11.-14.6. Uutisia – täysistuntoviikko

CRONBERG: PARLAMENTTI VAATII VAHVAA ASEKAUPPASOPIMUSTA
Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona päätöslauselman koskien YK:ssa valmisteltavaa kansainvälistä asekauppasopimusta. Päätöslauselma tukee EU:n jäsenmaita ja EU:n neuvottelijoita heidän valmistautuessaan asekauppasopimuksesta muutaman viikon päästä alkaviin neuvotteluihin New Yorkissa. Asekauppa on pysynyt tähän päivään saakka kansainvälisen säätelyn ja valvonnan suhteen harmaana alueena. Yli 40 YK:n jäsenmaassa ei ole asekauppaa koskevaa säätelyä. Samaan aikaan vuosittain jopa 747 000 ihmistä kuolee aseellisen väkivallan seurauksena. 1500 ihmistä päivittäin menehtyy konflikteissa tai aseellisen väkivallan uhrina.
– Parlamentin päätöslauselma on hyvä uutinen kaikille meistä, jotka haluavat vahvan ja tiukan asekauppasopimuksen. Se velvoittaisi maat kieltämään asekaupan tapaukissa, joissa on riski että ihmisoikeuksia tai kansainvälistä oikeutta rikotaan, sanoo Euroopan parlamentin jäsen Tarja Cronberg, joka johtaa vihreiden toimintaa turvallisuus- ja puolustusvaliokunnassa.
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php
 
HASSI JA CRONBERG VAATIVAT SELVITYSTÄ VIRON VAALILAISTA
Vihreät mepit Satu Hassi ja Tarja Cronberg seä Indrek Tarand (Viro) vaativat komissiota selvittämään, onko Viron vaalilaki EU:n demokratiaperiaatteiden mukainen. Tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä he nostavat esiin vaalimaksun, jonka virolaiset puolueet joutuvat maksamaan kustakin ehdokkaasta. Maksu ehdokasta kohden vastaa parlamentin eli Riikikogun jäsenen kahden kuukauden palkkaa. Euroopan parlamentin vaaleissa maksu on viisinkertainen. Jos puolue ylittää viiden prosentin äänikynnyksen, puolue saa rahan takaisin. Muussa tapauksessa raha jää valtiolle.
– Käytäntö suosii puolueita, joilla on ulkopuolisia vaalirahoittajia. Tämä on omiaan heikentämään demokratiaa ja lisää riskiä korruptioon, arvioivat Hassi ja Cronberg.
http://tinyurl.com/cdhxmht
 
CRONBERG: JÄSENMAAT UHKAAVAT LUOPUA VAPAASTA LIIKKUVUUDESTA
EU:n oikeus- ja sisäministerit päättivät 7. kesäkuuta muuttaa rajavalvontaa koskevan Schengen-alueen päätöksenteon oikeudellista pohjaa. Neuvoston päätöksen mukaan vain osa rajavalvonnan päätöksistä tehtäisiin EU-tasolla. Valtiot voisivat sisäiseen turvallisuuteen nojaten ottaa käyttöön omia rajavalvonnan keinoja. MEP Tarjan Cronberg (vihr.) mukaan neuvoston päätös kyseenalaistaa EU:n yhdelle keskeisimmän periaatteen, vapaan liikkuvuuden.
– EU:n suurimmat saavutukset euro ja vapaa liikkuvuus näyttävät olevan nyt vaarassa. Sisärajojen poistuminen oli erittäin suuri saavutus, jota kansalaiset arvostavat kovasti. Kansalaisten vapaa liikkuvuus on nyt asetettu kyseenalaiseksi. Jokainen maa voi pian vuorollaan ryhtyä pystyttämään muureja, Cronberg arvioi.
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=120612164557EB39
 
SOPU ENERGIATEHOKKUUDESTA
Parlamentti ja jäsenmaat pääsivät myöhään keskiviikkona sopuun energiatehokkuutta ja -säästöä edistävästä laista. Parlamentin pääneuvottelija vihreiden Claude Turmes oli tyytyväinen, että ratkaisu löytyi, mutta  harmitteli, ettei laki varmista 20 prosentin energiansäästötavoiteen toteutumista vuoteen 2020. Suomi vastusti neuvotteluissa kunnianhimoisia tavoitteita.
http://www.greens-efa.eu/energy-efficiency-7482.html
 
TALOUDEN ”TWO-PACK” TUKEMAAN KASVUA
Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona kaksi lakiesitystä (”two-pack”) liittyen Euro-alueen ongelmiin. Ensimmäinen liittyi Euro-alueen vaikeuksiin joutuneiden maiden tukemista, toinen budjettien valvontaa ja alijäämän korjaamista. Vihreät olivat tyytyväisiä, että lakiesityksissä oli mukana elvytyksen ja kasvun mahdollisuuksia. Two-pack-pakettiin kuuluisi muun muassa velanpurkuun tarkoitettu Euroopan lunastusrahasto, jonne euromaan olisi viiden vuoden siirtymävaiheen jälkeen siirrettävä se osa velastaan, joka ylittää 60 prosenttia sen BKT:stä. Komission tulisi esittää myös tiekartta eurobondien käyttöönotolle ja ehdotus kasvuinstrumentiksi, joka rahoittaisi infrastruktuurihankkeita 1 %:lla bruttokansantulosta eli noin 100 miljardilla eurolla vuodessa kymmenen vuoden ajan. Two-packista neuvotellaan seuraavaksi jäsenmaiden kanssa.
http://www.greens-efa.eu/eu-economic-governance-two-pack-7469.html
 
SEURAA MYÖS:
 
Netissä:
www.satuhassi.net
www.tarjacronberg.fi
www.greens-efa.org
 
Twitterissä:
www.twitter.com/satuhassi
www.twitter.com/tarjacronberg
www.twitter.com/EPVihreat
www.twitteri.com/GreensEP
 
Facebookissa:
www.facebook.com/satuhassi
www.facebook.com/tarjacronberg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: