14.-25.5. Uutisia – ryhmä- ja täysistuntoviikko

Ryhmä- ja täysistuntoviikko 14.-25.5.

HASSI: LAIVOJEN RIKKIPÄÄSTÖJEN UUDET RAJAT SÄÄSTÄVÄT KYMMENIÄTUHANSIA IHMISHENKIÄ
Neuvottelutulos laivojen rikkipäästöjä koskevasta EU-direktiivistä syntyi Euroopan parlamentin, jäsenmaita edustavan ministerineuvoston ja komission neuvotteluissa viime viikolla ja vahvistettiin tiistaina. EU tiukentaa rikkipäästöjä eteläisillä merialueilla verrattuna IMO:ssa päätettyyn. IMO:n mukaan päästörajoitusalueilla, kuten Itämeri, Pohjanmeri ja Englannin kanaali, tulee voimaan 0,1 prosentin rikkiraja vuodesta 2015. Muilla merillä tulee voimaan 0,5 prosentin rikkiraja vuonna 2020, mutta IMO mahdollistaa jälkimmäiseen viiden vuoden lykkäyksen. Nyt sovittu direktiivi tarkoittaa, että Euroopassa tuota viiden vuoden lykkäystä ei käytetä. Parlamentin esittelijänä ja samalla pääneuvottelijana toiminut Satu Hassi (Vihreät) pitää tulosta hyvänä ja sanoo:
”Uudet rajat laivojen rikkipäästöille hyödyttävät ihmisten terveyttä ja ympäristönsuojelua. EU päätti pitää sitoumukset, jotka on sovittu kansainvälisesti IMO:ssa eli kansainvälisessä merenkulkujärjestössä.”
Lue tiedote:
http://tinyurl.com/bvf4aa5

CRONBERG: NATON OHJUSPUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ LIIAN KALLIS
Naton huippukokous päätti aloittaa ensimmäisen vaiheen Euroopan ohjuspuolustuksen luomisessa. Järjestelmän on tarkoitus suojata myös Yhdysvaltoja euroatlanttisen alueen ulkopuolisilta uhilta. Euroopan parlamentin puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnan jäsen Tarja Cronberg on kriittinen ohjuspuolustukseen sitoutumisessa näissä olosuhteissa.
”Emme tiedä järjestelmän kokonaiskustannuksia. NATOn mukaan tarvitaan 200 miljoonaa IT- ja ohjausjärjestelmään, koko ohjuspuolustuksen on arvioitu maksavan peräti 20 miljardia ennen käyttöönottoa. Olisi edullisempaa keskittyä neuvotteluihin Iranin ydinohjelmasta Bagdadissa ja siten torjua ydinhyökkäyksen uhkaa”, korostaa Cronberg, joka johtaa Euroopan parlamentin Iran-valtuuskuntaa.
Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=120522122410F9A5

CRONBERG: BAGDADISTA EI KONKREETTISIA TULOKSIA, MUTTA NEUVOTTELUT IRANIN KANSSA JATKUVAT
Iran ja kuuden maan neuvottelut Bagdadissa päättyivät ilman konkreettisia tuloksia torstaina. Cronberg pahoittelee, että Iranin ydinohjelmaa koskevista erimielisyyksistä ei vielä päästy ratkaisuun.
”On kuitenkin erittäin hyvä merkki, että neuvottelujen jatkosta on sovittu. Ei ollut mikään itsestäänselvyys, että näin kävisi. Nyt pitää tehdä kaikki mahdollinen, että toisaalta vältetään Iranin tulo ydinasevallaksi ja toisaalta estetään sotilaalliset iskut”, sanoo Cronberg, joka on myös Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja.
Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=120525111850D4FA

EU-PARLAMENTTI HALUAA FIKSUMPAA LUONNONVAROJEN KÄYTTÖÄ
Täysistunnossa äänestettiin mietinnöstä koskien resurssitehokkuutta ja luonnonvarojen käyttöä. Mepit halusivat tiukentaa komission esitystä konkreettisilla toimilla ja tavoitteilla. Hassin mukaan uudelleenkäyttöä ja kierrätystä täytyy entistä enemmän lisätä. Hassi nosti istunnossa esiin kaivosteollisuuden aiheuttamat ongelmat, joita voitaisiin myös vähentää kierrätyksellä.
”On ristiriitaista ja järjetöntä, että olemme huolissamme harvinaisten maametallien saatavuudesta, mutta kierrätämme niistä alle yhden prosentin. Esimerkiksi tonnissa käytettyjä elektroniikkalaitteita voi olla kultaa kymmeniä kertoja niin paljon kuin tonnissa tavallista kultamalmissa. Tonni kierrärettyjä matkapuhelimia säästää kymmeniä tonneja kultamalmia ja lisäksi monia muita malmeja. Luonnonvarojen tuhlailevan käytön kääntöpuoli on kaivosbuumi, joka näkyy myös omassa maassani.”
Lue vihreiden tiedote:
http://www.greens-efa.eu/resource-efficiency-7281.html
Lue Hassin täysistuntopuhe:
http://www.satuhassi.net/2012/hassi-t%c3%a4ysistunnossa-resurssitehokkuudesta/

HASSI: VIHREÄ ELVYTYS INHIMILLISIN JA REALISTISIN TIE
Hassi puhui viime lauantaina vihreiden puoluekokouksessa talouskriisistä ja vihreästä elvytyksestä:
”On elvytettävä, ja vihreästi. Vihreät eivät enää ole ainoita, jotka sanovat näin. Saksan ympäristöministeriön selvityksen mukaan EU:n ilmastotavoitteen tiukentaminen 30 prosentin päästövähennykseen toisi Eurooppaan 6 miljoonaa uutta työpaikkaa. Viime kuussa EU:n komissio julkaisi ehdotuksensa työllistäväksi elvytysohjelmaksi. Sen mukaan suurin uusien työpaikkojen potentiaali, 20 miljoona uutta työpaikkaa tällä vuosikymmenellä, on vihreillä aloilla”, sanoi Hassi.
Lue puhe:
http://www.satuhassi.net/2012/vihre%c3%a4-elvytys-on-inhimillisin-ja-realistisin-tie/

KOMISSIO KAUPAN KESKITTYMISESTÄ: YRITYSTEN VÄLISIIN SOPIMATTOMIIN KÄYTÄNTÖIHIN PUUTUTAAN
Komissio antoi vastauksensa Satu Hassin ja Tarja Cronbergin jättämään kirjalliseen kysymykseen päivittäistavarakaupan keskittymisestä Suomessa. Suomen päivittäistavarakaupasta yli 80 prosenttia on kahden suurimman ketjun hallinnassa.
”Komissio kertoo, että se aikoo syksyllä käynnistää toimia yritysten välisten sopimattomien käytäntöjen kitkemiseksi. Tässä yhteydessä kiinnitetään huomiota myös vähittäiskaupassa ilmeneviin ongelmiin. Tämä on hyvä tilaisuus puuttua kaupan keskittymisen haittavaikutuksiin myös Suomessa”, sanoo Hassi.
Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=120524142405734C

Keskiviikkona pidetty EU-huippukokous käsitteli Eurokriisiä ja Kreikan tilannetta. Vihreiden puheenjohtajan Dany Cohn-Benditin mukaan retoriikkaa ei tuettu millään konkreettisilla toimilla. Hänen kollegansa Rebecca Harms totesi kuitenkin Ranskan uusi presidentti Hollande yrittävän viedä keskustelua rakentavampaan suuntaan korostamalla elvytystä pelkän talouskurin sijaan.
http://www.greens-efa.eu/eu-summiteuro-crisis-7274.html?L=14…html.html.html

Täystistunnossa hyväksyttiin päätöslauselma euruviisuisäntämaa Azerbaidzanin huonosta ihmisoikeustilanteesta:
http://www.greens-efa.eu/azerbaijan-7294.html

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: