudet alemmat kattohinnat ulkomaalla soitetuille puheluille, lähetetyille tekstareille ja dataliikenteelle. Hinnat laskevat myös seuraavina vuosina niin, että vuonna 2016 kotimaan ja ulkomaan puheluiden hintaeron tulisi olla lähes poistunut. Ulkomaanpuheluiden hintasäätely aloitettiin 2007, kun teleyhtiöt eivät vapaaehtoisesti luopuneet korkeista ulkomaanmaksuista, joille ei ollut perusteita. Kyseessä on ainoa
kuluttajahinta jota EU:ssa säädellään.
Lue tiedote: http://tinyurl.com/cmnqm3q

MUUTA

Vihreiden brittiedustaja Jean Lambert vieraili vihreässä blogissa Eurooppa-päivän kunniaksi.
Lue blogi:
http://tinyurl.com/cueay3x

Lue 50 syytä, miksi väärennösten vastainen ACTA-sopimus pitää hyllyttää:
http://www.greens-efa.eu/index.php?id=229

Katsaus ensi viikkoon:
http://www.greens-efa.eu/98-weekly-overview.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: